Türkiye’den vizesiz ve pasaportsuz seyahat edebildiğimiz en güzel şehirlerden biri Tiflis’e gidiyoruz. Gürcistan, Türkiye’ye yakın, ekonomik ve kültür dolu ülkelerden biri. Eski Tiflis sokakları, tarihi dokusu, şarapları ve Gürcü mutfağı ve tabii ki birbirinden güzel konsept mekanları ile çok düşünmeden tekrar bilet aldığımız rotalarımızdan biri oldu.
Tiflis, Gürcistan’da gezilecek yerler listesinin başında yer alıyor. Sadece tarihi ve kültürel zenginlikleriyle değil, aynı zamanda gezilecek noktaları ile yemek kültürü bakımından etkileyici bir şehir. Tiflis’e gitmeden önce hayat kurtaran bilgiler, Tiflis’te gezilecek yerler, Tiflis’te yaşam ve ulaşım ipuçları ve daha birçok detayı bu yazıda bulacaksınız. O zaman gelsin Tiflis gezi rehberi!
Tiflis planınızı yapmadan önce mutlaka Tiflis Yeme İçme Rehberi ve Tiflis’te Nerede Kalınır yazılarına bir göz atın.
Tiflis Hakkında Bilgiler
- Gürcistan’da para birimi olarak Lari (GEL) kullanılıyor. Tiflis’e gittiğinizde havalimanında gerektiği kadar bozdurun, paranızın tamamını bozdurmayın çünkü komisyon oranları oldukça yüksek. Daha düşük kur ile merkezdeki döviz bürolarından Türk Lirası/Euro/Dolar bozdurabilirsiniz. Bu arada restoran, market, kafe gibi birçok yerde kredi kartı geçiyor.
- Gürcistan’ın resmi dili Gürcüce. Tiflis’te göreceğiniz tabelaların çoğunun hem Gürcüce hem de İngilizce olduğunu fark edeceksiniz. Aynı zamanda turistik bir şehir olduğu için dil konusunda hiç endişeniz olmasın. Ayrıca, Türkiye’den gelen turist yoğunluğundan dolayı Türkçe bilen kişilerle de karşılaşmanız mümkün.
Tiflis’e Ne Zaman Gidilir?
“Tiflis’e ne zaman gidilir?” diye merak ediyorsanız en doğru zamanların Nisan-Mayıs ve Eylül Ekim ayları. Özellikle yazın Tiflis aşırı sıcak oluyor, kış mevsimi de oldukça soğuk geçiyor. Ayrıca Aralık ve Ocak aylarında Noel pazarları kuruluyor, bu dönemlerde de çok keyifli oluyor.
Gürcistan’a Vize Gerekir Mi?
En çok sorulan sorulara gelelim: “Gürcistan’a vize istiyor mu?” ya da “Gürcistan’a giderken vize almak gerekiyor mu?” Vizesiz olarak ve yeni tip çipli kimlikle pasaportsuz olarak Gürcistan’a seyahat edebilirsiniz. Gürcistan’a hem karayolundan hem de havayolundan girişlerde, en az 6 ay geçerliliği bulunan pasaportunuzla 180 gün içinde 90 güne kadar kalabilirsiniz.
Gürcistan’a Kimlikle Girilebilir Mi?
“Pasaportum yok ama yurt dışına seyahat etmek istiyorum” diyorsanız, kesinlikle doğru yerdesiniz! Gürcistan’a pasaportsuz, vizesiz ve kimlik kartı ile gitmeniz mümkün. Ülkeye girişte bir evrak veriliyor. Bu evrakı seyahatiniz boyunca yanınızdan ayırmamanız gerek çünkü ülkeye girişinizi belgeleyen tek evrak bu olacak. Ülkeden çıkışta bu belgeyi tekrar kontrol ediyorlar. Eğer pasaportunuzla Gürcistan’a giriş yapacaksınız bu prosedüre gerek kalmıyor.
Tiflis Kaç Günde Gezilir?
Hafta sonu yurt dışı tatili planlayanlar için en ideal rotalardan biri. Şehir merkezinin birçok noktasını 1 günde yürüyerek gezebilirsiniz ama Tiflis’i dolu dolu gezmek için en az 2 gün ayırmalısınız. Eğer bölgeyi daha detaylı gezmek isterseniz Kazbegi ve Kakheti’ye Tiflis çıkışlı günübirlik turlar düzenleniyor. Katılmak isterseniz detayları inceleyebilirsiniz:
- Tiflisten Günübirlik: Kazbegi Turu
- Kakheti Şarap Bölgesi: Şarap Tadımı
- Tiflis’i Rehberli Gezin: Tiflis Şehir Turu
Tiflis’te Ulaşım
Her bütçeye uygun ve şehri kolaylıkla gezmenin alternatiflerine gelecek olursak;
- Tiflis yürüyerek gezmek için en ideal şehirlerden biri. Şehir merkezindeki birçok noktaya ulaşabilirsiniz. Şehri kuşbakışı izlemek için Narikala tepesine çıkarken teleferik kullanmak dışında neredeyse tamamı yürüyerek geziliyor.
- Şehir merkezinde kırmızı ve yeşil renkteki metro hatları şehrin başlıca turistik noktalarına ulaşım sağlıyor ama her yer birbirine o kadar yakın ki pek ihtiyacınız olmayacak.
- Tiflis’te yaygın olarak Uber benzeri Bolt uygulaması kullanılıyor. Taksiler genellikle çok daha yüksek ücret talep ettiği için Tiflis’e gitmeden önce uygulamayı mutlaka indirmenizi öneririm. Yürümekten yorulduğunuz noktada bolt çağırabilirsiniz çünkü inanılmaz ucuz ve pratik.
Eğer Tiflis çevresindeki Kazbegi, Kutaisi ve Kakheti gibi bölgeleri gezmek isterseniz araç kiralamanızı öneririm. Otobüslerle de ulaşma şansınız var ama yollar çok iyi durumda değil ve yolculuk uzun sürüyor.
- Tiflis’te uygun fiyatlı araç kiralamak için TIKLAYIN.
Tiflis Havalimanı’ndan Merkeze Nasıl Gidilir?
Tiflis Havalimanı’ndan şehir merkezine ulaşmak için hızlı ve bütçe dostu şekilde otobüsleri kullanabilirsiniz. Mavi renkteki 337 numaralı otobüsler şehir merkezine gidiyor. Daha hızlı bir şekilde şehir merkezine ulaşmak için taksi ya da Bolt kullanabilirsiniz. Tiflis’e gelmeden önce telefonunuza mutlaka indirin. Havalimanındaki ücretsiz internete bağlanıp araç çağırabilirsiniz. Havalimanı çıkışında taksiciler ısrarcı oluyor ama fiyatları daha yüksek. Bolt ile yol yaklaşık 20-25 dakika sürüyor ve 25-30 GEL tutuyor.
Tiflis’e Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Nasıl Bulunur?
“Türkiye’den Tiflis’e en ucuza nasıl gidilir?” diye düşünüyorsanız işte sizin için en uygun ve hesaplı seyahat önerisi geliyor. İstanbul’dan Tiflis’e direkt uçuşla yaklaşık 2 saat 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Gün içindeki uçuşlar oldukça pahalı ama gece yarısı uçuşları çok daha hesaplı oluyor. Bir de kampanya dönemine denk gelirseniz çok daha uyguna uçak bileti bulabilirsiniz.
Tiflis’e uçak biletinizi almadan önce farklı havayollarının fiyat karşılaştırması yaparak uygun fiyatlı uçak biletlerini listeleyebilirsiniz.
- Tiflis şehrine uygun fiyatlı uçak bileti bulmak için TIKLAYIN.
Tiflis Pahalı Bir Şehir Mi?
“Tiflis pahalı mı?” diye bir soracak olursanız Avrupa şehirleri karşılaştırıldığında bütçe dostu şehirlerden biri. Tiflis’teki fiyatlar hem Türkiye’ye hem de Avrupa’ya göre uygun. Konaklama, ulaşım ve yemek-içme açısından hala Türkiye ile karşılaştırınca ekonomik bir rota.
Tiflis’te Nerede Kalınır?
Konaklama açısından her bütçeye uygun seçenekler var. Merkeze yakın otellerde konaklama gecelik 60 GEL, Airbnb’de özel odalar ortalama 50 GEL’den başlıyor.
- Tiflis’teki tüm otelleri incelemek için TIKLAYIN.
Tiflis’te kalırken birçok yere yürüme mesafesinde olmak istiyorsanız eski şehir bölgesi olan Kala ve Sololaki bölgelerini düşünebilirsiniz. Tiflis’in en lüks mahallelerinden Garetubani’de kafeler, butikler, galeriler ve barlarla dolu. Ayrıca bütçeye uygun ve merkeze de yakınlığı açısından Avlabari bölgesini de değerlendirebilirsiniz.
Tiflis otel tavsiyeleri ve konakladığımız kiralık evleri inceleyebilirsiniz: Tiflis’te Nerede Kalınır?
Tiflis’te Gezilecek Yerler
Tiflis gezmesi kolay ve küçük bir şehir. Yürüyerek birçok noktasını gezebilirsiniz. Tiflis’te gezilecek yerlerin detaylarına gelecek olursak, 1 günde gezebileceğiniz dolu dolu bir rota için önerdiğim noktaları mutlaka planınıza ekleyin. Ayrıca yazının sonuna eklediğim haritadan şehrin diğer gezilecek yerleri ve Tiflis’te ne yenir diyenleri mutlu edecek birkaç öneri de sizleri bekliyor.
Old Tbilisi
Tiflis’i dolaşmaya eski şehir merkezi Dzveli Tbilisi’den başlayabilirsiniz. Burası aynı zamanda şehrin en turistik bölgesi oluyor. Tiflis Abanotubani yani sülfür hamamlarıyla ünlü. Konsept kafeler, barlar, restoranlar ve hediyelik eşya bulabileceğiniz dükkanlar hep burada. Eski şehir bölgesinde bulunan ve mutlaka görmeniz gereken sokaklardan biri Sino Sokağı ve bu sokakta yer alan Sioni Katedrali. Tiflis halkı için en önemli katedrallerden biri, içerisindeki detaylar görülmeye değer. Ayrıca birbirine paralel Shardeni caddesi ve Cotton rows Tiflis’in barlar sokağı olarak biliniyor.
Abanotubani
Sülfür banyoları ile bilinen şehrin “banyo bölgesi” anlamına gelen kısmı Abanotubani olarak geçiyor. Aynı zamanda kayalıkların üzerine yapılmış rengarenk tarihi cumbalı evlerin bulunduğu bir bölge. Sokaklarda dolaşırken sülfürden dolayı dikkat çekici bir koku da burada sizi karşılayacak.
İlginizi çekiyorsa gerçek anlamda yerel bir deneyim için sülfür banyolarını tercih edebilirsiniz. Şüphesiz Tiflis’in en ikonik noktası, görkemli çinilerle kaplı şehrin en çok fotoğraflanan yeri ise Chreli-Abano diğer adıyla Orbeliani Hamamları. Kişiye özel hamam odaların yanı sıra herkese açık hamam deneyimleme şansınız da var.
Narikala
Şehrin ortasından geçen Kura Nehri ile birlikte buradan şehir manzarası tek kelimeyle şahane! Buraya teleferikle ulaştığınızda tarihi 4. yüzyıla kadar uzanan Narikala Kalesi sağ tarafınızda kalacak. Narikala’ya çıkarken teleferik kullanmanızı öneririm. Rike Park’tan başlayan teleferik ile kolayca çıkabilirsiniz. Hem de şehri izlemek için güzel bir seçenek. Tek yön bilet 2,5 Gel. Teleferikle çıkıp, yürüyerek eski Tiflis sokaklarındaki cumbalı ve ahşap evlerin arasında keyifli bir merdivenli yol var. Betlemi Kilisesi ve tarihi Betlemi merdivenleri takip ederek Sololaki bölgesine ulaşıyorsunuz.
Buraya kadar çıkmışken doğa yürüyüşü yapmak isterseniz Tiflis Botanik Bahçesi’ne girip, Leghvtakhevi Şelalesi’ni görüp oradan da Narikala Kalesi’ni dahil ettiğiniz bir plan yapabilirsiniz. Kışın pek keyifli olmayacağı için biz pas geçtik. Bahar ve yaz mevsiminde keyifli olabilir.
Kartlis Deda
Şehrin simgelerinden biri, diğer adıyla Mother of Georgia. Şehrin birçok noktasından görülebilen bu dev heykelin bir elinde dostluk için gelenlere sunmak için Gürcü şarabı, diğer elinde düşmanlık için gelenlere gösterdiği kılıç bulunuyor. Narikala’ya çıktığınızda kendisini yakından da görebilirsiniz.
Rustaveli Bulvarı
13. yüzyılda yaşamış Gürcü şair Şota Rustaveli’den ismini alan 1.5 km uzunluğundaki bu cadde Tiflis’in Champ Elysee’si olarak anılıyor. Öyle geniş ve trafiği hiç bitmeyen bir cadde ki karşıdan karşıya geçmek için alt geçitler kullanılıyor. Şehrin önemli yapılarından Parlamento Binası, Opera Binası, sanat galerileri ve müzeler bu cadde üzerinde sıralanıyor. Bu caddenin bir ucu da Özgürlük Meydanı’na bağlanıyor.
Dry Bridge Market
Kura Nehri üzerindeki en güzel köprü olan Dry Bridge yani Kuru Köprü çevresinde haftanın her günü bitpazarı kuruluyor. Tiflis’in en popüler ve büyük bit pazarı burası. Köprünün hemen yanındaki 9 Mart Parkı ve Dedaena Park’a kadar tezgahlar yayılıyor. Hafta sonları en yoğun günleri ve 10.00-17.00 saatleri arasında açık. Eğer siz de benim gibi antika eşya tutkunuysanız, birkaç saatinizi bu pazara ayırın.
Gabriadze Saat Kulesi
Gürcü film yönetmeni Rezo Gabriadze’nin kukla tiyatrosu için inşa ettiği saat kulesi şehrin en çok fotoğraflanan noktası. Eğik saat kulesi oldukça ilgi çekici. Ayrıca Rezo’nun kuleyi süslemek için kullandığı çini detayları çok hoş. Bir de kulenin içerisinde mekanik bir kukla tiyatrosu var. Her saat başı saat başı bir melek çıkıp çan çalıyor. Öğlen 12 ve akşam 7’de ise “Hayat Çemberi” adlı kukla gösterisini izleyebilirsiniz.
Meidan Pazarı
Şehrin gizli yer altı tünel pazarı “Meidan Bazaar” turistik açıdan aradığınız her şeyi bulabileceğiniz o yer. Gürcü şarapları, hediyelik eşyalar, keçe ürünler ve daha birçok hediyelik eşyayı buradan alabilirsiniz. Turistik bir nokta olduğu için fiyatlar genel olarak yüksek olsa da tek bir noktada aradığınız her şeyi bulmak için ideal. Metekhi Köprüsü ve St George Katedrali’ne çok yakın ve Old Tbilisi dediğimiz bölgenin merkezinde. Alışveriş yapmasanız bile buraya girip şöyle bir dolaşmanızı öneririm.
Sameba Katedrali
Tiflis’in hatta Gürcistan’ın en büyük katedrali olan Sameba’nın kubbesi altın kaplamalı ve oldukça etkileyici bir yapı. Şehrin birçok noktasında görülebilen bu katedral görüntüsüyle tarihi çok eskilere dayanıyor gibi hissettirse de daha çok yeni, 2004 yılında yapılmış. Yakından görmek isterseniz buraya en hızlı şekilde Bolt ile ulaşabilirsiniz.
Tiflis’in altını üstüne getirdikten sonra eğer hala zamanınız kalırsa rotanıza Mtatsminda Park ve The Chronicle of Georgia’yı ekleyebilirsiniz. Tiflis’in en yüksek tepesine kurulu bir eğlence parkı Mtatsminda Park’a finükülerle ulaşılıyor. Özellikle çocuklu aileler için güzel havalarda plana mutlaka dahil edilesi. Diğer önerim ise Tiflis’in 15 km uzağındaki The Chronicle of Georgia. Burası Gürcistan’ın tarihi anlatan, göl kenarında kurulmuş bir anıt. Fotoğraf ve doğa meraklıları için rotaya eklenebilir.
Emeğinize sağlık müthiş olmuş..Gezdiğimiz yerleri tekrar yaşattınız, Teşekkürler
Merhaba Ender Bey,
Yorumunuz için çok teşekkür ederim, ne mutlu bana 🙂
Sevgiler…