Avrupa’nın klasik şehirleri yerine Orta Çağ havasında ve tarihi korunmuş bir şehir keşfetmek istiyorsanız sizi Prag’a davet ediyorum! Prag gerçekten de Avrupa’da en sevdiğim şehirlerden biri. Savaşlardan en az etkilenen şehirlerden biri olduğu için tarihi yapılar oldukça korunmuş. Prag gezi rehberi yazısında bu masalsı şehri yakından tanıyacak, Prag hakkında bilgiler alacak, vize, ulaşım, alışveriş, Prag’da gezilecek en güzel yerlere dair tüm detayları bulacaksınız. O zaman haydi Orta Avrupa’nın en güzel şehri Prag Gezi Rehberi yazısının detaylarına geçelim.
Prag’a Ne Zaman Gidilir?
Prag’a gitmek için en keyifli zamanlar bahar ve sonbahar dönemi. Yazın çok sıcak olduğu için gezmek biraz zor olabiliyor. Kışın ise Prag’a gitmek için en güzel zaman Noel pazarı dönemi çünkü Avrupa’nın en iyi Noel pazarlarından biri Prag’da kuruluyor. Gitmeden önce Avrupa’nın en iyi Noel pazarları yazısına göz atabilirsiniz.
Prag Vize İstiyor Mu?
Çek Cumhuriyeti Schengen bölgesinde yer aldığı için Prag’a gidecek bordo pasaport sahibi Türk vatandaşlarına vize istiyor. Çekya vizesi ya da geçerli Schengen vizesi ile Çekya’ya seyahat edebilirsiniz. Yeşil pasaportunuz varsa vizesiz seyahat mümkün.
Prag Kaç Günde Gezilir?
Görülmesi gereken yerleri detaylıca gezmek için Prag’a en az 2 gün ayırmalısınız. Buraya kadar gelmişken Prag’ın çevresindeki bir şehri de göreyim derseniz 3 gün ideal olur. Müze, saray, kule vs. görmesem de olur diyorsanız planlı bir Prag gezisiyle 1 gün yeterli olabilir.
Prag’da Ne Yapılır?
Prag’a geldiğinizde şehir o kadar keyifli ve canlı ki yapılacak birçok şey, görülecek birçok nokta var. Mesela şehri farklı bir açıdan yaşamak için Vltava Nehri’nden Prag manzaralarının keyfini çıkarıp ve nehirde akşam gezintisi ve yemek deneyimine katılabilirsiniz.
Prag Çevresinde Günübirlik Gezilecek Yerler
Prag’dan günübirlik gidilecek yerlerde iki alternatif var; Karlovy Vary ve Cesky Krumlov. Karlovy Vary, Prag’a yaklaşık iki saat uzaklıkta, termal kaplıcaları ile ünlü bir şehir. Eğer Çek Cumhuriyeti’ne kadar gelmişken farklı bir şehir göreyim diyorsanız listenize Karlovy Vary’i planınıza ekleyebilirsiniz.
Bir diğer Prag’a yakın şehirlerden Cesky Krumlov tam bir masalsı Orta Çağ kasabası. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde olması, Avrupa’nın en büyük kalelerinden birine ev sahipliği yapması ve Bohemya Krallığı’nın yaşadığı kalesiyle görülmeye değer.
Prag’a Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Nasıl Bulunur?
“Türkiye’den Prag’a nasıl gidilir?” diye düşünüyorsanız işte sizin için en uygun ve hesaplı birkaç seyahat önerisi geliyor. İstanbul’dan Prag’a direkt uçuşla yaklaşık 2 saat 45 dakikada ulaşabilirsiniz. Prag uçak bileti fiyatları direkt uçuşlarda özellikle yaz döneminde pahalı olabiliyor. Alternatif olarak aktarmalı uçuşlarla yarı fiyatına uçabiliyorsunuz. Aktarma noktası genellikle Almanya şehirlerinden Dresden’i kullanabilirsiniz. Ayrıca Orta Avrupa turu yapacaksanız Prag-Viyana-Budapeşte rotasını yapacaksanız bu şehirlere olan uçuşlara bakabilirsiniz.
- Prag’a ucuz uçak bileti almadan önce farklı havayollarının fiyat karşılaştırması yaparak uygun fiyatlı uçak biletini almak için tıklayın.
Prag’da Ulaşım
Prag’da her yer birbirine çok yakın, merkezin büyük bir kısmını yürüyerek gezebilirsiniz. Şehirde toplu ulaşım için otobüs, metro veya tramvay çok yaygın.
30 dakika ve 90 dakikalık ulaşım biletleri bu süre içerisinde birden fazla toplu taşıma için kullanabiliyorsunuz ama aldığınız bileti ilk kullanımda otobüsün içindeki sarı makinalara okutmayı unutmayın yoksa kontrol sırasında ceza yazılabilir.
Prag Havalimanı’ndan Merkeze Nasıl Gidilir?
Prag’a direkt uçuş ile gelecekseniz Vaclav Havel Havalimanı’na ineceksiniz. Buradan şehir merkezine gitmek için metro, otobüs ya da airport express seçeneklerinden birini kullanabilirsiniz.
En hızlısı önce otobüs, ardından metro ile aktarmak. 119 numaralı otobüsle Nadrazi Veleslavin metro istasyonuna gitmek ve metro A hattına (yeşil) aktarma yapmak. Ayrıca 100 numaralı otobüsle Zlicin durağında inerek metro B hattına (sarı) aktarma yapılabilir. Alternatif olarak airport express otobüsleri ile direkt havalimanından şehir merkezindeki ana tren istasyonu Hlavni Nadrazi’ye gitmek olabilir.
Prag Pahalı Bir Şehir Mi?
Büyük Avrupa şehirlerine göre daha ucuz bir şehir Prag. Her bütçeye uygun yeme-içme-alışveriş seçenekleri olması sebebiyle bence iyi planlanırsa bütçeyi sarsmadan seyahat edilebilir.
Prag’da şehir kartı alarak şehri daha hesaplı bir şekilde gezmek mümkün. Prague Card ile hem müzeleri ücretsiz bir şekilde ziyaret edebiliyorsunuz, hem de tüm toplu ulaşımları ücretsiz kullanabiliyorsunuz. Şehirde bulunan turizm ofislerinden Prague Card’ı online olarak satın alıp dijital kart kullanabilir ya da satış ofislerinden fiziki olarak alabilirsiniz.
Prag’dan Ne Alınır?
Prag’da alışveriş denince akla şehrin en ünlü alışveriş caddesi Mustek geliyor. Trafiğe kapalı, geniş cadde boyunca birçok zincir mağaza var. Ayrıca merkezde yer alan Florentinum, OC Quadrio, Atrium Flora ve Palladium alışveriş merkezlerini de listenize ekleyebilirsiniz. Prag’dan ne alınır derseniz ülkeye özel ürünlerden meşhur Bohemya kristalleri, granat taşından hediyelikler, porselen takımlar ve el yapımı ahşap ürünler olabilir. Bunların hepsini tek bir caddede bulacağınız yer aynı zamanda Prag’ın en tatlı caddelerinden biri olan Nerudova.
Prag’ın en meşhur hediyeliklerinden biri de yerli likörü Becherovka. Ayrıca Çekler’in Oplatky Kolonada isimli kağıt helvası ve ballı-cevizli Çek pastası Marlenka alınabilir. Hepsini büyük marketlerde farklı çeşitlerde bulmanız mümkün.
Prag Konaklama: Prag’da Nerede Kalınır?
Prag’da kalınacak en iyi oteller ve evler Stare Mesto (Prag Eski Şehir) bölgesinde. Haritada Vltava nehrinin sağındaki yerleşim oluyor. Prag’da gezilecek birçok yer ve mekanlar da bu bölgede olduğu için birçok yere yürüyerek gidebilirsiniz. Bu bölge fiyat açısından da çeşitli, bütçenize göre bir yer bulabilirsiniz. Prag’da nerede kalınır derseniz bence önceliğiniz eski şehir bölgesi olmalı.
Ayrıca nehrin sol tarafındaki Mala Strana bölgesi Charles Köprüsü’ne oldukça yakın,turistik bir bölge. Birçok yere yürüme mesafesinde, daha lüks seçenekler var ancak bazı kısımları dik yokuşlu ve burada fiyatlar daha yüksek.
Prag’da konaklama seçeneklerine göz atmak için tıklayın.
Prag Gezilecek Yerler
Stare Mesto (Prag Eski Şehir) ve Prag Kalesi’nin bulunduğu Mala Strana bölgesi olarak şehri iki ana bölgeye ayırarak gezmek en iyisi. Prag gezilecek yerler haritası üzerinden adım adım Prag gezi rotanızı kolayca planlayabilirsiniz. Bu haritada Prag alışveriş caddeleri ve Prag’ın en güzel mekanlarını da bulabilirsiniz.
Prag Gezilecek Yerler Haritası
Prag’da Gezilecek En İyi 10 Yer
- Charles Bridge
- Prag Kalesi
- Staromestske Namesti (Eski Şehir Meydanı)
- Astronomik Saat Kulesi
- Tyn Kilisesi
- Kafka Müzesi
- Aziz Vitus Katedrali
- Petrin Kulesi
- Dans Eden Ev
- Lennon Duvarı
Prag’da 1. Gün: Charles Köprüsü, Prag Kalesi, Aziz Vitus Katedrali, Lennon Duvarı, Petrin Kulesi
Prag’da gezilecek yerler arasında şehrin olmazsa olmaz noktası Prag Kalesi için Charles Köprüsünden nehrin karşı yakası Mala Strana bölgesine geçerek başlıyoruz. Burada yokuşlu yollardan yürüyerek UNESCO mirası olan Prag Kalesi ve gotik mimarisiyle dikkat çeken Aziz Vitus Katedrali’nin olduğu tarihi bölgeye doğru yürüyoruz. Her iki yapı da Prag’da görülmeye değer yerlerden.
Kalenin olduğu bölgede en ilgi çeken yerlerden biri de Golden Lane olarak geçen Altın Yol. Günümüzde renkli ve küçük evlerden oluşan tatlı bir sokak, birçok hediyelik eşya dükkanı ve dönemin yaşantısını gösteren dekore edilmiş yerel evler var.
Ardından tepeden aşağı inerek Charles Köprüsü’nün yakınındaki John Lennon anısına yapılan anıt duvara geçiyoruz. Burada grafitiler, Beatles şarkı sözleri ve barış temalı yazıları ile doldurulan renkli duvarı gördükten sonra Petrin Tepesi’ne fünikülerle çıkmak için Ujezd durağına doğru yürüyoruz.
Prag’ı tepeden izleyebileceğiniz en güzel manzara noktası olan Petrin Tepesi’nde Eyfel Kulesi’nden esinlenilerek yapılan Petrin Kulesi ve ilginç Ayna Labirenti görülmeye değer. Ardından ilginizi çekerse Petrin yakınlarındaki Strahov Manastırı ve Kütüphanesi’ne gidebilirsiniz. Orta Çağ’dan kalma manastır ve içerisindeki barok stilindeki ihtişamlı kütüphanesi oldukça etkileyici.
Ayrıca Mala Strana rotasında nehir kenarındaki Franz Kafka Müzesi, Kampa Adası ve Kampa Müzesi’nin olduğu yerleri de planınıza ekleyebilirsiniz.
Prag’da 2. Gün: Staromestske Namesti, Astronomik Saat Kulesi, Tyn Kilisesi, Dans Eden Ev
İkinci güne Prag Eski Şehir bölgesi Stare Mesto ve çevresi ile başlıyoruz. İlk durağımız Eski Şehir Meydanı. Diğer adıyla Staromestske Namesti Prag’ın kalbi gibi, önemli birçok yapı burada. Meydanda Prag’ın simgesi haline gelen meşhur Astronomik Saat, dünyada çalışan en eski saatlerden biri. Her gün 9-23 saatleri arasında saat başında kulenin üstünde yer alan figürlerin gösterisi oluyor.
Ardından saatin bulunduğu Eski Belediye Binası’nın 70 metrelik kulesine çıkıp tüm eski şehir meydanını tepeden izleyebilirsiniz. Yukarıdan Prag Old Town, Staromestske Namesti Meydanı, Tyn Kilisesi ve Prag Kalesi gibi birçok simge yapı rahatlıkla görülüyor.
Prag Eski Belediye binasını gezip, astronomik saat kulesine çıkabileceğiniz bileti almak için:
Yine aynı meydanda etkileyici yapılardan biri daha Tyn Kilisesi dışarıdan olduğu kadar içerisi de oldukça görkemli. Meydanın çevresinde birbirinden güzel Prag fotoğrafları çektikten sonra Josefov bölgesi yani Orta Çağ’dan kalan Yahudi Mahallesine doğru yürüyebilirsiniz. Burada sokaklarda yürümek pek keyifli, özellikle şehrin en göz alıcı yapılarından Spanish Synagogue görülmeye değer.
Ardından Vltava Nehri kıyısından keyifli bir yürüyüşle dünyanın en ilginç binalarından birine geliyoruz. Dans eden bir çifti sembolize eden Prag Dancing House önünde yaratıcı Prag fotoğrafları çekebilirsiniz.
Yine bu bölgeyi gezerken ilginizi çekerse Franz Kafka Heykeli ve barok kütüphanesi ile Klementinum listenizde olabilir.
Prag’da Ne Yenir?
Prag’da sadece Çekya mutfağından yemekleri tatmakla kalmayıp dünya mutfağından birçok seçenekler bulabileceğiniz bir şehir. Prag’da denediğim, en sevdiğim mekanları, Prag’da en iyi restoranlar ve Prag kafelerini Prag haritasında detaylarıyla bulabilirsiniz. Öncesinde “Prag’da ne yenilir” sorusuna gelecek olursam Çekya mutfağından av hayvanlarıyla yapılan yemekler ve patates ağırlıklı menülerini tadabilirsiniz. Elbette buraya kadar gelmişken dünyaca ünlü Çek biralarını da tatmadan dönmeyin.
Prag’da müzik, dans ve özel eğlencelerle dolu Orta Çağ konseptli meşhur Çek gecesine katılabilirsiniz:
Prag Hakkında Genel Bilgiler
Prag, Çek Cumhuriyeti’nin (Çekya) başkenti ve aynı zamanda en büyük şehri. Çekya’nın batısında Almanya, güneyinde Avusturya, kuzeyinde Polonya ve doğusunda Slovakya bulunuyor. “Altın Şehir”,” Masal Şehri” ve “Avrupa’nın Kalbi” gibi isimlerle anılıyor. Çekçe’de Prag şehri Praha diye geçer. Şehrin en merkezi bölgesi Praha 1 bölgesini şehrin kalbi gibi düşünebilirsiniz. Çekya’nın resmi dili Çekçe ama çoğu kişi İngilizce bildiği için dil sorunu yaşamazsınız.
Prag’da Para Bozdurma
Çek Cumhuriyeti’nde para birimi olarak Çek Korunası (CZK) geçerli. Gelmeden önce Türkiye’den Çek Korunası almanıza gerek yok. Zaten döviz bürolarında bulmak çok zor, bulursanız da çok yüksek kurdan satış yapıyorlar. En iyisi siz yanınıza Euro alın.
Prag’da para bozdurma konusunda dikkatli olmanızda fayda var. Prag eski şehir bölgesinde çoğu yerde %0 komisyon yazısı göreceksiniz ama bunlardan kesinlikle uzak durmalısınız. Paranızı gördüğünüz her yerden bozdurmamalısınız. Komisyon almıyor gibi gözükerek çok düşük kurdan paranızı bozarak sizi zarara uğratabilirler.
Seyahatlerimle ilgili paylaşımlarımı Facebook ve Instagram hesaplarımdan takip edebilirsiniz.
Merhaba;ayrıntılı bir rehberlik,teşekkür ederim.Biz bir haftalığına gidiyoruz.Prag Viyana Budapeşte üçgeni.Önerilerinizi bekliyorum.
Haftaya iş için gidiyorum. Prag’da bir günüm olacak. Mutlaka gör dediğin iz bir yer var mı? Cevap için teşekkürler. İyi günler
Merhaba Murat,
Karl Köprüsünden genel olarak şehri izleyebilirsiniz. Sonra Prag Kalesi taraflarında en azından yürüyüş, Astronomik Saat tadilatta ama yine de meydanda dolaşın derim.