Ana SayfaEgeİzmirSığacık Seferihisar Gezilecek Yerler

Sığacık Seferihisar Gezilecek Yerler

Türkiye’nin ilk yavaş şehri, huzurun ve sakinliğin ilk adresi olan Seferihisar; M.Ö. 2 bin yılından beri yaşayan büyük bir tarihe sahip. Şarap tanrısı Dionysos’un memleketi, eskilerde Seferihisar’ın ufacık bir balıkçı köyü olan Sığacık, şimdilerde sakin yaşam tarzıyla günden güne ününe ün katıyor. Bu yazıda Seferihisar ve Sığacık’ta gezilecek yerler konusunda yerel bir gezginden öneriler bulacaksınız. Hazırsanız Seferihisar gezilecek yerler yazısına geçelim.

sığacık izmir seferihisar

Cittaslow Nedir?

İtalyanca “citta” yani şehir ve İngilizce “slow” yani yavaş kelimelerinden oluşan Cittaslow, “Sakin Şehir” anlamına geliyor. İlk olarak 1999 yılında İtalya’da küreselleşmenin kentleri sıradanlaştırmasına karşı kurulmuş, uluslararası bir kent hareketi olarak başlamış. Dolayısıyla Cittaslow akımını, yerel kimliğini koruyarak dünyada adından söz ettiren kasabaların katıldığı bir birlik gibi düşünebiliriz. Ayrıca, yerel tatları sadece eskilerin hatırlayabildiği kavramlar olmaktan çıkarıp, sonraki nesiller ile paylaşmak hedefleniyor.

izmir sığacık seferihisar

Cittaslow felsefesinin hayat bulması için yerel üreticiler destekleniyor ve onların ürünlerini satabilecekleri satış merkezleri oluşturuluyor. Bu sırada çevreye ve insana zararlı olmayan, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı teşvik ediliyor. Belki de bu felsefede en önemli şey bir şehrin dünyada var olan binlerce şehirden kendini farklılaştırması oluyor. Cittaslow birliğine katılabilmek içinde Seferihisar, 2009 yılında 70 kriteri de sağladı ve Türkiye’nin ilk Cittaslow şehri olmayı başardı.

Seferihisar ve Sığacık’ta Düzenlenen Etkinlikler ve Pazarlar

  • Haziran ayında Turgut Köyü’nde mis kokulu bir şenlik düzenleniyor. Lavanta şenliğine katılıp, köydeki lavanta tarlalarını gezebilirsiniz. Seferihisar’da düzenlenen her türlü festival ve etkinliğin güncel bilgilerini Seferihisar Belediyesi’nin web sitesinden takip edebilirsiniz. İzmir’in lavanta köyüne gitmeden önce İzmir’in Lavanta Kokulu Turgut Köyü yazım sizlere iyi bir rehber olabilir.
  • Karakılçık Buğdayı Tohumu’nu bulup çoğaltan ve yüzlerce yıl önceki tekniklerle yapılan “Ata Ekmeği” yerel halk tarafından üretilmeye devam ediyor. Ata Ekmeği’ni ilçenin meşhur peyniri Armola ile birleştirerek bunu bir şenliğe dönüştürdüler. Her yıl Haziran ayında Ulamış Köyü’nde “Ata Ekmeği ve Armola Şenliği” düzenleniyor. Ayrıca her Cumartesi günü Ulamış köy meydanında Ulamış pazarı kuruluyor. Ata ekmeğini bu pazardan alabilirsiniz. Detaylı bilgi için Ulamış Köy Pazarı yazıma göz atabilirsiniz.

sığacık seferihisar

Sığacık’ta Ne Yapılır?

  • Pazar günleri kale içinde kurulan Sığacık pazarını mutlaka ziyaret etmelisiniz. Eğer hafta içi yolunuz düşerse Salı günleri Seferihisar’ın merkezinde kurulan köy ürünleri pazarına da uğrayabilirsiniz. Bu sayede “Sakin Şehir” kavramını her yönüyle göreceksiniz.
  • Tarihi 1520’lere kadar dayanan Sığacık Kalesi ziyaret edilmesi gerekenler arasında. Kalenin surlarına çıkıp enfes Sığacık Limanı manzarası izleyebilirsiniz.
  • Kurucusu Dioysos’un oğlu Athames olan ve M.Ö. 1000 yıllarında İyon kolonisi olarak kurulmuş olan Teos Antik Kenti ziyaret edilebilir. Tarih severler mutlaka ziyaret etmeliler.
  • Pazarda satılan doğal sabunlardan, çeşit çeşit reçellerden ve Ege’nin otlarından alabilirsiniz.

turgut köyü seferihisar

  • Sığacık kale içi sokaklarında dolaşıp, yaşamın nasıl sürdüğünü görebilirsiniz. Evlerinin önünde sandalyesini atıp oturmuş yerlilerden Seferihisar’ın hikayelerini dinleyebilirsiniz. Eğer sizde benim gibi nostalji severseniz kale içindeki Sığacık Kaleiçi Nostalji Kafe‘yi ziyaret etmenizi ve Ali Bey’in birbirinden değerli parçaların olduğu koleksiyonunu inceleyip, hikayeleriyle ondan dinlemeyi es geçmeyin.
  • Seferihisar sınırlarında yer alan, Gödence köyünün eteklerinde kurulmuş, huzur dolu bir şarap evi Ayda Bağları’da butik şaraplarını tatmak için rotanıza ekleyin. Eğer gün batımında giderseniz muhteşem manzarasının tadını da çıkarabilirsiniz. Ayrıca Gödence Köyü zeytinyağı ile ünlü, köyde bulunan kooperatiften evinize zeytinyağınızı da alabilirsiniz.
  • Yerel oluşumlar tarafından desteklenerek dünyanın en kaliteli mandalinasından biri olan Satsuma bu bölgede yetişiyor. Bununla birlikte Seferihisar’da mandalinanın tanıtımı, üreticilerin desteklenmesi amacıyla her yıl Kasım ayında geleneksel olarak düzenlenen Mandalina Şenliği’ne katılabilirsiniz

Seferihisar Sığacık Gezilecek Yerler

seferihisar sığacık gezilecek yerler

Sığacık Kalesi

Sığacık’ta gezilecek yerler listesinde ilk sırada yer alan Sığacık Kalesi buranın kalbi sayılan bir yer. Kale, 1521-1522 yıllarında Rodos seferine hazırlık amacıyla Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle yaptırılmış. Tarih boyunca kaleler şehri korumak amacıyla yapılmış olsa da Sığacık Kalesi deniz üssü ve gümrük kontrol merkezi olarak kullanılmış. Kaleyi keşfetmeye heybetli kapılarından birinden içeri girerek başlayabilirsiniz.

sığacık gezilecek yerler

Sığacık Kalesi hala içinde hayatın devam ettiği az sayıdaki kalelerden biri olduğundan büyük bir özenle korunuyor. Kale içinde geleneksel Sığacık evleri, cami, hamam ve mescit bulunuyor. Evlerinin çoğu kerpiçten yapılmış ve evlerin birçoğunda iç avlu bulunuyor. Bu yüzden burada gezerken büyükçe bir kale görmeyeceksiniz çünkü Sığacık Kalesi evleri de içine alan surlar ve kulelerden oluşuyor.

sığacık pazarı seferihisar

Seferihisar Sığacık Pazarı

“Seferihisar’ın Renkli Pazarı” sloganıyla hayata geçirilen Sığacık Pazarı her Pazar günü tarihi kalenin sokaklarında kuruluyor. Çevre köylerdeki üreticilerin ürettiği ürünler ve el işlerinin olduğu pazar Türkiye’nin en ilgi gören pazarları arasında. Pazarda özellikle kale içinde yaşayan halk evinin kapısına tezgahını atıyor. Tavuğunun yumurtasını, hazırladığı kışlık tarhanasını, odun ateşinde pişen ekmeklerini, el açması tepsi böreklerini ve doğadan topladığı otlarını bizlere sunuyor.sığacık pazarı

Kale avlusu çevresinde oluşturulan köy pazarında ise yalnızca Seferihisar’ın köylerinden gelen çiftçiler bahçelerinde ürettikleri ürünleri satıyor. Bu pazarda halden ürün göremezsiniz, hepsi doğal ve yerel üreticiden. Hani genellikle pazarlarda bağırtılar, yerlerde çöpler olur ya burada öyle bir sahne görmeniz mümkün değil. Samimiyet, güleryüz ve özlenen köy yaşamının tüm özellikleri aynı yerde birleşince dahasına ihtiyaç kalmıyor. Eğer Sığacık’a yolunuz Pazar günü düşerse bu pazarı ziyaret etmeden ayrılmayın.

sığacık izmir

Rengarenk pazarın çeşit çeşit güzellikleri, içten Ege insanı ile birleşince cıvıl cıvıl, tadından yenmeyen bir ortama dönüşüyor. Sokaklara girip çıkıyorsunuz, tezgahlar ve sıcak gülümsemeler sizi çağırıyor. Hemen her sokakta oturabileceğiniz, çayınızı yudumlayıp, ev yapımı tatlılar, el açması gözlemeler yiyebileceğiniz yerler var. Karpuz reçeli mi ararsınız, domates reçeli mi, ne ararsanız var. Kurutulmuş çeşit çeşit şifalı otlar, halkın kendi zeytin ağaçlarından ürettikleri doğal zeytinler, zeytinyağları ve zeytinyağlı sabunları… Çok daha fazlasını Sığacık Pazarı’nda bulacaksınız.

akkum sığacık seferihisar

Sığacık’ta Nerede Denize Girilir?

Seferihisar’ın birçok mavi bayraklı plajı var, hepsi de gerçekten birbirinden güzel. Beldenin plajları hakkında detaylı bilgiler paylaştığım Seferihisar Koyları ve Denize Girilecek Plajları yazısına göz atmanızı tavsiye ederim. Yerleşim merkezi deniz kenarında olmadığı için denize girmek için en uygun ve yakın Seferihisar Plajları; Akkum Plajı ve Akarca Plajı. Özellikle Akarca bölgesi sakinliği sevenler için doğru adres çünkü yazlıklar genelde o bölgede toplanmış. Sığacık’ta marina olduğu için denize girebileceğiniz herhangi bir alan yok. Bu yüzden Sığacık’taki tepenin arkasında bulunan turkuaz renkli bir koy olan Akkum Plajı daha çok tercih ediliyor.

seferihisar plajları

Alternatif olarak Ekmeksiz Plajı ve Güneşköy Sitesi Plajı (Maden Koyu) da listenizde olsun. Fakat Ekmeksiz Tabiat Parkı’na araçla giriş henüz mümkün değil. Dolayısıyla aracınızı parkın giriş yerinde bırakıp sahile yaklaşık 10 dakika yürümeniz gerekiyor. Denizi muhteşem güzellikte ama sahilde bir tesis ve düzenleme yapılmadığı için sadece denizinin güzelliği için erkenden buraya gelmeye hazır olun. Güneşköy Sitesi’ne giriş konusunda sıkıntı olmuyor, sadece şezlongları site sakinleri kullanabiliyor o yüzden şemsiyenizi ve sandalyenizi yanınıza almanız gerek.

sığacık plajı

Akkum Plajı’na gelecek olursak, adından da anlaşılacağı gibi bembeyaz kumu vardır Akkum’un. Genellikle dalgalı olduğundan burada sörf merkezleri de kurulmuş. Eğer rüzgar sörfü ilginizi çekmezse su altı dalışı da yapabilirsiniz. Ayrıca ufak bir uyarım da olacak, bölgede dipten denize karışan buz gibi tatlı kaynak suları yüzünden diğer denizlere oranla daha soğuk bir deniz sizi bekliyor.

teos antik kenti

Teos Antik Kenti

M.Ö. 1000 yıllarında İyon kolonisi olarak kurulan antik liman kenti Teos’un kurucusu şarap tanrısı Dioysos’un oğlu Athames. Teos önce Pers yönetiminde kalmış, sonra Lidyalıların, ardından yine Pers yönetimine geçmiş olmasından dolayı zengin bir tarih barındırıyor. Teos Antik Kenti’nde Helenistik ve Roma dönemi kalıntılarının yanı sıra antik dünyanın en büyük Dionysos Tapınağını, antik tiyatroyu ve antik limanı görmek için tarih severlerin ziyaret etmesini öneriyorum.

teos marina seferihisar

Teos Marina

Sığacık’ın modern kısmını yansıtan marinası Çeşme ve Bodrum marinaları kadar canlı değil. Marinada bile yavaş ve sakin yaşamın yansımalarını göreceksiniz. Ufak yerel butiklerin ağırlıkta olduğu çarşısı ve teknelerin bağlandığı alanda ufak bir yürüyüş yapabilirsiniz.

Sığacık’ta Ne Yenir?

Güne tat katan kahvaltı için sizlere Sığacık’ta ne yenir dediğinizde birkaç alternatif kahvaltı şekli önereceğim. Eğer Sığacık Pazar’ı için geldiyseniz tezgahlardan börekleri, sarmaları, gözlemeleri paket yaptırıp, deniz kenarındaki salaş bir kafede yiyeceklerinizle keyif yapabilirsiniz. Pazar günleri bu kahvaltı şekli bir geleneğe dönüştüğü için kafelere yiyeceklerinizle oturup çay sipariş etmenizde bir sorun yok.

sığacık pazarı

Gelelim Sığacık’ta ne yenir konusunda size önereceğim mekanlara. Sığacık’ta bulunan, yıllardır severek tercih ettiğim kafe ve restoranlarını liste halinde paylaşıyorum.

Kale içinde gözleme ve kahvaltı: La’dude Art Cafe

Kale içinde gözleme, sarma, mantı, börek: Radika

Kale içinde Rum meyhanesi: Milos Balık

Sığacık’ta deniz kenarında balık keyfi: Liman Restoran

Denize karşı kahve keyfi: Teos Lodge Pansiyon ve Cafe

Sığacık’ta köy kahvaltısı: Def’i Gam Cafe

Kale içinde plak kafe: Sığacık Kaleiçi Nostalji Kafe

seferihisar sığacık gezilecek yerler

Tahta masaları ve sandalyeleri ile hala küçük balıkçı köyü havasını koruyan Sığacık’ta her evin çatısında, kenarında, köşesinde bir salyangoz figürüyle Cittaslow felsefesini sonuna kadar yaşatıyor. Uzun soluklu tatillerden çok, günübirlik pazar kaçamakları için ideal bir yer. Fakat kalmak isterseniz birçok alternatif mevcut ama ben sizlere kale içinde yaşanmışlıkları hissedebileceğiniz otelleri önerdim.

sığacık seferihisar

Sığacık’ta nerede kalınır konusunda bir öneri isteyenler Sığacık Konaklama Rehberi yazıma göz atabilirler. Cumartesi gününden gelip akşam sahilde rakı-balık keyfi yaptıktan sonra gece de sakin şehirde konaklayabilirsiniz. Pazar sabahı güzel bir köy kahvaltısı yapıp, gündüz gözüyle etrafı keşfedip sonra da pazara uğrayıp bu keyiflere ortak olabilirsiniz. Türkiye’nin ilk Cittaslow beldesi Sığacık’ta zamanı durdurmak mümkün olmasa da sessizliğin ve sakinliğin en doğal halini yaşamanız için Seferihisar sizi çağırıyor.

İzmir’den Seferihisar Sığacık’a Nasıl Gidilir?

İzmir-Seferihisar arası yaklaşık 45 km, bu yüzden günübirlik bile gidip gelmek mümkün. Özel araç ile İzmir-Çeşme otoyolunu kullanarak Seferihisar gişelerinden çıkıp 20 km daha gittiğinizde varacaksınız. Bu yolculuk yaklaşık 35 dakika sürecek.

sığacık harita

Üçkuyular otobüs terminaliden Seferihisar’ın merkezine hem Seferihisar dolmuşları ile hem de Ürkmez dolmuşları ile yaklaşık 1 saatte ulaşabilirsiniz. Belediye otobüsü ile ulaşım 985 ya da 975 numaralı otobüs ile F. Altay Aktarma Merkezi – Narlıdere – Güzelbahçe – Seferihisar güzergahı üzerinden yaklaşık 1 saat sürüyor. Seferihisar’ın merkezinden Sığacık’a ulaşmak için de 640 numaralı otobüsle veya dolmuşlarla ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yazının sonuna eklediğim Sığacık haritasında Sığacık’ta ne yenir, Sığacık’ta nerede konaklanır, Sığacık’ta gezilecek yerler, Sığacık’ta denize girilecek yerler ve Seferihisar’ın en güzel köyleri hakkında tüm detaylı yerlere adresleriyle birlikte kolayca ulaşabilirsiniz.

Seyahatlerimle ilgili paylaşımlarımı Facebook ve Instagram hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

71 YORUMLAR

  1. Çok güzel
    Açıklamalı ve yol gösterici yazılarınız var.
    Tebrik ederim
    Ben Ankaradan ailem ile ulaş yakınlarında bir arkadaşımın yazlığını kullanarak kafamızı dinlemeye ve 6 aydır süren kanser tedavisi nedeniyle bunalmış halimizden kurtulmak için gelmeyi düşünüyoruz.
    Yazılarınız yol gösterici olacak
    Ilık deniz imkanı ve pandemi nedeniyle sakinlik önemli
    Bize Tavsiyeniz olursa menmun olurum

    • Merhaba Elvan,
      Öncelikle çok geçmiş olsun, umarım Seferihisar şifalı gelir. Şu dönemde denizler ılık ve sakin, Ekim’in sonuna kadar öğle saatlerinde rahatlıkla denize girilir. Ayrıca blogumda Seferihisar’daki plajlar hakkında bir yazım da bulunuyor. Daha fazla plaj önerisini o yazıda bulabilirsin. Çok sevgiler.

  2. Yıllar önce Güneşköy sitesi plajına girmemize site sakinleri kötü gözle bakmışlardı, yanımızda 4 yaşındaki çocukla girişten plaja kadar bizi yürümek zorunda bırakmıştı güvenlik. Plajda rahatsız edici gözler vardı, hiç rahat bir gün geçirmedim. Oradaki market bile bu durumu bize girerken anlatmıştı. Yazık o zihniyetteki insanlara.

  3. Biz de bu yaz gideceğiz. Sabırsızlanıyoruz bile 🙂
    İnşallah sizin yazdınız yerlere gideriz. Memleketim Antalya ama burayı görmek için bu sene gitmiyorum Antalya’ya. Senede bir kere geliyorum Türkiye’ye bu sefer de bu güzel yer olsun

    • Merhaba Uğur,
      Ne güzel, bu yaz sizin için sakin geçecek gibi görünüyor. Antalya’nın sıcağı ve kalabalığındansa buralar tam kafa dinlemelik tatil yeri, umarım şahane bir tatil geçirirsiniz. Sevgiler 🙂

  4. Yazıyı okuyup cittaslow ruhunu hissetmemek mümkün değil, muhteşem olmuş ellerinize sağlık! 14 tane mavi bayrakli plaj barindirmasi da ayrıca takdire şayan bir durum. Uzun süredir aklımda olan ancak bir türlü ziyaret edemedigim bir yer. Seferihisar merakım Armola, nohut mantısı ve samsadesle bir kat daha arttı diyebilirim 🙂 Bu güzel ve faydalı rehber icin teşekkür ederiz! Sevgiler.

    • Sevgili Gezibo, senelerdir burada olunca sanırım her aşamasına tanıt oldum bu yüzden etkili bir yazı olduğunu düşünüyorum. En sevdiğim yazım bile diyebilirim 😀 Gerçekten burası muhteşem doğal güzelliklere sahip, okumaktan etkilendiysen görmeni şiddetle öneririm. Seferihisar’ın leziz yemeklerini ve yavaş yaşam hareketini deneyimlemek için en kısa sürede sizleri Seferihisar’a bekliyorum, çok sevgiler 🙂

  5. Yazıyı okuyup cittaslow ruhunu hissetmemek mümkün değil, muhteşem olmuş ellerinize sağlık! 14 tane mavi bayrakli plaj barindirmasi da ayrıca takdire şayan bir durum. Uzun süredir aklımda olan ancak bir türlü ziyaret edemedigim bir yer. Seferihisar merakım şimdi Armola, nohut mantısı ve samsadesle bir kat daha arttı diyebilirim:) bu güzel ve faydalı rehber için tekrar teşekkür ederiz! Sevgiler.

  6. yazı dilinize bayıldım. Çok keyif alarak okudum. Sığacık’a çok eskiden gitmiştim sizin fotoğraflarınız ile eski günlere geri döndüm. ellerinize sağlık :)))

  7. Merhabalar,
    Öncelikle güzel rehberiniz için teşekkürler.
    Merak ettiğim konu şu ki Seferihisar lezzetletini tadabileceğim bir mekan önerir misiniz?

    • Merhabalar Fatih, yöresel lezzetleri tadabileceğiniz tek bir adres maalesef yok. Pazar günü Sığacık kaleiçindeki pazar için gelirseniz, tezgahlarda köylü teyzelerin elinden ürünler tadabilirsiniz. Sevgiler 🙂

  8. Sığacık’ta yaşamayı düşünüyoruz. Kışın keyifli olur mu dersiniz? Son yıllarda herkes buraya geliyor, yaşamaya karar veriyor. Bizde araştırma yapıyoruz, yavaş yaşam için…

    • Merhaba Yeliz, kışın da yaşanabilir bence, çünkü artık sakin bir yaşam köşesi çok az kaldı. Eğer burada yaşamayı kafaya koyduysanız ve sakinlik istiyorsanız, yaşamamanız için bir engel olduğunu düşünmüyorum. Umarım sizler için en iyisi olur, sevgiler.

    • Sığacık kaleiçi pazarı sadece pazar günü var. Seferihisar merkezinde cuma günleri halk pazarı kurulur, salı günleri ise Seferihisar meydanda köy pazarı kurulur. Tabi en renklisi pazar günü olandır 🙂

      Teşekkürler Esin Hanım,
      Sevgiler

  9. Geçen yaz oradaydım. Çok detaylı ve bilgilendirici olmuş. Sığacık’ın kıymetini bilmeliyiz. Bu sene de gelmeyi düşünüyoruz. Rehberinizden yararlanacağım. Teşekkürler.

  10. Bu rehberiniz ile sizi tanıdım, çok Kapsamlı bir yazı olmuş. Artık sizi takip edeceğim, süpersiniz. Aydın’a gelirseniz, bekleriz 🙂

    • Merhaba Ece, çok teşekkür ederim. Aydın’a çok yakınım fakat gelecek zaman bulamıyorum bu aralar umarım bu bahar ayında gelirim. Sevgiler 🙂

  11. Seferihisarla tanisali yaklasik 15 yil oldu.Her yil gitmeye baslayinca bagimlilik akarcada yazlik sahibi olmamiza neden oldu.Sakinliği insana huzur veriyor.İstanbulda yasiyor ve calisiyor olmama rağmen üşenmeden hafta sonlari gidip geliyorum.Gezgin Ege cok guzel anlatmisssiniz emeginize sağlik.:)

  12. İyi günler.Ne kadar güzel,sade,sakin anlatmışsınız.Ben izmirde yaşıyorum ama hiç gitmemiştim yarın gitmeyi planlıyoruz eşim ve kızımla.Bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim.

  13. Seferihisar da yaşamak nasıl olur araştırması yaparken yazınızı buldum okudum bana bir fikir verdi.Hatta birden çok güzel fikir verdi.Teşekkürler başarılar

  14. Merhaba egeligezginege!
    Kafayı kırdık geliyoruz. Ucuz uçak biletlerimizi aldık bile, 3-9 Temmuz oradayız. Bu yazın çok etkili oldu, çok teşekkürler. Peki nerede kalıcaz? Ailecek, eşim oğlum ve her yola gelen acaip outdoor kayınvalidem. Bol çiçekli, bahçeli, harika ev reçelli kahvaltılı bir pansiyon olsa… Teos, Burg, Beyaz Ev… Hangisi? Yavsiye lütfen. Sevgiler, aykut altın

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR