Ana SayfaEgeİzmirİzmir Çevresinde Gezilecek Yerler

İzmir Çevresinde Gezilecek Yerler

İzmir ve çevresinde yaşamanın en iyi yanlarından biri aklınıza estiği anca kendinizi hızlıca bir kasabaya, sakin bir plaja, tarihi güzelliklere atabilmek değil mi? Bu yazıda İzmir çevresinde bulunan, birkaç saat yolculukla hemen ulaşabileceğiniz, birbirinden güzel ilçeleri listeledim. İzmir’e yakın yerleri hem günübirlik gezebilir hem de konaklamalı bir haftasonu kaçamağı haline dönüştürebilirsiniz. Lafı daha fazla uzatmadan Ege’de tatil yapılacak sakin yerleri içeren “İzmir’e Yakın Gezilecek 10 Yeri Keşfet” temalı yazıma geçiş yapalım.

alaçatı çeşme

Çeşme

Çeşme, adını berrak denizi, altın kumlu sahilleri ve rüzgarı ile duyurdu. Sayısız koyları, tertemiz denizi, ince kumu ve en gözde yerleşimi Alaçatı ile son yılların en popüler tatil rotalarından biri. Yılın 300 günü rüzgarın eksik olmadığı Alaçatı, dünyanın en iyi sörf merkezlerinden biri olarak biliniyor. Bölgede bulunan taş ocaklarından çıkartılan taşlarla yapılan nostaljik taş evlerinin pencerelerinden sarkan begonvilleri ve arnavut kaldırımlı sokakları ile Alaçatı masalsı bir kasaba olmaya yetiyor. Türkiye’nin her köşesinden tatilcileri ağırlayan Çeşme, yaz sezonunda aşırı kalabalıklaşıyor.

Alaçatı’yı keşfetmenin bence en güzel zamanı Nisan, Mayıs ve Eylül, Ekim dönemi. Çeşme’de daha az bilinen yerlere gitmek istiyorsanız küçük bir balıkçı köyü olan Ildırı’yı tercih edebilirsiniz. Adını antik kent Erythrai’den alan Ildırı sokakları hala gelişmemiş, köylülerin yaşadığı bir sahil kasabası tadında. Ildırı köyünde balıkçılık yapıldığından ve bölge daha bakir olduğundan deniz mahsülleri ile öne çıkan bir yerleşim. Köyü gezerken sokaklardaki ev yapımı ürünlerden alışverişinizi yapabilir, akşam üstü de kendinize bu çevrede taze deniz ürünleriyle donatılmış lezzetli bir sofra ısmarlayabilirsiniz. Çeşme’ye gitmeden önce Çeşme Gezi Rehberi yazıma göz atabilirsiniz.

foça kozbeyli köyü

Foça

Homeros’un ünlü destanında anlattığı, fok balıklarının yaşam alanı olan Siren Kayalıkları, Antik Çağ’dan kalma kalesi, nostaljik ve sakin Eski Foça sokakları, irili ufaklı muhteşem adaları ve koyları ile İzmir’in görülmeye değer yerlerinden biri. Akdeniz foklarının korunduğu bölge olarak bilinen, 12 İon kentinden biri olan Phokaia’nın kalıntıları üzerine kurulmuş sevimli bir ilçe. Bu yüzden Foça’nın sokaklarında ve hikayelerinde Phokaia’nın izlerine rastlamanız mümkün. 600 yıllık geçmişe sahip, Foça’nın en sevilen Kozbeyli köyü; muhteşem doğası, tarihi taş evleri, camisi ve dibek kahvesi ile ünlü.

Foça’nın mavi bayraklı plajları deniz, kum, güneş tatili sevenler için tertemiz koylar sunuyor. Mersinaki, Hanedan Plajı, Pollen Tatil Köyü, Foça Belediyesi Karakum Plajı Foça’da denize girebileceğiniz yerlerden bazıları. Foça’da denizin dibinde kurulan masalarda Ege mezeleri, kalamar tava, karides güveç, ızgara balık, rokalı nar ekşili yeşil salata gibi lezzetler insanı baştan çıkarmaya yeter. Bir de Pazar günleri kurulan Foça yerel pazarı, dünya çapında 8 ülkede kurulan yeryüzü pazarı ağının Türkiye’deki ilk üyesi. Tezgahların başında gördüğünüz her pazarcı kendi ürettiği ürünü satıyor. Eğer Foça gezinizi Pazar günü planlarsanız mutlaka yerel üreticilerin tezgahları arasında dolaşın.

karaburun izmir

Karaburun

İzmir’in en bakir ilçelerinden biri olan Karaburun, hala Çeşme, Foça ve Urla kadar bilinmiyor. Bir dönem yolu bozuk ve virajlı olduğu için pek tercih edilmeyen Karaburun yarımadasının yolunun düzenlenmesi ile son birkaç yılda yıldızı parladı. Sayısız güzellikteki bakir koyları ile İzmir’in en güzel koylarına ve plajlarına sahip Karaburun için hazırladığım En Güzel Karaburun Plajları yazısı size bu konuda iyi bir rehber olacak.Tarihi taş evleri, camisi, köy kahvesi ve bozulmamış köy yaşamı ile farklı bir atmosfer yaratan Kösedere köyünün sokaklarını adımlarken kendinizi yıllar öncesinde hissedeceksiniz. Doğal güzelliğinin yanında mutfağıyla da anılan Kösedere’de, buraya özgü “öküz köftesi” yapılıyor, köy kahvesinde tatmanızı öneriyorum. Karaburun ve Mordoğan’ı keşfetmeden önce Karaburun Gezilecek Yerler yazısı da ilginizi çekebilir.

urla iskele çeşmealtı

Urla

Yolunuz İzmir tarafına düşerse uğramadan dönmemeniz gereken yerlerin başında gelir Urla. Kırk kilometrelik sahil şeridine sahip, pırıl pırıl denizin mavisiyle buluştuğu, doğanın bütün cömertliğini sergilediği, tarihi kalıntılarının eşlik ettiği Ege’nin huzur dolu kasabalarından biri. Dünyanın ilk zeytinyağı işliğinin kurulduğu yer olan Klazomenai kenti Urla’nın önemli değerleri arasında. Urla’nın merkezinde yer alan Urla Sanat Sokağı ve Malgaca Pazarı henüz Alaçatı kadar turist istilasına uğramamış, keyifli yerlerden bazıları.

İzmir’e yakın gidilecek yerler arasında favorilerimden biri olan Urla’da birbirinden güzel plajlar da var. Demircili Plajı, Altınköy Plajı ve Çeşmealtı Mavi Plaj bölgenin akvaryum güzelliğindeki koylarından bazıları. Ayrıca 6000 yıllık şarap geçmişi olan Urla’da şarap üreticilerinin hayata geçirdiği Urla Bağ Yolu projesi her geçen gün Urla’ya daha da değer katıyor. Urla’ya hafta sonu için bir plan yaparsanız, doğal güzelliklerinin yanı sıra Urla Bağ Yolu rotasını da planınıza ekleyip bölgedeki şarapları tatmayı ihmal etmeyin. Daha fazlası için Türkiye’nin Toskanası Urla yazısına göz atabilirsiniz.

dikili

Dikili

Yaz sezonunda sakin ve huzurlu bir tatil yapmak istiyorsanız Dikili tam size göre! İzmir’in kuzeyinde, el değmemiş güzellikteki turkuaz renkli koyları, kaplıcaları, şelaleleri ve volkanik gölleriyle eşsiz bir tabiata ev sahipliği yapıyor. Yemyeşil doğası ve berrak bir maviyle bezenmiş deniziyle tabiatın içinde dingin bir atmosfere sahip olan Dikili, kampseverlerin aranan yerlerinden biri. Dikili’yi keşfetmeden önce En Güzel Dikili Koyları yazısına mutlaka göz atın. Dikili koylarının yanı sıra Dikili’de Kalem Adası, Garip Adası, Türkiye’nin halka açık ilk botanik bahçesi olan Atatürk Botanik Bahçesi, Nebiler Şelalesi, Alaçam Ormanları, Zindancık Koyu ve Bademli Köyü gibi keşfedilecek daha birçok yer bulunuyor. Dikili’ye geldiğinizde Ege otları ile yapılan Akkız ve Turp Otu Kavurması gibi Dikili’ye ait yöresel lezzetlerin tadına bakmadan dönmek olmaz.

bergama antik kenti

Bergama

Deniz kenarında olmaması sebebiyle İzmir çevresinde en çok ihmal edilen yerlerinden biri bence Bergama. Hala yeterince duyulmasa da 8500 yıllık tarihi zenginliği ile UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alacak kadar zengin. Bergama’da attığınız her adımda tarihin farklı dönemlerine ait izler görmeniz mümkün. İzmir çevresinde görmeniz gereken tarihi yerlerden biri olan Pergamon Antik Kenti gibi çok önemli bir değere ev sahipliği yapıyor. Dik bir yamaç üzerine yükselen Bergama Tiyatrosu, etkileyici görünümüyle Helenistik dönemin en görkemli mimari eserlerinden birisi. Asklepeion, Kızılavlu, Akropol, Selçuklu ve Osmanlılardan kalan cami, hamam, han, köprü gibi yapılar Bergama’da gezilecek yerler arasında.

Bergama’nın en tanınmış yöresel lezzetlerinden biri olan çığırtma kebabının da tadına bakmadan Bergama’dan ayrılmayın. Bergama-Ayvalık arasında bulunan, fıstık çamı ağaçlarının süslediği Kozak Yaylası ve çevresindeki Yukarıbey, Aşağıbey, Demircidere, Kaplan, Çamavlu köylerini de buraya kadar gelmişken ziyaret etmelisiniz. Buranın temiz havasında dinlenip, köylü teyzelerin ellerinde gözleme yiyip, doğa yürüyüşleri yapabilirsiniz.

seferihisar sığacık

Seferihisar

Türkiye’nin ilk sakin şehri Seferihisar; İzmir’in en güzel plajlarından Akkum plajı, binlerce yıllık tarihin kalıntıları barındıran Teos Antik Kenti ve Sığacık kale içindeki şirin evlerin dizildiği sokaklar gibi güzellikleri bulacağınız bir yer. İzmir’de en sevdiğim yerlerden biri olan Sığacık; Seferhisar’a bağlı, günübirlik gezilebilecek bir sahil kasabası. Alaçatı’ya rakip olacak rüzgarıyla sörf, yelken, dalış gibi su sporları yapabilme olanağı da sunan Sığacık’ta aynı zamanda arnavut kaldırımlı sokaklarında yürüyüşe çıkabilir, kale duvarlarını, evlerin kapılarını ve pencerelerini saran sardunyalarla renklenen beyaz evlerini fotoğraflayabilirsiniz. Sığacık’ın Pazar günleri kurulan üretici pazarından Sığacıklı teyzelerin ev yapımı böreklerini, tatlılarını ve sarmalarını ayak üstü tatmak kadar lezzetlisi hiçbir yerde yok. Daha fazlası için Seferihisar Sığacık Gezilecek Yerler yazısını okuyabilirsiniz.

ödemiş birgi köyü

Ödemiş

İzmir çevresinde gezilebilecek yerler arasında son zamanların favorisi Ödemiş. İlçenin koruma altındaki şirin köyü Birgi, Ödemiş’in ününe ün katan köylerinden biri. Aydınoğulları Beyliği’ne başkentlik yapmış, tarihi konakları, Bozdağ’ın temiz havası ve doğası ile İzmir’de günübirlik gidebileceğiniz yerler arasında. Şirin köyde Çakırağa Konağı, tarihi camileri, çeşmeleri ve hamamları gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Fotoğraf tutkunlarının vazgeçilmez noktalarından olan, çevresi çam ormanları ile kaplı yaylanın tam ortasında bulunan, huzurlu atmosferi ile Gölcük Gölü ve Türkiye’nin Hayalet Köyü olarak bilinen Lübbey’i de Ödemiş’te gezilecek yerler rotanıza eklemeyi ihmal etmeyin. Yeri gelmişken Lübbey köyü hakkında yazdığım Türkiye’nin Hayalet Köyü Lübbey yazımı da buraya bırakayım. Ödemiş’e kadar gelmişken ilçenin özel bir lezzetli olan Töngül pidesinin de tadına bakmanızı tavsiye ederim.

tire gezilecek yerler

Tire

Rumlardan kalma taş evleri, sıcak insanları, binbir çeşit otu bulabileceğiniz Tire pazarı ve doğasının güzelliği ile Tire, gerçekten Ege’deyim hissi yaşatıyor. Türkiye’nin en büyük açık hava pazarı olan Tire pazarına her Salı günü ilçeye turist akını oluyor. Doğal ve tarihi dokunun korunduğu Tire’de adım attığınız her sokakta tarihi bir camiye denk gelebilirsiniz. Osmanlı mimarisinin eşsiz örnekleri olarak Tire’yi süsleyen ibadet merkezleri arasında Ulu Cami, Gucur Camii, Tahtakale Camii, Yahşibey Camii, Yeni Cami, Molla Arap Camii ve Yalınayak Camii görmeniz gereken camiler arasında. Camileri kadar hanları ile de ünlü olan Tire’de Kutu Han, Ali Efe Hanı, Yeni Han ve Kurşunluhan ziyaret etmeniz gereken tarihi yerlerden bazıları diyebilirim. Bunun yanı sıra Tire urganı ve keçesiyle de oldukça ünlü. Tarihi çarşılarda bu zanaatların son ustalarının el emeklerini görme şansınız var. Tire’ye yolunuz düşerse Derekahve’ye de mutlaka uğrayın. Burada altı kilise üstü cami olan enteresan bir yapı ve yemyeşil bir doğa sizleri bekliyor olacak. Tire’ye gitmeden önce Tire Gezilecek Yerler yazıma da göz atabilirsiniz.

efes izmir

Selçuk

Tarih ve kültür denince İzmir’de akla gelen ilk rotalardan biri kuşkusuz ki Efes. İzmir’in Selçuk ilçesinde bulunan Efes Antik Kenti UNESCO tarafından koruması altındaki bulunuyor. Helenistik, Roma, Anadolu beylikleri ve Osmanlı dönemlerini içeren bir tarih yolculuğuyla Efes; tümüyle mermerden yapılmış ilk kent olarak önem taşıyor. Dünyanın yedi harikasından biri olan Artemis Tapınağı, Roma dönemi eseri Celsus Kütüphanesi, Hadrian Tapınağı ve 24 bin kişilik dev tiyatro Efes’teki görülmesi gereken en önemli yerler arasında. Burayı ziyaret ettikten sonra Hristiyanlar için hac kabul edilen Meryem Ana Kilisesi’ni de listenize mutlaka ekleyin.

Efes’ten sonra Selçuk’ta gezebileceğiniz bir diğer yer Şirince köyü. İzmir çevresinde gezilecek köyler arasında popüler olan Şirince köyü, 1922 yılına kadar Rumların yaşadığı bir köy iken mübadele sonrası Rumeli’den gelen Türklerin yerleşim yeri olmuş. Üzüm ve zeytin üretimi ile öne çıkan Şirince’de, köyün cumbalı evlerinin arasında dolaşarak fotoğraf çekebilirsiniz. Şirince’ye kadar gelmişken St. John Baptist Kilisesi’ni görmeyi, köy meydanında kahve molası vermeyi ve Şirince şaraplarının tadına bakmayı ihmal etmeyin.

Seyahatlerimle ilgili paylaşımlarımı Facebook ve Instagram hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR