Ana SayfaEgeİzmirKaraburun Plajları

Karaburun Plajları

Turkuaz suları ve bilinmeyen yollardan ulaşılan bakir koyları ile Karaburun tartışmasız ki İzmir‘in en güzel koylarına sahip. Karaburun yarımadasında çok sayıda, olağanüstü güzellikte plaj ve koylar bulunuyor. Bu yazıda Karaburun’da kara yolu bağlantısı olup denize girilebilecek en güzel plajları listeledim. Aynı zamanda Karaburun koyları kamp ve Mordoğan koyları kamp konusunda da fikir verdim. Yazının sonuna Karaburun’daki tüm plajları içeren Karaburun koyları haritası olarak ekledim. En güzel Karaburun plajlarını anlatması benden, yarımadanın tüm plajlarını keşfetmesi sizden olsun.

Karaburun’da 3 tane mavi bayraklı plaj var. Bunlar Kuyucak Plajı, Akvaryum Koyu ve Bodrum Plajı. Bunların dışında Kleopatra Plajı gibi ıssız plajlar da var ama kara yolu bağlantısı olmadığı için sadece tekne ile ulaşabilirsiniz. Karaburun’da denize girilecek en güzel koyları anlatmadan önce Karaburun ve Mordoğan hakkında detaylı bir gezi rehberi olan Karaburun Gezilecek Yerler yazısı da ilginizi çekebilir.

Karaburun Ayıbalığı Koyu

Mordoğan Ayı Balığı Koyu

İzmir sınırları içerisinde en temiz 5 koydan biri olarak geçen Ayı Balığı koyu Karaburun’un Mordoğan beldesinde yer alıyor. Mordoğan koyları arasında en ilginç koylarından biri Ayı Balığı çünkü burada Akdeniz foklarının yaşadığı mağaralar var. Nesli tükenmekte olan Akdeniz Fokları yıllar önce kayalıklara dinlenmek için uğrarlarmış. Artık görmek büyük şans ama belki geldiğinizde size denk gelir.

Diğer koylardan farklı olarak, bu eşsiz koyun büyük bir kısmı kayalıklardan oluşuyor. Denizi oldukça sakin ve çoğu zaman dalgasız çünkü burası ufak bir koy. Plajda yer alan falezler Küçük Ayıbalığı ile Büyük Ayıbalığı olarak plajı ikiye bölmüş durumda. Turkuaz renkli suyu ile İzmir’in en mavi köşelerinden biri. Fakat baştan uyarayım, Mordoğan plajları biraz soğuk sulu oluyor.

karaburun plaj

Karaburun İncirlikoy Plajı

Karaburun’un merkezinde bir koy arıyorsanız doğru Karaburun plajları arasında en güzellerinden olan İncirlikoy Plajı’na gidiyorsunuz. Akvaryum Koyu olarak da bilinen bu koyun özelliği adından da anlaşılacağı gibi mavinin binbir tonunu barındıran bir yer. Çoğu zaman dalga almıyor çünkü hem çok ufak bir koyda bulunuyor hem de tam karşısındaki ufak adacıklar rüzgarı kesiyor.

Girişi kum olan mavi bayraklı bu plajda bir de belediyeye ait tesis bulunuyor. Büfesinden ufak atıştırmalıklar ile tüm gününüzü geçirebilirsiniz. Tesisin organize olması ve plajın kum olması sebebiyle özellikle çocuklu aileler tarafından tercih ediliyor. Bölgenin en gözde koyu olduğu için buraya erkenden gelip kendinize gölge bir yer bulmanız lazım. Öğleden sonra sandalyenizi bile atacak yer olmadığını söylemeden geçemeyeceğim.

karaburun dolungaz

Karaburun Koylarının En Güzeli: Dolungaz

Karaburun değil İzmir’in en iyi kamp alanı ilan ettiğim Dolungaz’a çadırınızı kapın gelin. Hiç olmazsa da sandalyenizi alın gelin çünkü burası gerçekten muhteşem bir plaj. Karaburun’da yüzdüğüm onlarca koy arasından açık ara ilk sırada Dolungaz var. Anayolda Dolungaz tabelasını gördüğünüzde toprak bir yoldan ilerleyerek denize ulaşacaksınız. Yolun sağ tarafında başka bir sahil olacak sol tarafınızda ise Dolungaz kalacak. Eğer burada kamp deneyimi yaşamak isterseniz Şirin Baba adında bir tesis var. Karaburun’da doğa içinde kamp yapmak için en iyi yerlerden biri.

Ayrıca çadırınızı alıp, buraya gelip her şeyinizi kendiniz planlayarak kamp yapmanız da mümkün. Hatta toprak yoldan inerken sağınızda kalan plajda kamp yapmak çok daha popüler ve Dolungaz sahili kadar da kalabalık olmuyor. Plajı taşlık, denize girerken de taşlık alanlar çoğunlukta, bir de kayaların arasında kestaneler var. En iyisi yanınıza deniz ayakkabılarınızı alın. Giriş kısmını geçtikten sonra kumluk alan başlıyor. Bu noktada şnorkelinizi takıp balıkları izleme keyfine geçebilirsiniz. Dolungaz sahilinde suyun rengi inanılmaz güzellikte bir turkuaz!

Karaburun hamzabükü

Karaburun Hamzabükü Plajı

Sakin koylarda denize girmek isteyenlerdenseniz Hamzabükü tam da size göre. Karaburun merkezine 15 km uzaklıkta Sarpıncık Köyü’ne bağlı bir plaj Hamzabükü. Sahilinde tek katlı birkaç ev dışında herhangi bir tesis ya da gölgelik alan yok. O yüzden sandalyenizi, şemsiyenizi ve yiyeceklerinizi yanınıza almadan gelmemenizi tavsiye ediyorum. Plajın sağ tarafında çadır kuran birkaç aile dışında kalabalık diyebileceğim çok insan yoktu. Karaburun’un merkezine uzak olduğundan dolayı burası pek tercih edilmese de kafa dinlemek için gayet uygun. Sahili ve denize girişi küçük çakıl taşlarla dolu. Plajın sol tarafı daha az dalga aldığı için bu taraftan denize girmek daha uygun olabilir.

Karaburun Gönsüz Koyu

Karaburun Gönsüz Koyu

Çok bilinmeyen Karaburun koylarından biri Gönsüz Koyu. Sarpıncık Köy yolu üzerinde Karaçağıl, Sarpıncık Feneri ve Gönsüz için ortak bir tabela göreceksiniz oradan yola devam etmelisiniz. Toprak bir yoldan, çok da kolay olmayan şekilde gideceksiniz. Arazi aracınız yoksa bile yavaş ve temkinli bir şekilde bu koya ulaşmanız mümkün. Doğa severler ve kafa dinlemek isteyenler için eşsiz bir yer. Gölgelik alan yok, organize bir plaj değil o yüzden sadece sandalyeniz ile burada uzun saatler geçirirseniz güneş sizi fazlasıyla yakabilir. Genellikle bu yolu gelenler burada kamp yapmayı tercih ediyor.

Karaburun Badembükü koyu

Karaburun’un Gizli Güzelliği: Badembükü 

Sessiz, sakin ve kimsesiz bir koyda güneşleneyim, yüzeyim istiyorsanız Karaburun’un en bakir koylarından Badembükü tam da aradığınız yer. Parlak Köyü’nden 10 km içeri kıvrılarak çok da düzgün sayılmayan toprak bir yoldan gideceksiniz. Yola devam edince Badembükü koyuna ulaşacaksınız. Kimselerin olmadığı bu koyda tabii ki hiçbir tesis yok, organize bir plaj değil. Bu yüzden yanınıza gerekli eşyalarınızı mutlaka alın. Bu koy genellikle öğleden önce sakin, öğleden sonra rüzgarlı ve dalgalı oluyor.  Diğer bir yandan Badembükü kamp severler için uygun bir alan. Karaburun’da kamp yapmayı düşünenler burayı da not etmeli!

Karaburun Tuzla Koyu

Karaburun Tuzla Koyu 

Yol üzerinde görüp hayran olduğumuz, haritada adı bile olmayan, öylesine bilinmez bir koy burası. Tuzla Koyu’nun adını Karaburunlulara sorduk da öğrendik. Karaburun yarımadasının batı yakasında, Küçükbahçe ile Karareis mevkiinin arasında ana yoldan görülebilecek bir yerde. Ana yoldan bile pek insan geçmezken bu koy için yol kenarına park etmiş birkaç aracı görünce heyecanlandık, biz de aracımızı park ettik. Burada ne bir tabela var ne de düzgün bir yol. Plaja inmek için patika yoldan yaklaşık 300 metre aşağı inmeniz gerekiyor. Tabi bu kadar bakir bir koyda herhangi bir tesis yok o yüzden hazırlıklı gelmekte fayda var.

boyabag koyu karaburun

Karaburun Boyabağ Koyu

Suyu muhteşem, rengi ve temizliğine diyecek yok. Ama sahili çok dar olduğu için çok fazla ziyaretçisini bir arada kabul edemiyor. Kösedere Köyü’nün plajı olan Boyabağı’nda bir tesis bulunuyor. Özen Abla’nın yeri oldukça salaş, burada hem kamp imkanı hem de kafe işletmesi ile yemek ihtiyacınızı karşılarsınız. Sahilde şezlong ve şemsiye yok ama kafeye oturup tüm gününüzü geçirebilirsiniz. Yolu biraz zorlu olduğu için çok tercih edilmiyor. Sahili dar olması dışında taşlık ama turkuaz rengi öyle etkileyici ki her türlü zorluğa değer.

manal koyu karaburun

Manal Koyu

Balıklıova ve Mordoğan arasında yer alan, listemdeki diğer plajlara göre daha çok bilinen bir plaj. Sahil çok geniş değil daha çok uzunlamasına bir plaj. Sahili ve suya giriş taşlık ama sonrası incecik kum. Şemsiyeler belediyeye ait ve ücretsiz ama çok sayıda olmadığı için sabah erkenden gelen kapıyor. Manal koyu organize bir plaj, koy boyunca iki işletme var ama ikisini de deneyimlemiş biri olarak hiç tavsiye etmem. Kapın şemsiyenizi, yiyeceklerinizi, serin havlunuzu ve koyun tadını çıkarın.

olcabük karaburun

Olcabük Plajı

Tertemiz suyu ve sakinliği ile el değmemiş bir koy. Saip köyünün deniz kısmına yer alan Olcabük Plajı’na ana yoldan toprak bir yola bağlanıyorsunuz. Yolu oldukça kötü olduğu için bilenler tarafından bile çok tercih edilmiyor bu yüzden de genellikle sakin oluyor. Olcabük’ün sahili ve denize girişi taşlık, organize bir sahili yok. O yüzden bu muhteşem koyda yüzmek için hazırlıklı gelmelisiniz.

Seyahatlerimle ilgili paylaşımlarımı Facebook ve Instagram hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

16 YORUMLAR

  1. Kamp turum için enfes bir kaynak oldu burası. Şimdilik sadece Manal Koyu’nu deneyimleme fırsatı buldum. İşletmeler hakkındaki görüşlerinize kesinlikle katılıyorum. Tavsiyem kendi alışverişinizi yapın gidin.

    Ve halk plajının arkasında ufak bir patikadan başka bir plaja erişiyorsunuz. Suyun içinde az biraz yürüyerek kendinize ait bir koyda kamp atabilirsiniz. Enfes bir deneyimdi.

    Tavsiyeleriniz için teşekkürler. Umarım daha da büyür bloğunuz.

  2. Öneriler gerçekten tam pandemi dönemi için yazılmış gibi, ama bir yılı geçmiş yazı paylaşıldığından bu yana.. Yolum İzmir’e düşerse ilk gideceğim yer sanırım Badem bükü ♥️ Bu değerli paylaşım için teşekkür ederim Egeli gezgin Ege

  3. Merhabalar, ben 1 ay önce badem büküne gittim gerçekten çok sakin temiz ve gün batımı harika. tesis yok diye makale de yazılmış ama bir tesis var duş almak için yeri henüz yapmamışlar ama wc ve bulaşık yıkaya bileceğiniz yer mevcut şebeke çok zor çekiyor, bu yüzden kafanızı gerçekten dinlendirecek siniz 🙂 güneş şemsiyesini unutmayın gölge alanı yok .

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR