Seyahat ederken lokal yemekleri ve içecekleri denemek ayrı bir keyif. Ben seyahatlerim öncesi mutlaka o şehrin ya da ülkenin özel lezzetlerini araştırıyorum. Oraya gidince de yerinde deneyimlemek bana o şehri daha çok hissettiyor. Eğer sizde gideceğiniz ülkenin yerel içkisini içmeden dönmem diyenlerdenseniz bu yazı tam size göre.
Hangi ülkeye gidince hangi içkiyi içeceğim diyenler için 10 ülkenin yerel içkilerini bu yazıda tanıttım ve nasıl içileceği hakkında da bilgiler ekledim. Ama bu listede klasik bildiklerimiz yer almıyor. Mesela Belçika’nın birası, Fransa’nın şarabı yerine gerçekten sadece o ülkede bulunan ve oraya gidince içebileceğiniz milli içkileri listeledim.
Yunanistan
Bizim rakı kültürümüzün Yunanlılar için karşılığı Uzo. Yaş üzümden üretilen Yunan rakısı Uzo, Yunanistan’ın milli içeceği olarak biliniyor. En iyi Uzo Midilli Adası’nda üretilen olarak kabul edilir. Plomari’de en büyük uzo üreticisi olan Barbayanni en iyi marka olarak bilinir ve bu markaya ait Midilli Adası’nda bir Uzo Müzesi’de var. Eğer yolunuz Plomari’ye düşerse yerinde deneyimleyebilirsiniz. Yunanistan’a gidip Uzo sofrasında keyif yapmadan dönenleri Yunanistan’a gitmiş saymıyorum. Eski bir Yunan atasözüne göre: “Uzo ruhu yükseltmektedir.”
Uzo nasıl içilir? Uzo’yu Yunan gibi içmek için önce kadehin yarısına kadar Uzo konur, üzerine su eklenir ve en son buz konur. Bardak boyutu bizim rakı bardaklarımız kadar büyük değil, Uzo’yu özel bardaklarında içmek makbuldür. Bu bardaklar da ufak likör bardaklarına oldukça benzer. Uzo’yu içerken yanına deniz ürünleri ve mezeler eşlik eder, bizdeki rakı sofrası gibi şenlikli bir sofrada Uzo’yu yudumlamak ayrı bir keyif. Uzo’yu içerken şerefe “Jamas” demeyi unutmayın.
Fransa
Fransa deyince herkesin aklına şarap geliyor. Ancak Fransa içecekleri arasında çok farklı ve bilinmeyen yerel bir içkisi de var; Pastis. Bir çeşit Fransız anisettesi olarak geçer. Anisette; özellikle Akdeniz bölgesinde yer alan ülkelerde tüketilen, anasondan yapılan bir çeşit tatlı likör. Fransız rakısı olarak da bilinen Pastis’i Fransızlar genellikle aperitif içki olarak yemek öncesi tüketiyor. Fransız içkilerinden olan Pastis’in en iyileri güney bölgesinden çıkar. Özellikle Marsilya ile bütünleşmiş içkinin yaratıcısı Paul Ricard, 1932 yılında Pastis’i bulmuş ve o zamandan beri yerel bir Fransız içkisi olarak kalmış. Günümüzde Fransa’nın hemen hemen her marketinde Ricard markasıyla bulabileceğiniz Pastis’i Marsilya’da ufak dükkanlardan ev yapımı olarak bulmak büyük bir şans. Ev yapımı olduğu için tadının marketlerden çok daha farklı ve özel olduğundan bahsetmeme gerek yok sanırım.
Pastis nasıl içilir? Fransız rakısı Pastis’i Fransızlar gibi içmek için bardağınıza koyduğunuz Pastis miktarının 5 katı kadar su koymanız gerekiyor. Tercihe göre suyun ardından buz koyabilirsiniz ama Fransızlar buz koymadan sadece soğuk su ekleyerek tüketir. Bizim rakımızın aksine rengi sarımtrak ve biraz bulanıktır. Pastis içerken şerefe “Santé” demeyi unutmayın.
İspanya
İspanya denince akıllara gelen içki Sangria. Sangre, İspanyolca’da kan anlamına geliyor, Sangria’da ismini aslında bu kelimeden almış çünkü renk olarak tam da kan kırmızısına sahip. Kırmızı meyvelerden yapılan bir şarap kokteyli olan Sangria’nın içerisinde kırmızı şarap, meyve parçaları, şeker veya bal gibi bir tatlandırıcılar ve rom ya da votka gibi kuvvetli bir içki bulunur. Pek bilinmese de beyaz şarapla yapılan Sangria çeşitleri de var. Özellikle İspanya’nın güney bölgesinde şeftali ve beyaz şarap ile yapılan İspanyol içkilerinden biri olan Sangria çeşidine “Zurra” deniyor. Beyaz şarap tercih edenler için Zurra alternatif olabilir.
Sangria nasıl içilir? Sangria’yı İspanyollar gibi içmek için büyük boy bir sürahiye kırmızı şarap, limon ve portakal dilimleri, portakal ya da limon suyu, kırmızı meyveler ve bol buz ekleyin. Evde yapımı gayet kolay olsa da İspanya’da yerinde içmenizi de tavsiye ederim. Sangria içerken şerefe “Salud” demeyi unutmayın.
Macaristan
Macarların milli içkisi Palinka’nın 600 yıllık koca bir geçmişi var. Aslında Macaristan içkileri arasında Palinka diğerlerinden çok daha farklı bir alkollü içki. Macarlar bunu sindirimi kolaylaştırması için yemekten önce ve sonra içerler. Palinka bir çeşit meyveli brendi, meyveli olması hafif bir içki olmasını düşündürse de alkol derecesi oldukça yüksek. Neredeyse %50-60 oranında alkol olunca adeta damağı delip geçiyor. Bir de shot olarak tüketilmesi bu etkiyi daha da arttırıyor. Neredeyse tüm meyve çeşitleri yapılabilen Palinka’nın en popüler meyve çeşitleri şeftali, kayısı, erik, armut, elma, muz ve vişne aromalı olanlar. Palinka’nın tadını en iyi şekilde almak için özel lale bardak adı verilen ve şarap kadehine benzeyen, ağız kısmı daha dar olan bardaklarla içilir. Böylece Palinka’nın özel kokularının kadehten çıkması engellenir.
Palinka nasıl içilir? Palinka’yı Macarlılar gibi içmek için özel bardağına az miktarda doldurun ve oda sıcaklığında sek olarak tüketin. Eğer hava sıcaksa içimi kolaylaştırmak için biraz soğutarak da içilebilir. Palinka içerken şerefe “Egészségedre” demeyi unutmayın.
Japonya
Japonlar için en önemli tarım kaynağı olan pirinçten yapılan içkiye Sake deniyor. Yemeklerinde olduğu gibi içkileri de hafif olan Japonların yerel içkisi. Japon içkisi Sake, renk olarak beyaz şaraba benzer, şaraba göre hafif ekşi bir tadı vardır ama şarabın aksine yıllandırılmaya uygun bir içki değil. Türüne göre soğuk ya da sıcak olarak özel sake bardaklarında servis edilir.
Sake nasıl içilir? Sake’yi Japonlar gibi içmek için, özel bardaklarında tüketin. Genellikle kışları sıcak, yazları ise soğuk tercih edilir. Narin bir içki olduğu için şişe açıldıktan sonra kısa sürede tüketilmelidir. Hemen her yemek ile uyum gösterir çünkü içimi rahat bir içkidir. Yemek ile tüketilebildiği gibi iki yemek arasında bir önceki yemeğin tadını hafifletmek için de içilir. Japon geleneğine göre kimse kendi Sake’sini kendi servis etmez. Karşınızdaki sizin Sake’nizi, siz de karşınızdaki kişinin Sake’sini koyarsınız. Sake içerken şerefe “Kanpai” demeyi unutmayın.
Meksika
Meksika’nın milli içkisi Tekila. İsmini Meksika’nın Jalisco eyaletine bağlı bir kasaba olan Tequila’dan almış. İçki “Agave” adı verilen ve zambakgiller ailesine ait bir bitkiden yapılıyor. Meksika içkilerinden Tekila üretimi için her sene üç yüz milyon Agave gerekiyor ve üretim yapılan bölgeler Unesco Dünya Mirası Listesinde koruma altında tutuluyor.
Tekila nasıl içilir? Tekila’yı Meksikalılar gibi içmek için şimdiye kadar öğrendiklerinizi unutun. Onlar Tekila’yı sek içiyor ve bizim gibi limon-tuz ikilisini eksinlikle diline bulaştırmıyor. Eğer beni %40-45 oranda alkollü bir içkiyi shot yapmak çarpmaz diyorsanız gerçekten usulüne uygun için derim. Ancak bu sert içkiyi biraz olsun hafifletmek adına bildiğimiz gibi içmek için bardağın kenarları ince bir tabaka olarak tuza bulayıp, Tekila’yı “shot” adındaki küçük bardaklarda tek seferde içip ince kesilmiş bir dilim limonu yemeniz gerek. Bu sırada limonu lime yani yeşil limon olarak kullanırsanız sertliğini biraz daha dengelenmiş olursunuz. Tekila içerken şerefe “Salud” demeyi unutmayın.
Çek Cumhuriyeti
Anason tohumları, tarçın, ve yaklaşık olarak 32 bitki özü ile lezzet kazanmış geleneksel Çek içkisi Becherovka. Formülünü bilen yalnızca iki kişi var, tarifi sır gibi saklanıyor. Karlovy Vary şehrinde eczacı Jan Becher likör şirketi tarafından üretiliyor. Yaklaşık 150 yıl boyunca mide ve böbrek hastalıklarında ilaç olarak kullanılmış. Daha sonra alkolle fermante edilerek keyif verici bir içecek olarak kullanılmaya devam edilmiş. Koyu sarı renge sahip, damakta tarçın ve anasonun yanı sıra pek çok bitki ve baharatın aromalarını bırakan buruk bir likör. Çekler tarafından “şifalı su” olarak da bilinir.
Becherovka nasıl içilir? Becherovka’yı Çekler gibi içmek için sek tüketmelisiniz. Tabi sek tüketmek biraz yürek ister çünkü %38 oranından alkol içeriyor. Genellikle soğuk servis edilir. İçkiyi sert bulanlar için alternatif olarak tonik ile içebilir. Farklı aroma seçenekleri de mevcut, limonlusunun içimi daha kolay. Becherovka içerken şerefe “Na zdravi” demeyi unutmayın.
Rusya
Su gibi tüketilen Votka’nın anavatanı Rusya. İsminin Slavca su anlamına gelen “voda” kelimesiden almış. Özel tat ve kokusu olmayan, renksiz bir Rus içkisi Votka. Ham maddesi çavdar, buğday ve benzeri tahıl ile patates, hepsi pişirilir ve malt ile şekerlendirilir. Dünyada Rus içkileri arasında Rus votkasının bu kadar ünlü olmasının sebebi üzümün yetişmemesidir. Bu yüzden tahılların ağırlıkta olduğu bir içkidir ve votkanın kalitesine etki eden en önemli faktör kaliteli kış tahıllarının kullanılmasıdır. Rusya’da çok farklı çeşitlerde votkalar bulmak mümkün çünkü Ruslar votka üretme konusunda değişik yöntemler bularak oldukça çeşitli votkalar yapmışlar.
Votka nasıl içilir? Votka’yı Ruslar gibi içmek için sek tüketmelisiniz. Tabi Ruslar gibi içmemiz zor olduğu için bizim damak zevkimize daha uyumlu hale getirmek için kokteyllere katılarak daha kolay içebilirsiniz. Votka içerken şerefe “Na zdorovje” demeyi unutmayın.
Almanya
56 Çeşit bitki ve baharattan elde edilen şifalı içki; Jagermeister. Almanya içecekleri arasında geleneksel likörü olarak bilinen Jagermeister, üretildiği ilk yıllarda hazmı kolaylaştırıcı etkisi ve mide rahatsızlıklarını gidermesi ile ün yapmıştır. Ama tat olarak öksürük şurubunu andırır. %35 alkol oranına ve koyu kahverengi bir renge sahiptir. İçerisindeki bitkiler ve baharatlar 2-3 gün boyunca suda ıslatılır. Daha sonra bu karışım süzülür ve 1 yıla yakın bir süre meşe fıçılarda bekletilir. Sonra tekrar süzülen içki şeker, karamel, alkol ve su ile karıştırılır. Tadı Becherovka‘ya benzer, sadece daha tatlıdır ve içimi daha rahattır.
Jagermeister nasıl içilir? Jagermeister’i Almanlar gibi içmek için shot bardağında tek seferde sek içilmesi en yaygın tüketim şeklidir. Kokteyllerde de bol bol kullanılır. Jagermeister’in lezzetine tam anlamıyla varabilmek için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, içkinizi yeterince soğuk muhafaza etmeniz ve 0-4°C arası sıcaklıkta içmeniz olacak. Bu sebeple tüketmeden önce yaklaşık 30 dakika buzlukta bekletebilirsiniz. Jagermeister içerken şerefe “Prost” demeyi unutmayın.
Norveç
İskandinavya’ nın milli içkisi sayılan, özellikle Norveç ile özdeşleşmiş içki Aquavit. Latince “Hayatsuyu” anlamına gelen “aqua”(su) ve “vit”(hayat) kelimelerinden oluşan çok etkili bir içkidir. İlk olarak 1804’te Norveç’in Drammen şehrinde, kralın mısırdan sert içki yapılmayacağına dair çıkarttığı bir kararname sonucunda Johan Godtfried Schwencke adlı yerel bir tüccar tarafından üretilmiş. Patatesin damıtılması ve çeşitli otlarla tatlandırılarak yapılan alkollü bir içkidir. Özünde Karavay Likörü ile tatlandırılır ama onun dışında anason, dereotu, rezene, kişniş gibi otlar; bazen de portakal, şeker hatta tuz da Aquavit’e aroma vermek için kullanılır. Günümüzde birçok marka tarafından Aquavit üretilse de en iyi marka Linie Aquavit.
Aquavit nasıl içilir? Aquavit’i Norveçliler gibi içmek için buz gibi soğutmak ve shot bardağında içmek gerekiyor. Genellikle Norveç yemekleriyle birlikte tüketilir. Aquavit içerken şerefe “Skaal” demeyi unutmayın.
Seyahatlerimle ilgili paylaşımlarımı Facebook ve Instagram hesaplarından takip edebilirsiniz.
Harika bir yazı olmuş, teşekkürler..
çok teşekkürler Özge 🙂