Ana SayfaSeyahat İpuçlarıYeme ve İçmeKomşunun Lezzetleri: Yunan Mutfağı

Komşunun Lezzetleri: Yunan Mutfağı

Yunan Lezzetleri

Yunan mutfağı tipik Akdeniz mutfağı özellikleri taşır. Zeytin, zeytinyağı, deniz ürünleri, mezeler ve taze otlar masalardan eksik olmaz. Yunan mutfağı; Türk, Balkan, İtalyan ve Lübnan mutfakları ile pek çok ortak noktası olduğundan benzerlikler saymakla bitmez. Yüzyıllar boyu iç içe yaşamış olan Türkler ve Yunanlıların paylaştığı bir çok ortak lezzet bulunuyor. Bu yüzden benzer yemek isimlerimiz var. Mesela Cacık-Caciki, Kadayıf-Kadaifi, Dolma-Dolmades, Baklava-Baklavas, Musakka-Mousakka, Lokma-Loukoumades, Midye-Midia, Helva-Halva. Gelin komşumuzun lezzetlerini ve benzerliklerimize biraz göz atalım.

yunanistan yemekleri

  • Greek Salad (iri kıyım domates, salatalık, soğan, biberli ve koca bir dilim Feta peynirli salata)
  • Octopus (ahtapot)
  • Garides (karides)
  • Kalamari (kalamar)
  • Feta (keçi veya koyun sütüyle yapılan peynir)
  • Dolmades/Dolmadakia (yaprak sarma)
  • Souvlaki (şiş kebap)
  • Moussaka (patlıcanlı ve kıymalı, bizim musakka yemeğimiz gibi)
  • Saganaki (peynir kızartması)
  • Tzatziki/Caciki (bizim cacık onların caciki)
  • Gyros (döner)

Yunan Peynirleri 

yunan salatası

Yunan peyniri Feta’yı duymayanınız yoktur. Bizim ezine peynirimizin kardeşi kadar benzer. Feta, kökleri Antik Yunanistan’a uzanan bir beyaz peynir çeşidi. Koyun veya keçi sütüyle yapılan peynir, Yunanistan’ın her yerinde karşınıza çıkacak. Özellikle geleneksel Yunan Salatası’nın (Greek Salad) üzerine kalınca bir dilim konuyor. Bizim damak zevkimize oldukça yakın olduğu için sevmemek mümkün değil. Sakız Adası’nın meşhur yumuşak peyniri Mastello’yu da Yunanistan’ın her köşesindeki rahatlıkla bulursunuz. Mastello bir peynir çeşidi ama diğer peynirlerden farklı olarak kızartılıyor. Ben kahvaltıda çok severek tükettim, bizim Hellim peynirinin daha az tuzlusuna benziyor. Eğer marketten alıp kendim yapamam diyorsanız geleneksel Yunan tavernalarında tadabilirsiniz.

Yunan Tatlıları

Yunan tatlılarında yoğurt, yufka, bal, ceviz, fındık gibi malzemeler bolca kullanılır. Yine bize benziyor yani. En sevilen tatlı baklava! bizim mi onların mı tartışmasına girmektense lezzete odaklanmaktan yanayım. Geleneksek Yunan tatlıları deyince baklavadan sonra akla ballı yoğurt ve lokma geliyor.  Yunanistan’da bir kahvaltı klasiği olan ballı yoğurt aslında günün her saati yenebilir, nefis bir şey. İlk kez Ayvalık’ın karşısındaki Lesvos Adası’nda denedim, tadına doyamadım. Öyle sevdim ki lezzetin peşinden koşarak Atina’ya gittim. Atina’da ballı yoğurt için tek adres olan Stani‘de yediğim ile son noktayı koydum. Bu lezzeti mutlaka tadın!

Yunanistan’ın Yöresel İçecekleri

Uzo

yunan rakısı

Yunanistan’ın milli içkisi Uzo. Bizim için rakı ne ise komşumuz içinde uzo odur. Bizlerin Midilli Adası olarak bildiği Ayvalık’ın karşısındaki Lesvos Adası, uzonun anavatanıdır, en iyi uzolar bu adadan çıkar. Yunanlıların rakısı bizim Türk rakısına göre daha az anasonlu ve yaklaşık %40 alkol oranına sahip, yani daha yumuşak içimli ve tatlımsı bir tada sahip. En iyi uzo, tabiki anason tohumlarından elde edilen esas çeşni ile damıtılmış olan uzolardır. Uzoların tadı markasına ve yapıldığı bölgeye göre değişiklik gösterir. Mesela Sakız Adası’nda mastika (sakız), kimyon, karanfil gibi aromalar eklenirken, Lesvos Adası’nda farklı baharatlarla yapılır. Ülke genelinde en sevilen uzo markaları Plomari ve Barbayanni markaları, ben tercihen Barbayanni’yi bir başka seviyorum.

Aslına uygun olarak içmek isteyenler için ufak bir bilgi; uzoya su eklenmez, buz ile sek içilir. Orjinal uzo kadehleri bizimkilerden daha ufaktır, bardağı önce uzo ile doldurur sonra buzu eklersiniz ki kristalleşmesin. Uzoyla ilk tanışmanızda önerim öncelikle susuz denemeniz, baktınız olmadı su ekleyip için. Uzo içileceği zaman bizim kültürdeki gibi sofralar mezelerle donatılır, Yunan müzikleri açılır, eğlenilir.

Yunan Birası

yunan birası

Yunanistan’ın en meşhur 3 bira markası olan Mythos, Alfa ve Fix. Açık renkli ve kolay içimiyle Mythos, Yunanistan’ın en sevilen bira markası. Alfa ise daha güçlü bir aromaya sahip. Bazılarına göre de en köklü ve en eski marka olan Fix daha iyi. Ben hakkımı çoğu zaman Mythos’tan yana kullanıyorum. Ayrıca Sakız Adası’na gittiğinizde adaya özgü Chios Fresh Beer’i da tatmadan geçmeyin.

Mastika

sakız likörü

Mastika, özellikle Yunanistan’da çokça bulunan bir çeşit sakızlı likör. İçimi sert olsa da sakız aroması severlerin bayılarak içeceği kesin. Alkol oranı %45 civarında olsa da iyi soğutulmuş ve birkaç parça buz ile tüketilen sakız likörüne bayılıyorum. En iyilerini denemek için Sakız Adası’nda üretilmiş markaları tercih edebilirsiniz.

Metaxa

metaxa

İçerisinde brendi, şarap ve özel bitkisel aromalar bulunan bir çeşit Yunan içkisi. Atina’daki Metaxa’nın merkezindeki bilgilere göre 1896’da Pire, Odessa ve İstanbul’da damıtılan ünlü içkinin izleri Osmanlı Dönemi’ne kadar uzanırmış. Osmanlı devrinde Trabzon ve Samsun’da bile Metaxa distribütörleri varmış. Şişesinin üzerine dikkatle baktığınızda görürsünüz ki 3, 5 ve 7 yıldızlı çeşitleri vardır. Bu yıldızlar üzümlerin fıçıdaki bekleme yılına denk gelir. Bir konyak çeşidi olan Metaxa, çoğunlukla kahve yanında ya da yemek sonrasında tüketiliyor.

Frappe

frappe yunan

Bildiğiniz üzere hazır kahvenin soğuk içilen versiyonuna Frappe diyoruz. Yunanistan’da en çok tüketilen içecekler arasında, adeta ulusal bir içecek olarak benimsenmiş durumda. Sokakta sabah akşam herkes elinde frappe ile dolaşıyor. Eğer kahve sever biriyseniz özellikle yaz aylarında gerçekleştirdiğiniz Yunanistan seyahatlerinizin vazgeçilmez bir parçası olacak. Sipariş verirken sadece frappe isterseniz sade ve şekersiz geliyor çünkü ülke genelinde bu şekilde tercih ediliyor. Eğer sütlü ve ya şekerli kahve seviyorsanız sipariş verirken ayrıca belirtilmesi gerekiyor.

Seyahatlerimle ilgili paylaşımlarımı Facebook ve Instagram hesaplarından takip edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR