Portekiz’in başkenti Lizbon okyanus kıyısında, Akdenizli, rengarenk bir şehir. Binaları renkli seramiklerle, taş desenlerle süslü meydanları ve sarı tramvayları ile görmeye alıştığınız Avrupa şehirlerinden çok farklı. Lizbon gezi rehberi yazısında Lizbon gezilecek yerler, Lizbon’da ne yapılır ve Lizbon’a yakın gezilecek yerler gibi ihtiyacınız olacak tüm bilgileri bulacaksınız.
Lizbon’a Ne Zaman Gidilir?
Lizbon’da Akdeniz iklimi hakim olduğu için kış aylarında çok soğuk olmuyor ama yağışlı geçiyor. Yazın ise en sıcak zamanları Temmuz ve Ağustos ayları. Daha önce Şubat ayında Lizbon’a gittiğimde ince bir yağmurlukla rahatça gezmiştim. Son gelişimde Haziran ayı olmasına rağmen hava aşırı sıcak değildi. Gündüz sıcak olsa da akşamları serin oluyordu. Mayıs ve Eylül ayları kalabalıktan ve sıcaktan bunaltmayan en ideal zaman olabilir. Ayrıca Portekiz’in ve Lizbon’un en renkli ayı kesinlikle Haziran. Ay boyunca neredeyse her gün sokak partileri oluyor. Denk gelebilirseniz her yıl 12-13 Haziran’da St. Anthony Festivali için mutlaka plan yapın.
Portekiz Vize İstiyor Mu?
Portekiz Schengen bölgesinde yer aldığı için Lizbon’a gidecek bordo pasaport sahibi ve Türk vatandaşlarına vize istiyor. Portekiz vizesi ya da geçerli Schengen vizesi ile seyahat edebilirsiniz. Yeşil pasaportunuz varsa Portekiz’e vizesiz seyahat mümkün.
Lizbon Kaç Günde Gezilir?
Lizbon’a kaç gün ayırmalı derseniz şehrin keyfini çıkarmak için en az 3 gün derim. Lizbon merkezini gezmek için 2 tam gün ve Lizbon’a yakın gezilecek yerler için 1 günlük plan yapabilirsiniz. Sintra, Cabo da Roca, Obidos, Evora günübirlik gezilecek rotalardan bazıları. Lizbon’a 40 dakikalık uzaklıkta bulunan eşsiz güzellikteki Sintra’ya gitmeden önce Sintra Gezilecek Yerler yazısını okumanızı öneriyorum.
- Lizbon’da uygun fiyatlı araç kiralamak için tıklayın.
Lizbon’da Ne Yapılır?
Lizbon’a geldiğinizde şehirde birçok farklı aktivite ve tura katılabilirsiniz. Bu tarz turlar rehber eşliğinde deneyim içeren ve eğlenceli turlar oluyor. Size Lizbon’da önerebileceğim birkaç deneyim turu:
Lizbon çevresinde gezilecek en güzel rotaları tek bir günde gezmek için:
Lizbon’un en güzel manzaralarını tekne turu ile deneyimlemek isterseniz:
Portekiz’in ünlü müziği Fado’yu Porto şarabı eşliğinde dinlemek için:
Lizbon yeme içme konusunda oldukça çeşitli bir şehir. Sadece Portekiz mutfağı değil, dünya mutfağından etkilenen birçok yenilikçi mekan var. Lizbon’da nerede, ne yenir konusunda sizlere yardımcı olacak, şehrin en iyi mekanlarını Lizbon Mekan Önerileri yazısında bulabilirsiniz.
Lizbon’a Uygun Fiyatlı Uçak Bileti Nasıl Bulunur?
“Türkiye’den Lizbon’a nasıl gidilir?” diye düşünüyorsanız işte sizin için en uygun ve hesaplı seyahat önerisi geliyor. İstanbul’dan Lizbon direkt uçuşla yaklaşık 5 saatte ulaşabilirsiniz. Avrupa’nın en batı ülkesi olduğu için uçuşlar çok sık değil ve mesafeden dolayı fiyatlar çoğu zaman yüksek. Özellikle uçak biletlerinde kampanya dönemine denk gelirseniz, Portekiz’e çok daha uyguna uçak bileti bulabilirsiniz. Alternatif olarak Avrupa’daki merkez bir ülkeden Lizbon ya da Porto’ya uçarak daha uygun fiyatlı bir rota planlayabilirsiniz. Daha önce Barselona ve Bolonya üzerinden aktarmalı uçuşla seyahatimi planladım.
- Lizbon’a ucuz uçak bileti almadan önce farklı havayollarının fiyat karşılaştırması yaparak uygun fiyatlı uçak biletini almak için tıklayın.
Lizbon’da Ulaşım
Lizbon 7 tepe üzerine kurulmuş bir şehir bu yüzden diğer Avrupa şehirlerinin aksine yürüyerek gezmesi biraz daha zor çünkü sürekli yokuş inip çıkmak zorunda kalıyorsunuz. Şehir içinde en çok metro, tramvay ve füniküler kullanılıyor.
Lizbon’un 1930 yılından beri hizmet veren ve ikonik sembollerinden biri olan 28 numaralı sarı tramvay en turistik noktalardan geçiyor. Başlangıç noktası Martim Moniz meydanı, oradan Graça tarafına devam ediyor. Daha sonra Lizbon’un en sevimli mahallesi Alfama’dan geçiyor. Bu sırada şehrin fotoğraflık cadde ve meydanlarından geçerek Chiado bölgesine tırmanıyor. 28 numaralı meşhur sarı tramvayı şehri turlamak ve fotoğraflamak için mutlaka kullanmalısınız.
Lizbon Havaalanı’ndan Merkeze Nasıl Gidilir?
Lizbon havaalanından şehir merkezine gitmek için en pratik ve uygun fiyatlı seçenek metro kullanmak. Kırmızı metro hattını kullanarak merkeze ulaşmak yaklaşık 20 dakika sürüyor. Lizbon’da en turistik noktalardan geçen yeşil hatta aktarma yaparak merkeze kolayca ulaşabilirsiniz.
Lizbon’dan Porto’ya Nasıl Gidilir?
Portekiz’de şehirler arası geçişlerde tren ya da otobüs kullanmak en mantıklısı çünkü araba kiralarsanız Porto ve Lizbon’u gezerken hiç ihtiyacınız olmayacak o yüzden araba kiralamayı hiç düşünmeyin. Portekiz’de tren fiyatlarının neredeyse yarı fiyatına otobüsle seyahat edebilirsiniz ama zaman kaybetmek istemiyorsanız tren daha mantıklı olabilir. Lizbon’dan Porto’ya otobüsle gitmek 3 saat 15 dakika sürüyor. Trenle giderseniz 2 saat 50 dakika oluyor, tercih sizin.
- Lizbon’dan Porto’ya gitmek için en uygun fiyatlı otobüs ve tren biletini almak için tıklayın.
Lizbon Pahalı Bir Şehir Mi?
Aslında Lizbon’da çok lüks ve turistlik yerleri tercih etmezseniz, bütçe dostu bir tatil planlayabilirsiniz. Avrupa’daki birçok büyük şehre göre daha uygun fiyatlı konaklama ve yeme-içme fiyatları var.
Lizbon merkezinde ulaşım ve müze girişleri için avantaj sağlayan şehir kartından alarak daha ekonomik şekilde gezebilirsiniz. Lisboa Card’ın 24, 48 ve 72 geçerli olan versiyonları var. İlk kullanımdan itibaren aktive oluyor ve Lizbon’daki +50 müzeye ücretsiz giriş ve daha birçok yerde geçerli olan özel indirimler sağlıyor. Ayrıca şehir içinde tüm ulaşım araçlarını geçerli hatta Sintra’ya giden trenler de dahil. Gireceğimiz müzeler ve ulaşım masraflarımızı hesapladığımızda çok büyük avantaj sağladığı için şehri Lisboa Card ile gezdik. Lizbon şehir kartını havalimanından ve şehir merkezindeki birçok turizm ofisinden teslim alabilirsiniz.
Lizbon’dan Ne Alınır?
Lizbon’un neyi meşhur derseniz denizcilikle ünlü bir şehir olduğu için Lizbon’dan hediyelik olarak konserve sardalya çeşitlerini alabilirsiniz. Ayrıca şehre özgü Azulejo yani el yapımı rengarenk duvar karolarından ya da dekoratif seramiklerinden birer hatıra olarak alabilirsiniz. Portekiz’e özgü tatlı kiraz likörü Ginja’dan almak için en eski likör üreticisi olan Ginjinha Espinheira’ya mutlaka uğrayın.
Lizbon Gezilecek Yerler: Lizbon Gezi Rehberi
Lizbon’un merkezi üç bölgeden oluşuyor. Baixa, Bairro Alto ve Alfama. Baixa bölgesi merkezde, şehrin kalbi ve meşhur Rossio Meydanı burada. Pek çok alışveriş ve eğlence mekanları burada ve bu sayede günün her saati hareketli yerler. Bairro Alto ise gece hayatıyla ünlü şehrin en hareketli bölgesi. Graffitilerle süslü dar sokakları arasında birçok bar var. Gündüz sakin ama akşamları çok kalabalık oluyor. Alfama ise çok tatlı sokakların olduğu, otantik bir bölge. Aynı zamanda Fado‘nun doğduğu yer olduğu için sokaklarında fado müziğinin duyabilirsiniz.
Portekiz’in simgelerden “azulejo” yani renkli fayansları en çok Alfama mahallesinde görecekseniz. Şehirde nem çok yüksek olduğu için binaları rutubetten korumak için fayanslarla kaplanmış. Daha sonra Lizbon’un karakteristik mimarisine dönüşmüş. Renkli seramiklerle kaplı evleri, çeşmeleri, tren istasyonlarını, kilise ve manastırların duvarlarında yani Lizbon’un her yerinde görmek mümkün.
Lizbon Gezilecek Yerler Haritası
Lizbon’da Gezilecek En İyi 10 Yer
- Praca do Comercio
- Lizbon Katedrali
- Sao Jorge Kalesi
- Santa Justa Asansörü
- Alfama
- Time Out Market
- Miradouro de Santa Luzia
- LX Factory
- Belem
- Sintra
Praca do Comercio (Ticaret Meydanı)
Lizbon’u gezmeye ana meydanından başlayalım. 18’inci yüzyıldan kalma anıtsal meydanlardan Praça do Comercio’nun tam ortasında Kral I. Dom José heykeli yer alıyor. Meydanın bir tarafı Tejo Nehri’ne, diğer tarafı ise Lizbon’un trafiğe kapalı ve en merkezi caddelerinden Rua Augusta’ya bağlanıyor. Meydanın çevresinde barlar, kafeler ve butikler görebilirsiniz. Elbette birçoğu turistik mekanlar. Burada daha özel bir deneyim yaşamak isterseniz Bira Müzesi olan Museu da Cerveja’nın terasında Portekiz biraları ile çıkarın.
Rua Augusta Arch (Rua Augusta Takı)
Praça do Comercio’dan Rua Augusta’ya doğru yürüdüğünüzde caddenin başında sizi Rua Augusta Takı karşılayacak. Meydanı bir de kuşbakışı izlemek için Rua Augusta Takı’nın terasına çıkabilirsiniz. Yukarı çıktığınızda 360 derecelik panoramik Lizbon manzarası gerçekten çok nefis. Buradan çok güzel Lizbon fotoğrafları çekebilirsiniz.
Ardından turistik ve birçok mağaza ve restoranın olduğu bu caddeyi boydan boya yürümeye başlayın. Caddenin sonunda Rossio Meydanı’na varacaksınız.
Praça do Rossio (Rossio Meydanı)
Orta Çağ’dan beri şehrin ana meydanı olmuş Rossio Meydanı’na geldik. Portekiz kralı ve Brezilya’nın ilk imparatoru olan 4. Pedro’nun heykelini meydanda göreceksiniz. Meydanda dolaştıktan sonra Rossio Tren İstasyonu’na gidip ihtişamlı kapılarına da mutlaka göz atın. Eğer Sintra’ya gidecekseniz trene binmek için bu istasyondan zaten geçeceksiniz. Ayrıca Sintra’ya gitmek için bu meydanda yer alan Rossio tren istasyonunu kullanacaksınız. Bir de meydana yakınlarındaki Carmo Rahibe Manastırı’nın büyük bir bölümü 1755’teki depremde yıkılsa da çatısız oluşu ve gotik kemerleri ile oldukça ihtişamlı bir yapı.
Elevador de Santa Justa (Santa Justa Asansörü)
1900’lü yıllarda Baixa ve Bairro Alto’yu birbirine bağlamak için yapılmış Neo-gotik mimarisine sahip bir asansör. Paris’teki Eiffel Kulesi’ni yapan Gustav Eiffel’in öğrencisi Raul Messner tarafından yapılmış. Aynı zamanda bir üst katı Carmo Kilisesi’ne bağlandığı için “Carmo Lift” olarak da biliniyor. Asansörle Barrio Alto bölgesine çıktığınızda yukarıda muhteşem bir Lizbon manzarası sizi bekliyor. Terastan karşı tepedeki Sao Jorge Kalesi’nden, sahile kadar uzanan bölgeyi izleyebilirsiniz. Lizbon’da popüler bir manzara noktası olduğu için gün içinde uzun kuyruklar oluyor.
Castelo de São Jorge (Sao Jorge Kalesi)
Şehrin en yüksek tepesinde bulunan kalenin tarihi M.Ö. 200’lü yıllara kadar uzanıyor. Kaleye çıkan yol yokuşlu ve yorucu olsa da burada sizi muhteşem bir Lizbon manzarası bekliyor. Özellikle günbatımı için buraya gelmelisiniz. Kaleye kolayca çıkmak için Miradouro do Chão do Loureiro yakınlarındaki ücretsiz asansörü kullanarak tepeye ulaşabilirsiniz. Buradan 10 dakika yürüyerek kaleye ulaşılıyor. Yazının sonundaki haritaya konumu ekledim.
Alfama
Sao Jorge Kalesi’nin eteklerinden yürüyerek Alfama’ya geliyoruz. Daracık sokakları, fayans kaplı evleri ve sarı tramvayları ile Lizbon’un en sevdiğim bölgesi. Alfama şehrin en eski mahallesi olmasına rağmen depremde en az hasar gören yer olduğu için birçok tarihi yapıyı görebilirsiniz. Bu bölgede görülmesi gereken en önemli yapılardan biri de şehrin en eski kilisesi olan “Se de Lisboa” yani Lizbon Katedrali.
Portekiz’e özgü kader ya da alın yazısı anlamına gelen hüzünlü fado müziği Alfama’da doğmuş. Fado 19. yüzyılın başlarında Portekizli kadınların aylarca bekledikleri denizci eşlerine duydukları özlem, acı ve mutluluklarını anlattıkları hüzünlü bir müzik türü. Fadoları “fadista” dedikleri şarkıcılar söylüyor. Alfama’da çok fazla fado evine rastlayabilirsiniz.
Antika pazarları sizin de ilginizi çekiyorsa Alfama bölgesinde Salı ve Perşembe günleri kurulan Feira da Ladra pazarına ve haftanın her günü açık olan Mercado de Santa Clara’ya gidebilirsiniz.
Lizbon Manzara Terasları “Miradouro”
Şehrin birçok noktasında manzara izleme terasları var. Bu teraslara “miradouro” deniliyor, hepsi halka açık ve ücretsiz yerler. Özellikle günbatımı için haritanıza bir miradouro ekleyin ve manzaranın tadını çıkarın. En popüler olanlar “Miradouro de Santa Luzia” ve “Miradouro das Portas do Sol” mutlaka görülmeli. Günbatımında ise Lizbon’un en güzel manzara terası kesinlikle Miradouro da Senhora do Monte.
Torre de Belém (Belem Kulesi)
Lizbon’u gezdikten sonra yarım gününüzü mutlaka Belem taraflarına ayırın. Hatta buraya kadar gelmişken rotanıza eski bir fabrikadan kültür, sanat ve eğlence merkezine dönüşen LX Factory’i ekleyebilirsiniz.
Belem’i gezmeye şehrin sembollerinden biri olan Belem Kulesi ile başlıyoruz. Portekiz krali I. Manuel, 1520 yılında Tejo nehrinin kıyısında 30 metrelik bir kale olarak inşa ettirmiş. Sonraki yıllarda deniz feneri, hapishane ve gümrük kontrol noktası olarak kullanılmış. Belem bölgesine gelen herkes mutlaka bu kuleyi görmeye geliyor ve içerisine girmek için çok sıra oluyor. Bu tarafa plan yaparken erkenden gelmekte fayda var.
Mosteiro dos Jeronimos (Jerónimos Manastırı)
Sıradaki durağımız Portekiz sanatının en güzel örneklerinden biri ve dünya kültürel mirası listesinde olan Jerenimos Manastırı. Vasco de Gama’nın Hindistan seferinden dönüşü anısına yapmışlar. Adını denizcilerin yol göstericisi olduğuna inanılan Aziz Jerome’dan almış. 70 yılda biten manastırın inşaat masraflarını Hindistan’dan getirilen baharatların geliri ile karşılanmış. Bu yapı Gotik ve Rönesans tarzlarının harmanı olan Manuelin tarzının tipik bir örneği. Denizcilik ve tropikal bitki motiflerinin yapının birçok detayında görülebiliyor. Bu görkemli ve etkileyici katedralin içerisinde pek çok Portekiz kral ve kraliçesinin mezarı ve Vasco de Gama’nın mezarı da bulunuyor.
Padrao dos Descobrimentos (Kaşifler Anıtı)
Portekiz Kaşifler Anıtı, Jerenimos Manastırı’nın önünde, Tejo nehri kıyısında yer alıyor. 1960 yılında yapılan anıt, Lizbon’un simgelerinden biri. Portekiz’de ilk denizcilik okulunu kuran denizci Prens Henrique’nin ölümünün 500. yılı anısına yapılmış. Anıtın üzerinde kaşiflerin seferlerini destekleyen Prens Henrique, Hindistan’ı keşfeden Vasco de Gama, dünya etrafında ilk geziyi yapan Ferdinand Macellan ve daha birçok bilim adamının yer aldığı 30 önemli kişinin tasviri bulunuyor. Anıtın önündeki meydandaki yerde büyük bir keşifler haritasını görebilirsiniz. Buradan Tejo Nehri’nin üzerine yükselen, Golden Gate Köprüsü’ne benzeyen 25 Nisan Köprüsü’nü izleyebilirsiniz.
Palacio dos Marqueses de Fronteira (Fronteira Sarayı)
1640 yılından kalan muazzam bir bahçeye sahip Fronteira Sarayı’nın dış cephesi masmavi fayanslarla süslenmiş. Yemyeşil bir bahçeyle işlemeli mavi fayansların olduğu huzur dolu bir yer. Eğer Lizbon gezinizde zamanınız kalırsa burayı mutlaka görmelisiniz.
Lizbon Hakkında Bilgiler
Tarih boyunca Fenikeliler, Romalılar, Yunanlılar, Vizigotlar gibi birçok egemenliğin yaşam yeri olmuş Portekiz. Daha sonra 711 yılında Arapların eline geçmiş. Portekiz’in en zengin şehri Lizbon, 16. yüzyılda en ihtişamlı dönemini Portekiz İmparatorluğu döneminde yaşamış. Bu dönemin en belirgin örneği Praça do Comercio (Ticaret Meydanı) olmuş.
Eskiden Yunanlar Lizbon’a “Olissipo” demişler. Efsaneye göre Odysseus, Truva savaşından sonra Atlas Okyanusu’nu geçerek Lizbon’u kurmuş ve zamanda şehrin adı Olissipona’ya dönüşmüş. Araplar şehri ele geçirince ise “el-Uşbuna” demişler Lizbon’a. O dönemde pek çok cami, önemli bina ve şehir surlarını inşa etmişler. Şu anda da Arap etkisi Lizbon’da geleneklerde ve mimarisinde hala görülebiliyor.
Şehirde yer alan birçok yerin adı Arapça’dan geliyor çünkü 450 yıl kadar şehri etkisi altına almış. Şehre iz bırakan en büyük olay ise 1755 yılında yaşanan büyük Lizbon depremi. O dönem şehir adeta yerle bir olmuş. Deprem sonrası şehir yaralarını sarmak için yeniden yaratılmış ama bu sırada dokusu asla bozulmamış belki de bu yüzden daha da etkileyici bir şehir Lizbon.
Seyahatlerimle ilgili paylaşımlarımı Facebook ve Instagram hesaplarımdan takip edebilirsiniz.
Merhaba kardeşimle beraber lizbon gezimizde yazılarınızdan çok yararlandık. Gerçekten çok güzel bir şekilde anlatmışsınız. Çok teşekkür ederiz.
Merhaba Ceren, faydalı olmasını çok sevindim. Yorumun için teşekkür ederim :))
Guzel yaziniz icin tesekkurler.ben esim ve 2 kizim 26 ocakta lizbon gidis donus 6 gunluk bilet aldim.lizbon ve portoyu gezmek istiyoruz.lizbon ve portekuz de konaklama cok pahali gekdi bana.4 kisilik uygun ve merkezi konsklana seceneklerini yazabilirmisiniz.birde lizbondan portotavotobusle nasil gidecez terminsl sdi.otobus firmasi gibi bilgiler verirmisiniz
Son olarak once lizbondan mi baslayalim portodan mi.ben gidis donus lizbon bileti aldim.nasil bi rota takip edelim tesekkurker
Merhaba Kamil,
Lizbon için şimdiden güzel bir tatil olmasını dilerim. Aslında çok makul evler var, biz iki kişilik ev kiralamıştık ve gecelik 15-20 € arası bir fiyata kalmıştık. Otel seçenekleri pahalı olabilir ama size uygunsa ailenizle Airbnb ile ev kiralayabilirsiniz. Her fiyata uygun evler var, benim yazımın içinde de ilk sefer için 20 €’ya varan indirim var dilerseniz o link üzerinden üye olup bu fırsatı değerlendirebilirsiniz. Rede Expressos ile gittik, internetten bulabilirsiniz. Lizbon’dan uçtuğunuz için Porto’ya git gel yapmanız mantıklı olur. Rotanıza yarım gün de Sintra’yı ekleyebilirsiniz. Ufak ve tatlı bir kasaba, detayları blogta bulabilirsiniz.
Aralık başında yapacağım 8 günlük Portekiz gezisi için haftalardır çok sayıda gezi yazısı okumuş olmama rağmen bazı değerli bilgileri (Rua Augusta takının terasına çıkış olduğunu, Fronteira sarayı, müze girişlerinde Lisbon şehir kartı için ayrıcalık olduğunu) bu yazı sayesinde öğrendim. Emekleriniz ve paylaşımınız için teşekkür ediyor ve hemen Sintra yazısına geçiyorum. 🙂
Merhaba Sümer Bey,
Yorumunuz beni çok mutlu etti. Gezilerimizin ardından saatlerce emek vererek bilgilerimi aktarmaya çalışıyorum. Bu zamanın karşılığında böyle övgü dolu sözler duymak tüm yorgunluğu unutturuyor. Umarım muhteşem bir gezi olur. Eminim ki çok seveceksiniz Portekiz’i. Keşif dolu seyahatler dilerim. Çok sevgiler.