İskandinavya’nın Başkenti Stockholm
Kuzeylilerin yaşam tarzı, dilleri ve kültürleri daha önce gördüğüm Avrupa şehirlerinden oldukça farklıydı. Bu farklılığı en yoğun şekilde İsveç’te hissettim çünkü şimdiye kadar gördüğüm ülkelerden birkaç adım önde, kendine has bir coğrafya. Avrupa’nın en pahalı şehirlerinden biri olan Stockholm’e kuzey ülkelerine merak sarmam ile listeme dahil oldu. İsveç, benim en sevdiğim Nordik ülkesi oldu. Stockholm ise insanı kendine hayran bıraktıran doğası, üst düzeydeki yaşam kalitesi ve bu yazıda bahsettiğim tüm detaylar ile en hayranlık duyduğum şehri oldu. Şimdi, Stockholm seyahatlerinizi daha kolay ve pratik hale getirecek birçok bilgiyi Stockholm gezi rehberimde sizler için paylaşıyorum. Hazırsanız, başlayalım.
- Stockholm’e uygun fiyatlı uçak bileti bulmak için TIKLAYIN.
İsveç ve Stockholm Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
- Stockholm, İsveç dilinde “çok ada” anlamına geliyor. Şehir 14 adanın üzerine kurulmuş ve adalar birbirine köprülerle bağlanmış.
- İsveç’in soğuk bir iklimi var. Özellikle kışın hava çok soğuk. Kuzeyde konumlandığı için diğer İskandinavya ülkelerinde olduğu gibi kış aylarında hava saat 10.00 gibi aydınlanır, güneş aralıklarla yüzünü gösterir ve 15.00 gibi hava kararır. Yaz aylarında ise tam tersi yaşanır. Meşhur beyaz geceleri burada yaşayabilirsiniz. Gündüzler uzar ve gün içinde 17 saate yakın hava aydınlık kalır.
- Stockholm adalar üzerinde kurulmuş bir şehir ve yapılacak binlerce aktivite var. Bence Stockholm en az üç günde gezilir, zamanınız varsa dört gün de ayırabilirsiniz.
- İsveç, Schengen ülkeleri arasında yer aldığı için diğer Schengen ülkelerine vize başvurusu yapar gibi İsveç üzerinden bordo pasaportunuz için vize alabilirsiniz ya da geçerli Schengen vizeniz ile İsveç’e seyahat edebilirsiniz. Yeşil ve gri pasaportlulara vize gerekmiyor.
- İsveç pahalı bir ülke. Bu yüzden gezilerinizi iyi bir şekilde planlayıp bulduğunuz en avantajlı yollar ile gezmeye çalışın. Yazının devamında Stockholm’de hayat kurtaran bilgiler kısmında daha ucuza nasıl gezebileceğinizden bahsediyorum.
- Yeme-içme olayları da Stockholm’de haliyle pahalı. Fiyatların nasıl olduğunu gitmeden öğrenmek isterseniz gitmeyi düşündüğünüz mekanların internet sitelerine girip menülerini inceleyin. Hemen hemen her restoran fiyatlarıyla birlikte menüsünü internette paylaşıyor. Bu iyi bir şey, gitmeden önce sizi neler bekliyor görebilirsiniz. Pahalı derken mesela 2017 yılına göre örneklerle ilerlersek orta kalitedeki bir restoranda bir tabak ana yemek için 100 ₺’den fazlasını gözden çıkartmalısınız. Bir bardak latte için yaklaşık 18 ₺ ödemeniz gerekiyor.
- İsveç’in para birimi İsveç kronu (SEK). Türkiye’den İsveç kronu bulmak gibi bir derde girmeyin çünkü oldukça yüksek fiyatlara döviz sağlanıyor. Biz gitmeden önce birkaç döviz bürosundan fiyat teklifi aldık ve hesaplarımıza göre Euro alıp orada SEK dönüşümü yapmak oldukça karlı geldi. Sizde böyle yapabilirsiniz.
- Kahve seviyorsanız İsveç sizin için tam bir kahve cenneti. İsveçliler dünyada kahve tüketiminde ilk 5’te yer alıyor. İsveç’in en meşhur aktivitesi Fika. İsveç’in kahve ritüeli Fika’yı yerinde deneyimleyin. Bizim nasıl beş çayımız var ise onların da Fika’sı var. İsveçliler kahveye tutkulu bir millet hal böyle olunca Stockholm sokaklarında adım başı nitelikli kahveciler göreceksiniz.
- Nitelikli kahve dükkanları dışında bildiğimiz markalar İsveç’te bulunmuyor. İsveç’in yerel markası Espresso House’u her köşe başında görebilirsiniz.
- Stockholm’de ne yenir denince ilk akla gelen ülkenin en meşhur yemeği İsveç köftesi. Ikea’da denediğiniz İsveç köftesini unutun ve Stockholm’de bu leziz köftenin tadına mutlaka bakın. Araştırınca göreceksiniz ki Stockholm’de İsveç köftesinin adresi Pelikan. Ama bu turistik bir yer ve artık eskisi gibi iyi olmadığına dair bilgiler de bulacaksınız. Ben lokallerin önerisiyle organik ve Nordik fast food mekanı Kalf & Hansen’de İsveç köfte yedim, daha önce hiç yemediğime ikna oldum, tadı muhteşemdi. Porsiyona göre 110 SEK ve 85 SEK olarak iki seçeneği olması bence çok iyi, mutlaka deneyin.
- İsveç’te %3 altında alkol oranlı bir içecek alacaksanız her markette bulabilirsiniz ama daha yüksek alkol oranlı bir içki alacaksanız tek seçeneğiniz var: Systembolaget. Devlet politikaları doğrultusunda içki içilmesinin denetim altına almak için böyle bir sistem oluşturmuş.
- İsveç’ten ya da Stockholm’den ne alınır derseniz de hediyelik eşya olarak cam işleme sanatına ait tasarım ürünler ve ülkenin sembolü haline gelen kırmızı ahşap atlardan alabilirsiniz.
- Şehrin önemli birkaç bölgesinin arasında Riddarholmen, Södermalm, Norrmalm ve Östermalm bulunuyor. En turistik Riddarholmen, en cool Södermalm, iş merkezi bölgesi Norrmalm ve en zengini Östermalm olarak ayırabiliriz.
Stockholm’de Hayat Kurtaran Bilgiler
- Arlanda Havalimanı’ndan Stockholm merkezine en rahat ve ucuz ulaşımı Flybussarna otobüsleri ile yapın. 15 dakika aralıkla kalkıyor ve Central Station’a yaklaşık 45 dakikada ulaşıyorsunuz ve tren biletinin yarı fiyatına kolaylıkla ulaşın. Eğer online olarak önceden biletinizi alırsanız daha da uygun fiyata almış olacağınız bilgisini de vermiş olayım.
- Stockholm’den başka bir şehre geçmeyi planlıyorsanız ülkenin en gelişmiş otobüs firması Swebus‘ı kullanın. Tren ulaşımının pahalı olabileceğini düşünüldüğünde Swebus hayat kurtarır. Yine önceden (mümkünse seyahatiniz planlama aşamasındayken) biletinizi alırsanız uygun fiyatlara yolculuk edebilirsiniz.
- Pahalı şehir Stockholm’ü yenmek için Stockholm Pass alın. Şehirde gezilecek 60’dan fazla yerde ücretsiz giriş sağlamasının yanı sıra “hop on hop off” turistik otobüslerine ücretsiz biniş sağlıyor. 1, 2, 3 ve 5 günlük seçenekleri ile her şekilde avantaj sağlıyor. Zaten şehrin en önemli turistik noktalarına ve müzelere ücretsiz giriş sağladığı için her birine tek tek ödeme yapmaktansa kartı almak size oldukça kazanç sağlayacak. Biz şehre varır varmaz Kulturhuset bünyesindeki turizm ofisine gittik ve 3 günlük Stockholm Pass’lerimizi aldık. Bir de Stockholm Travel Card eklemesi yaptık. Böylece şehirdeki tüm toplu taşıma araçlarından ücretsiz bir şekilde yararlandık. Eğer hesaplı bir şekilde Stockholm’ü gezmek istiyorsanız Stockholm Card almanızı öneririm.
- Kışın ya da yazın hiç farketmez, Stockholm’de mutlaka kanal turuna katılın. Biz buz tutmuş kanallarda bile bot turuna katıldık. Dondurucu derecedeki soğuk havaya rağmen zaman zaman içeriden zaman zaman da dışarıdan tura dahil olduk. Soğuk hava nedeniyle şehrin her köşesini gezmemiz mümkün olmayacağı için Strömma Bot Turu ile kanal turuna katılmayı gitmeden önce kafaya koymuştuk. Biz yaklaşık bir saat süren rehberli turu tercih ettik. Havanın soğuk olmasına karşı daha az etkilenmemiz adına her birimize polar şal verdiler. Bir ada şehri olan Stockholm’ü en iyi keşfetmenin yollarından birinin bot turları olduğuna karar verdik çünkü görmediğimiz ada kalmadı desek yeridir.
- İsveç genel olarak pahalı bir ülke, bunu daha gitmeden önce kabullenmeniz gerek. Konaklama da diğer her şey gibi pahalı oluyor. Bu şehirde diğer Avrupa şehirlerine göre neredeyse iki katını gözden çıkartmalısınız. Bu yüzden hostel yada Couchsurfing ile konaklamak oldukça mantıklı. Biz Stockholm’de üç gün boyunca Couchsurfing ile Hintli Pankaj’ın evinde ücretsiz olarak misafir olduk. Şimdiye kadar yaşadığım en unutulmaz ve eğlenceli Couchsurfing deneyimlerinden biri olduğunu söylemem gerek. Eğer sizde bu sistemi kullanmak isterseniz öncelikle Couchsurfing Nasıl Kullanılır? yazısını okuyun, fikir alın.
- Eğer Couchsurfing bana göre değil diyorsanız ama yine de uygun yollu bir konaklama arıyorsanız hostelde yada Airbnb ile konaklayın. İskandinavya’da genel olarak hostellerin kalite standartları bir hayli yüksek. Eğer daha önce bir hostel tecrübeniz varsa kesinlikle kıyaslamayın. İskandinavya’da hosteller gerçekten hotel kalitesinde ama daha uygun fiyatlı oluyor. Bu yüzden konaklama için araştırma yaparken ilk olarak hostellere bakın. Ev ya da oda kiralamak isterseniz de Airbnb güzel bir alternatif.
- Pahalı ülke İsveç’in gezginlere en büyük katkısı içilebilir musluk suyu. Yarım litre suyun bile 12-15 ₺ olduğu bir ülkede musluk suyunun içmekten başka şansımız olmazdı. Tadı gayet güzel, içilir mi yahu diye düşünmeyin. Zaten bir çok kafe ve restoranda su bu sebeple ücretsiz. Ortalık bir yerde su gördünüz mü için, sıkıntı yok. Biz bu bilgiyi bilerek Stockholm’e geldik ve seyahatimiz öncesi yanınıza bir su matarası aldık. Doldurduk, doldurduk içtik.
- Şehirde yaygın bir ücretsiz wifi ağı var. Havaalanına iner inmez 3 saat ücretsiz internet sizi bekliyor. Şehir merkezinde de Kulturhuset bünyesinde bulunan şehrin turizm ofisi, ana tren istasyonu ve otobüs terminali en büyük wifi noktalarından biri. Bunların haricinde Waynes Coffee, Espresso House ve Pressbyrån gibi zincir kafe ve marketlerde ücretsiz internetten yararlanın.
- Stockholm’un pahalı bir şehir olmasına karşı hala yemek yiyebileceğiniz alternatif yerler var. Yemek marketlerinde Bu kapalı bir çok restoranda yediğiniz yemeği çok daha ucuza yiyebilirsiniz. O zaman Stockholm’de ucuz yemek için listenize Östermalms Saluhall, Hötorgshallen ve Söderhallarna marketlerini ekleyin.
Stockholm’de Ücretsiz Yapabileceğiniz 10 Aktivite
Ücretsiz şehir turuna katılın: Birçok Avrupa şehrinde ücretsiz şehir turu olur da Stockholm’de olmaz mı, tabi olur. Tamamen gönüllülük esasına dayalı, rehber eşliğinde şehir turuna katılıp, şehri hikayelerini yerlisinden dinleyin. Free Walking Tour Stockholm’ün sitesinden tur çeşitlerine, programına ve buluşma noktasını kontrol edin. İlk gün aktivitesi olarak Stockholm’un gezilecek yerlerini hızlıca görerek çok yerinde bir başlangıç yapabilirsiniz. Unutmayın, tur sonunda rehberinize gönlünüzden ne koparsa bahşiş bırakın.
Şehri panoramik keşfetmek için Monteliusvägen’e gidin: Stockholm’ü izleyebileceğiniz en iyi seyir terası burası. Monteliusvägen’e gelip uzun uzun Stockholm’ü seyredin, banklara oturup keyfini çıkarın. Hatta bizim gibi marketten sandviçlerinizi alıp manzaraya karşı öğle yemeğinizi yiyebilirsiniz.
Kraliyet sarayında nöbet değişim törenini izleyin: Stockholm Kraliyet Sarayı’nda askerlerin nöbet değişim töreni görülmeye değer. Yaklaşık 40 dakika süren bu seremoni sarayın önünden 12.15’de başlıyor. Pazar günleri ve özel tatil günlerinde ise 13.15’de düzenleniyor.
Gamla Stan sokaklarında kaybolun: Stockholm’ün merkezinde bulunan tarihi adanın nostaljik sokaklarında dolaşın. Gamla Stan’ın en ünlü meydanı olan Stortorget Meydanı’ndaki renkli binalar ile içiniz açılsın. Arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşırken vintage butiklere, hediyelikçilere, tasarım mağazalara bakmak bedava. Her şey yine çok pahalı olunca en iyisi renkli kartpostallar alalım dedik. Ama siz pahalı olmasına rağmen hala alışveriş yapmaya niyetliyseniz Gamla Stan sokaklarında aradığınızı bulacağınıza emin olun.
Bit pazarlarında dolaşın: Stockholm’de lokallerin en sevdiği pazar aktivitelerinden biri de bit pazarlarını gezmek. Sizde lokal alternetifler arıyorsanız Södermalm bölgesindeki Hornstulls Marknad bit pazarına gidin. Vintage ve ikinci el ürünlerin yanı sıra nehir kenarında kurulan yemek kamyonları ile canlanan bir ortam oluşuyor. Nisan ve Ekim ayları arasında her pazar 11.00-17.00’de bu renkli pazara gelebilirsiniz.
Müzeleri ücretsiz gezin: Stockholm’de müzelere ve turistik bir çok nokta ya giriş için para harcamak zorundasınız. Ama hala şehirde ücretsiz gezebileceğiniz ilgi çekici müzeler, sanat galerileri ve kaleler var. İlginizi çekenleri listenize ekleyin. Modern Sanat Müzesi (Moderna Museet), Doğa Tarihi Müzesi (The Natural History Museum), Ortaçağ Müzesi (Mediaval Museum), Askeri Müze (Army Museum), The Hallwyl Collection, İsveç Tarih Müzesi (The Swedish History Museum), Uzakdoğu Antikaları Müzesi (The Museum of Far Eastern Antiquities), ArkDes, Skokloster Kalesi (Skokloster Castle).
Asansörden şehri izleyin: Stockholm’ü 38 metre yükseklikten izleyeceğiniz yer bir asansör. Katarinahissen aslında şehirde yaşayanların hayatını kolaylaştırmak için yapılmış fakat bir zaman sonra sunduğu manzara karşısında turistlere yenilmiş. Estetik açıdan çok hoş olmasa da manzarası şahane. Ancak asansör artık çalışmıyor ama buraya çıkmanın bir yolu var. Eriks Gondolen Restoran’ın içindeki asansörle yukarı çıkıp Katarinahissen asansörünün balkonuna çıkabilirsiniz.
Parklarda yemyeşil bir gün geçirin: Stockholm’de yeşil alan bol, sabah erkenden parklarda koşmaya giden yerli insan var. Sizde onların arkasına takılın. Stockholm’deki Ulusal Şehir Parkı “Kungliga Djurgården” dünyanın ilk ulusal şehir parkı olma özelliğini taşıyor. Parkta birçok değişik hayvan türüyle ansızın karşılaşabileceğin eşsiz bir doğal alan. Yeşili bol Stockholm parklarını listenize ekleyecekseniz diğer parkları da mutlaka inceleyin. Humlegården, Tantolunden, Brunnsviken, Observatorielunden, Långholmen.
Açık hava müzesini keşfedin: Stockholm’deki Skansen Açık Hava Müzesi dünyanın ilk açık hava müzesi olma özelliğini taşıyor. 1891 yılında kurulan müzede İsveç’in geleneksel yaşam şeklini ve ülkenin 16. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar değişen sosyal hayat şartlarını görmeniz için muazzam bir yer. Hatta burada geleneksel kıyafetleri içinde günlük hayatlarını yaşayan İskandinav köylüleri bile var.
Dünyanın en uzun sanat sergisini keşfedin: Stockholm’de yer altında sanat var. Şehirde metro kullanmayı büyük bir zevke dönüştürmüşler. Metro istasyonlarında bulunan resimler, heykeller, mozaikler ve kaya oluşumları ile metro ağını kullanırken aynı zamanda bir müze gezer gibi keyif alıyorsunuz. Metro ağında yer alan 100 istasyonun 90’ından fazlasında 150 sanatçının yapmış olduğu sanat eserleriyle canlandırılmış. Bizim en keyif aldığımız metro istasyonları: Kungsträdgarden, T-Centralen, Stadion, Thorildsplan, Solna.
Seyahatlerimle ilgili paylaşımlarımı Facebook ve Instagram hesaplarımdan takip edebilirsiniz.
Merhaba,
Bayramda Stockholm’de olacağım ve yazınızı okudum,emeğinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş. Bir şey sormak istiyordum ailemle olcağım ve ulaşım kartı ve Stockholm Pass için gurup şeklinde olanı var mı?
Merhaba Sıla,
Öncelikle çok çok teşekkür ederim 🙂 Siteden baktım da bugüne özel %10 indirim varmış bence kaçırma. Sitede Buy Now kısmına girersen orada gün sayısı arttıkça fiyat da düşüyor ama kişi sayısı etkilemiyor sanırım öyle bir bilgi yok. Umarım keyifli bir bayram tatili olur. Çok sevgiler 🙂
Merhaba;
Paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Haziran’da Stockholm’de olacağım.
Hem ulaşım kartı hem de müzeler giriş kartlarının hepsini tek bir yerden alacağım site bilgisi var mıdır?
Teşekkürler.
Merhaba,
Yazıda da bahsettiğim gibi Stockholm Pass satın alabilirsiniz. Detaylar: https://gocity.com/en/stockholm
Gerçekten çok güzel bir yazı dizisi olmuş.Ellerinize sağlık. Geçen hafta Stockholm’deydim. Bende birkaç şeyden bahsedeyim. SL Card dediğimiz kartla bizdeki belediye otobüslerine benzeyen 583 numaralı otobüsle Arlanda’ dan Marsta’ya ordanda tren istasyonuna Arlanda Express ve Flybusarna’nın yarısını yarısı fiyatına gidip gelebiliyorsunuz.(Gidiş dönüş, 90 SEK ) Ayrıca şehirde kalış süreniz belliyse kart alıp yükleme yaparsanız ulaşım işini en baştan halletmiş oluyorsunuz. Bu nedenle güncel youtube kanallarında hiç bahsedilmeyen bir konu. İkinci husus Arlanda hava alanında bir saat limitli ücretsiz internetiniz var ki bu bazen hayat kurtarıyor. Su gerçekten acayip pahalı. Çoğu markette satılmıyor satılanlarda ufak ve pahalı o yüzden dayak buldunuz kaçın su buldunuz için bencede. Şehrin tadı kesinlikle bisikletle çıkıyor. Bisikletle gidemeyeceğiniz yer yok. Tabi bunlar yaz şartları için geçerli, Kışın ne olur bilemem. Ben yiyecek işini marketlerden hazır yiyecek alıp otelde yada mekanda mikrodalga ile hallettim ki yemekte cidden pahalı. Başka bir ipucu bir yerde çekikgözlü turist kafilesi varsa bilin ki oralar baya kazık. hemen uzaklaşın ordan :)) Şişelerinizi kesinlikle çöpe atmayın marketlerdeki makinelere atarsanız şişe başına 2 kron kazanırsınız ki bu da cimrilikte ayrı bir master olur. Gezi kavramından ne beklediğinizle alakalı olsada Stockholm dingin,sakin , duru , insanı yeniden canlandıran bir huzur şehri. Buda böyle bir eyyolamaydı.
Merhaba Hürcan,
Böyle emek dolu katkıların için asıl ben teşekkür ederim. Şahanesin 🙂 Çok sevgiler.
Ücretsiz rehberli tur ilgimi çekti. Gönlümüzden ne koparsa derken meseşa bi örnek verir misin? Az ya da çok neye göre, bu işleri pek bilmiyorum.
Ne kadar verdiğiniz tamamen size bağlı. Eğer turu beğenmezseniz hiç para vermeyebilirsiniz. Kimse vermek zorunda değil ama sonuçta ortada bir emek var kendi takdirinize bağlı olarak bahşiş verirsiniz. Ben genelde 2-3 € veriyorum.