Ana SayfaEgeİzmirİzmir'de Gezilecek Yerler

İzmir’de Gezilecek Yerler

Simide gevrek deriz biz, çekirdeğe çiğdem. Kumru kuş değildir bizim için, Yengen’i yeriz. Lafı uzatmayız, gidiyom geliyom deriz. Domates dediğimiz de, domat işte. Evimiz isterse 800 metrekare olsun, balkonda otururuz. Bi oturuşta 60’ar 80’er midye yeriz. Cibez’e bayılırız, gece 3-4 gibi boyoza dalmazsak, kan şekerimiz düşer! Zeybek duyduğumuzda içimiz cız eder, kalkar oynarız der İzmirli gazeteci Yılmaz Özdil. Doğma büyüme İzmir’in kızı olarak bu kez de sizlere buram buram medeniyet kokan özgür şehrim İzmir’i anlatmak istiyorum. Bu yazıda İzmir hakkında bilgiler, İzmir’in gezilecek noktaları, İzmir merkezde gezilecek yerler, İzmir’de gezilecek mekanlar ve İzmir’de ne yenir gibi İzmir hakkında merak ettiğiniz birçok soruya cevap bulacaksınız. Hazırsanız, canım memleketimi benim gözümden hep birlikte gezelim.

İzmir Rotası

Kordonboyu’ndan başlayarak Basmane ile Kemeraltı arasındaki güzergahı izleyerek İzmir’in merkezini günübirlik keşfetmek mümkün. Konak Meydanı’nda Sultan II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı şerefine yaptırılan ve şehrin sembolü haline gelen Saat Kulesi’ni görerek İzmir’i keşfetmeye başlayın. Güzelyalı yönüne devam ederek Tarihi Asansör’le yukarı çıkıp şehri kuşbakışı seyredin. Daha sonra yönünüzü Alsancak tarafına çevirip, şehrin en canlı sokaklarında kaybolun. Ayrıca, en güzel Rum konaklarının bulunduğu Buca semtini ve İzmir’in keyfini yaşatan sahil semtlerini mutlaka listenize ekleyin.

Saat Kulesi

İzmir denilince ilk akla gelen Konak Meydanı’ndaki zaman gösterici, mimari biçimiyle görsel bir abide olarak tasarlanmış İzmir Saat Kulesi. İzmirlilere bu güzel eserin yapılma nedeni ise eskiden saatlerin pahalı olmasıymış. II. Abdülhamid’in tahta çıkışının 25. yılı için 1901’de Sadrazam Mehmet Said Paşa tarafından Alman Konsolosluk binasını yapan mimar Raymond Charles Péré’ye yaptırılmış. Saat kurulduğu günden bu yana yalnızca bir kere bir deprem sırasında durmuş. Kulenin üzerindeki Osmanlı tuğrası ve Osmanlı’ya ait işaretler daha sonra kaldırılmış çünkü verilmek istenen mesaj sanatın cumhuriyet ile başladığı hissini vermekmiş. İzmir’in simgesi Saat Kulesi ile İzmir’i keşfetmeye başlayın.

Konak Meydanı

Konak Meydanı, İzmirlilerin buluşma noktası. Saat Kulesi’nin olduğu meydan aslında Konak Meydanı oluyor. Günün her saatinde burada büyük bir kalabalık görmek mümkün. Her büyük meydanda olduğu gibi uçuşan güvercinler, onlar için yem satan yaşlı teyzeler ve kuşlara yem atan insanlarla renklenen İzmir’in en samimi meydanı.

Kordon Boyu

izmir gezilecek yerler

İzmir’in denizi kız, kızı deniz, sokakları hem kız hem deniz kokar. İzmir’i hiç görmeyenler bile bilir; dalgalı, siyah-beyaz zeminli Kordonboyu’nu. Bir yanı masmavi İzmir Körfezi, sahil boyunca uzanan hoş restoranlarından dilediğinizde keyif yapacağınız Kordonboyu’nda hiç sıkılmadan saatler geçirebilirsiniz. Dilerseniz sizi bekleyen faytonlarla da bir tur atabilirsiniz. İzmir’in klasik ve turistik aktiviteleri olsa da keyif alacağınıza kesinlikle eminim.

Tarihi Asansör

izmir asansör

İzmir Körfezi’ne hakim manzarasıyla ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatan Tarihi Asansör’de gün batımını izlemek ayrı bir keyif. Asansör’ün yer aldığı sokak otantik havası bozulmadan düzenlenmiş. Biri diğerinden 58 metre yüksekte olan Mithatpaşa Caddesi ile Halil Rıfat Paşa Caddesi’nin arasında işleyen iki cadde arası ulaşımı sağlayan asansör kulesi, 1907 yılında Musevi işadamı Nesim Levi tarafından Marsilya’dan getirtilen tuğlalar yaptırılmış. Asansör, birinden diğerine 155 basamakla ulaşılan iki semt arasında hızlı ve kolay ulaşım sağlama amacıyla yaptırılmış. Halk arasında “Asansör Çıkmaz Sokağı” olarak bilinen, resmi adı Dario Moreno olan sokaktan geçerek asansöre ulaşabilirsiniz. Asansör halkın hizmeti için yapıldığı için kullanmak için herhangi bir ücret ödemenize gerek yok, asansörle yukarı çıkıp manzaranın keyfini çıkarın.

İzmir aşığı bir sanatçı Dario Moreno (1920-1968) ilk konserini Konak Vapur İskelesi’nin üzerindeki gazinoda vermiş. Moreno, müzisyenliğini biraz daha ilerletince annesi Madam Roza ile birlikte Asansör Sokağı’na taşındı ve bir dönem burada yaşadı. Günümüzde ise Dario Moreno sokağı olarak bilinen sokağın sonunda Dario Moreno’nun evini görebilirsiniz.

izmir gezilecek yerler

Dario Moreno’nun sevgisi o kadar büyüktü ki, vasiyetine bile İzmir’i yazdı. Benim de ona karşı büyük bir sevgim ve saygım var. İşte Dario Moreno’nun vasiyeti: “İzmir, tatlı ve sevgili şehrim… Bir gün şayet senden uzakta ölürsem, beni sana getirsinler. Fakat mezarıma götürürlerken “Öldü” demesinler. “Uyuyor” desinler koynunda. Tatlı İzmir’im…

Kemeraltı Çarşısı

İzmir’de alışverişten de biraz bahsedecek olursam, İzmir’in en yoğun alışveriş trafiğine sahne olan sokakları, Konak Meydanı’na açılan Kemeraltı Çarşısı. Urgancılar Çarşısı, Kuyumcular Çarşısı, Havra Sokağı gibi özelleşmiş bölümlerin yanı sıra çarşıda birçok zanaatçı da hala varlığını sürdürür. Şehrin modern alışveriş noktaları ise Alsancak, Karşıyaka, Mavişehir ve Balçova’da bulunuyor. Ama bence siz önceliği Kemeraltı’na verin, lokal keşifler için ideal bir çarşıdır.

Kızlarağası Hanı

izmir kemeraltı

1700’li yıllardan beri yaşayan, Kemeraltı’nın içinde bulunan ve İzmir’in en görkemli hanı olan Kızlarağası, tarihi ve turistik bir alışveriş yeri. Gün içinde yerli ve yabancı turist gruplarıyla dolup taşıyor. İki katlı olmasına rağmen üst katını bir İzmirli olarak yıllar sonra keşfedebildim. Üst kat tamamen farklı bir atmosfere sahip, geçmişe dair obje ve hatıralar ile karşılaşacaksınız. Özellikler antikacıları, plakçıları, hat ve bakır işleme sanatçılarının eserlerini görmeniz gerek.

Gündoğdu Meydanı

izmir kordon

İzmir diyince akla gelen en önemli meydanlardan olan Gündoğdu Meydanı konser, miting ve kutlamaların ilk adresi olarak bilinir. Burada gün batımı İzmirliler için ayrı keyiflidir. Biraları alıp çimlere oturup günü uğurlamak en keyif aldığımız aktiviteler arasında. Sizde lokal gibi İzmir’i dolaşırken çimlere serilip günbatımının keyfini çıkartmadan İzmir’den ayrılmayın.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi

Bir İzmirli size Sevinç’te buluşuruz der ise ve İzmir kültürünü bilmiyorsanız nereyi tarif ettiğini yüksek ihtimalle anlayamazsınız. Eee tabi İzmir’de yaşıyoruz, yaşamayandan bir farkımız olsun. Bilmeyenlere hemen açıklamakta fayda var. İzmirliler olarak Alsancak’ta gerçekleşen tüm buluşmaları Sevinç Pastanesi önünde yaparız. Burası Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nin başlangıç noktasıdır. Trafiğe kapalı kilometrelerde süren keyifli ve her daim canlı cadde üzerinde sayısız restoran, kafe, bar ve alışveriş yerleri bulabilirsiniz.

Tarihi Havagazı Fabrikası

Fransızlar tarafından 150 yıl önce inşa edilen Tarihi Havagazı Fabrikası Alsancak’ta kültürel ve sanatsal etkinliklerin merkezi olarak kabul edilir. Özellikle yaz aylarında çim konserleri İzmirliler tarafından yoğun ilgi görür. Gittiğinizde havalar güzelse etkinlik takvimine göz atıp gitmekte fayda var.

İzmir’in Müzeleri

izmir agora

Agora Açıkhava Müzesi: Smyrna Antik Kenti olarak da bilinen müze Konak’ta yer alıyor. Bildiğiniz üzere antik dönemde Agora “toplanılan yer, kent meydanı, çarşı, pazar yeri” gibi anlamlara geliyordu. Roma Dönemi’nden kalma antik kent ion agoralarının en iyi korunmuş ve en büyüğü olarak öne çıkıyor.

İzmir Arkeoloji Müzesi: İzmir ve çevresindeki kazılardan ele geçen heykeller, lahitler, yazıtlar ve mimari parçalar sergilenmektedir. Ege Denizi’nde batıklardan çıkan “Bronz Koşan Atlet Heykeli” ve “Bronz Demether Heykeli” müzenin en ilgi çeken eserlerindendir.

Atatürk Müzesi: Ulu önderimiz İzmir’e gerçekleştirdiği ziyaretlerde çoğunlukla bu evde kalmış ve bir çok tarihi kararları bu evde vermiştir. 1. Kordon’da yer alan müzede Atatürk’ün anıları ve eşyalarının sergilenmektedir.

Etnografya Müzesi: İzmir Etnografya Müzesi, İzmir Arkeoloji Müzesi ile aynı bahçede yer alır. 19. yüzyıla ait el işlemeleri, hamam takımları, İzmir’in ilk Türk Eczanesi ve geçmiş zamanlarda kullanılan bir çok kıyafet ve eşyalar sergilenmektedir.

  • Tüm müzeler pazartesi dışında her gün 08.30 – 17.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

İzmir Antik Kentleri

pergamon bergama
İzmir civarında çok sayıda antik kent var; Efes’in yanı sıra Smyrna (Tepekule), Klaros (Özdere), Phokaia (Foça), Kolophon (Değirmendere), Lebedos (Gümüldür), Pergamon (Bergama), Larissa (Menemen), Metropolis (Torbalı), Erythrai (Ildırı), Teos (Seferihisar), Klazomenai (Urla) ve Notion (Ahmetbeyli) ilginizi çekebilir. İzmir’de gezilecek tarihi yerleri listenize mutlaka ekleyin.

İzmir ve Çevresinde Günübirlik Gezilecek Yerler

İzmir’in çevresinde gezilecek birçok yer var ve bunların bir çoğunu günübirlik gezebilirsiniz. Özellikle hafta sonu biz İzmirliler şehrin çevresindeki huzur dolu ilçelere tatil yapmak için kaçarız. İzmir merkezi gezmek için en az bir gün ayırdıktan sonra rotanızı çevre köylere ve ilçelere çevirin. Seferihisar, Urla, Foça, Ödemiş, Söke, Ayvalık, Bergama, Çeşme, Şirince ve Tire görebileceğiniz en yakın günübirlik rotalar arasında. Bu yerlerle ilgili gezi yazılarımı her birinin üzerine tıklayarak okuyabilir ve planınızı yapabilirsiniz. Bonus olarak sizlere önerim Türkiye’nin en büyük otomobil müzesi Key Museum. Torbalı’da yer alan müzeyi özellikle çocuklu aileler çok sevecek.

İzmir Çevresinde Gezilecek Yerler yazıma göz atabilirsiniz.

İzmir Mutfağı

İzmir’de bildiğiniz üzere simide gevrek deriz. Kahvaltılarımız boyoz ve İzmir kumrusu eksik olmaz. 1880 yılından beri işletilen tek katlı Rum evi olan kara fırından her sabah çıkan sıcacık domatesli-peynirli kumru ve çıtır gevreği tatmak için Zeynel Ergin Gevrek Fırını benim ev keyifle güne başladığım yerlerden.

izmir kumru

Boyoz, 1492’de Türkiye’ye yerleşen Sefaradlar tarafından İzmir mutfağına dahil olan kahvaltılık bir lezzet. Yıllar boyunca İzmir’de yapıla yapıla şehrin simgesi haline gelmiş mayasız hamur işi. 1983 yılından beri Alsancak’ta aynı yerde hizmet veren Dostlar Fırını boyozun ilk adreslerinden. Ben gevrek ya da kumru ile güne başlayıp soluğu Dostlar Fırını’nda alıyorum. Aklınıza gelmeyecek kadar çeşitliliğe sahip boyozlar yapılıyor bu fırında ama benim favorilerim enginarlı ve ıspanaklı. Tabi bir İzmirli gibi boyoz yemek istiyorsanız boyoza eşlik edecek fırında pişmiş yumurta olacak.

boyoz izmir

İzmir’in mutfağı, bilindiği gibi en önemli özelliği zeytinyağlı yemekler oluşması. İzmir köftesi, mücver, papaz yahnisi, enginar dolması, domates bastısı, yer elması, revani, ıspanak borani, arapsaçı, şevketi bostan, ebegümeci, radika salatası ve tabi balık yemekleri bu zengin mutfağın en ünlülerinden. İzmir’in yeme-içme klasiklerinden biri de Kordon’da güzel İzmir’in havasını içimize çeke çeke rakı-balık keyfi yapmaktır.

izmir rakı balık

Rakı, uğruna sofralar kurulan tek içkidir. Ufak ufak yudumlarla koyulaşan sohbet de sofranın en lezzetli mezesidir. Rakı sofrasının tadı adabıyla çıkar. Rakı içimini sofradaki en kıdemli kişi başlatır. Rakı sofrasında kadeh yalnızca bir defa tokuşturulur, sonrasında kadeh tokuşturulmaz sadece kaldırılır. Şişenin sonunda kalan rakı herkese eşit olacak şekilde dağıtılır ve sofradaki rakı kadehi hep aynı kalır çünkü kadeh o gecenin tek şahididir.
izmir kordon

Körfez vapurlarının sakin gidişinde hırslarınız yok olur, kovalamayı bırakırsınız, hatta martılara gevrek atacak kadar iyilikle dolarsınız. Ne varsa bu şehirde, bayatlamış vapur çayı bile nektar olur. Tabi ki yüzyıllardır tarihe şahitlik etmiş İzmir, bir yazıya sığabilecek kadar basit bir güzellikte değil. Gelin ve yaşayın!

Tüm bu noktalara ek olarak İzmir’de nereleri gezebilirim diyorsanız, Enuygun içerik ekibinin hazırladığı 100 maddelik İzmir gezilecek yerler içeriğine bakabilirsiniz. Oldukça detaylı bir gezi planı hazırlamışlar.

Seyahatlerimle ilgili paylaşımlarımı Facebook ve Instagram hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

2 YORUMLAR

  1. Bir İzmirli olarak çok keyif aldığım bir yazı oldu, doğup büyüdüğüm bu şehri en baştan gezmek, deneyimlemek istedim. İyi gezmeler!

    • Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Bende bir İzmirli olarak yazıyı hazırlarken baya zorlandım. Memleketi anlatmak en zoruymuş 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR