Tropik Adalar’ı aratmayan güzellikteki koyları ile Dikili, İzmir‘in gizli cenneti. Bembeyaz kumsallar ve cam gibi masmavi deniz birleşince burası adeta Maldivler oluyor. Özellikle Alaçatı ve Çeşme gibi popüler mekanların kalabalığından ve pahalılığından sıkıldıysanız Dikili sahilleri tam da size göre! Son yıllarda doğa ile iç içe ve sakin bir tatil yeri arayanların sayısı epey arttı. Ama Dikili hala herkes tarafından bilinmiyor. İşte bu durumu fırsata çevirip rotanızı Dikili’ye doğru çevirmenin tam zamanı. O zaman Dikili’de nerede denize girilir? diyenler için Dikili koyları ve plajları yazısıyla hep birlikte keşfedelim.
Dikili Tekne Turu
Dikili’de tekne turları, sabah 11.00’de Dikili limanından hareket edip Bademli’nin birbirinden güzel dört koyunu dolaşıyor. Limanda birçok tekne turu yapan firma var. Hepsi aynı Dikili koyları ve plajlarını farklı sıralamayla geziyor ki koylarda kalabalık oluşmasın. Her bir koyda yaklaşık bir saatlik yüzme molaları vererek Küçük Zindancık Koyu, Kalem Adası ile Garip Adası arasındaki Akvaryum Koyu, kaplıca suları ile ünlü Ilıca Koyu ve son olarak Killik Koyu’na komşu olan Hanımın Koyu’nu dolaşarak limana 18.00 gibi geri dönüyor.
Eğer Dikili’de tekne turuna katılacaksanız önceden yerinizi ayırtmanızda fayda var. Özellikle tatil günlerinde talep çok fazla olduğu için yer bulmak zor olabiliyor. Dikili’de tekne turu fiyatlarına gelecek olursak da 2024 yılında hafta içi 800, hafta sonu 1000 TL. Bu ücrete öğle yemeği de dahil oluyor. Biz Dikili’de Güven Tur ile tekne turuna katıldık. Genel olarak turdan memnun kaldık. Özellikle yemekleri ve hizmeti daha önce katıldığım turlara göre çok daha iyiydi. Dikili’de tekne turuna katılmayı düşünürseniz detayları inceleyebilirsiniz.
Alternatif olarak Dikili koylarını keşfetmek için özel tekne de kiralayabilirsiniz. Günlük olarak kişiye özel tekne kiralayıp koyları dolaşmak dışında sizi istediğiniz koya götürüp, belirlediğiniz saatte sizi tekrar alıp limana ulaştıran küçük balıkçı tekneleri de var. Tabii ki fiyatlar günlük tekne turuna göre epey fark ediyor. Dikili limanında bu tür özel hizmetler veren teknelerden detaylı bilgileri alıp tekne turunuzu planlayabilirsiniz.
En Güzel Dikili Koyları
“Dikili’de denize nerede girilir?” derseniz, en güzel Dikili kolaylarını bir günde Dikili tekne turuna katılarak görebilirsiniz. Turlar bölgenin eski Rum köyü olan Dikili Bademli açıklarında yapılıyor. Zindancık Koyu, Dikili Kalem Adası ile Garip Adası arasındaki Akvaryum Koyu, Ilıca Koyu ve Killik Koyunu günübirlik dolaşıyorsunuz. Tabii ki bu koyların dışında, plaj işletmesi olan ve mavi bayrak statüsüne sahip Dikili Plajları da yok değil.
Özellikle Dikili’den Bademli yönüne giderken sağınızda kalacak koylar yol boyu dikkat çekici turkuaz görüntüsüyle sizi kendine çekecek. Bu koyların her birinde küçük plaj işletmeleri var, isterseniz buraları da değerlendirebilirsiniz.
Yeri gelmişken Dikili’nin en çok tercih edilen plaj işletmelerinden biraz bahsedeyim. Berrak denizi ve kumluk sahili ile Dikili Fame Beach bölgenin en ünlü özel plajı. Plajında şemsiye ve şezlong kiralayarak deniz keyfi yapabileceğiniz işletmelerden biri. Turkuaz renkteki suyu ve kumluk sahili kadar gün batımındaki kesintisiz manzarasıyla da farkını ortaya koyuyor. Dikili’de plaj işletmesi olarak bir diğer yer ise mavi bayraklı bir plaj işletmesi olan Kayra Beach. Diğer işletmelere göre daha sakin, özellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği, palmiye ve zeytin ağaçları ile kaplı bir tesis. Bu koyda denize girmek isterseniz hem sakin olması hem de denizinin çarşaf gibi olması sebebiyle özellikle sabah erken saatlerde gitmenizi tavsiye ederim.
Küçük Zindancık Koyu
Dikili tekne turlarının ilk rotası olan Küçük Zindancık, Killik Koyu ile komşu, ufak bir koy. Sadece birkaç özel mülkün bulunduğu koya karadan ulaşım yok. İsmini geceleri ay ışığını pek göremediği için karanlık kalmasından dolayı aldığı söyleniyor. Geniş bir sahil şeridi olmadığı için koyun tadını çıkartmanın en güzel yanı tekneyle gelip bu koyda yüzmek. Deniz şahane, turkuaz rengindeki su burada da hakim. Balıkları izlemek için deniz maskenizi yanınıza almayı unutmayın.
Dikili Koyları’nın En Güzeli: Akvaryum Koyu
Dikili tekne turu rotasının ikinci durağı Akvaryum Koyu, Kalem Adası ve Garip Adası’nın arasında kalan muhteşem bir koy. Denizin mavi tonlarındaki geçişinden adını alıyor. Akvaryum Koyu’nda yüzerken kendinizi Maldivler’e gitmiş gibi hissedeceksiniz. Koyun bulunduğu noktada Dikili’nin kalbi sayılan Kalem Adası ve Garip Adası bulunuyor.
Kalem Adası’nda sadece tek bir işletme var, Oliviera Resort Otel. Burada günlük plaj kullanımı ve konaklama fiyatları oldukça yüksek. Bu yüzden tekneyle Garip Adası’na gelip burada denizin keyfini çıkarabilirsiniz. Garip Adası ise hemen Kalem Adası’nın karşısında bulunan, tamamen bakir bir ada. Adada hiçbir yerleşim yok. Sadece günlük tekne kiralayıp denize yüzmeye gelenler var. Gölgeliklerinizi ve yiyeceklerinizi tekneye yükleyip tüm bir gününüzü adada keyifle geçirip, istediğiniz saatte tekneyle geri dönebilirsiniz.
Ilıca Koyu
Dikili’nin şifalı sularından yüzeceğiniz, antik dönemden kalma Ilıca Koyu’nun özelliği bir kaplıcasının olması. Aynı zamanda arkeolojik sit alanı olduğu için koruma altında ve el değmemiş bir koy. Tekne koya yanaştıktan sonra kıyıya kısa bir sürede yüzerek taş alandaki kaplıcaya ulaşıp buradaki şifalı suya girebiliyorsunuz. Kıyı boyunca birçok yerde kayalar arasından çıkarak denize karışan suyu 40 derecelerde, taşla çevrili alandaki su sıcaklığı ise 65 derecelere kadar çıkıyor. Buradaki ılıcadan gelen sıcak su romatizma ağrılarına iyi geliyormuş.
Hanımın Koy
Pissa Koyu’nun komşusu Hanımın Koyu, tamamen özel bir mülke ait olduğu için karadan ulaşmak zorlu. Yine de gitmek isterseniz önce Pissa Plajı’na gidip, buradan 15 dakika kadar çalılık bir yolda yürüyerek koya ulaşabilirsiniz. Bu yolun biraz zorlu olduğunu söylemem gerek bu yüzden en iyisi tekneyle gelmek. Denizin dibi kum, yine turkuaz renge sahip berrak bir koy ve tertemiz! Fakat buranın en önemli özelliği sahildeki taşlardan çıkan doğal killer. Sahilindeki taşlardan çıkan killeri vücudunuza sürerek kil banyosu yapabilirsiniz. Hanımın Koyu’nun denizine ve yumuşacık beyaz kumlarına bayılacağınıza eminim.
Pissa Koyu
Bademli’den sonra tabelaları takip ederek rahatlıkla ulaşabileceğiniz koylardan bir tanesi. Ancak yolun bir bölümü bozuk olduğu için dikkatli olmakta fayda var. Bembeyaz kumu, tertemiz ve berrak bir denizi var. Burası bir halk plajı ama Dikili belediyesi maalesef burayı kötü bir şekilde işletiyor. Halka ait olan plaj için kişi başı 200 TL ücret alınıyor. Bu sistemi koydaki çöp kirliliğini çözmek için getirmişler ancak her taraf çöp içinde. Çok yazık! Az sayıda şemsiye olduğu için erkenden gelmezseniz kendi şemsiyenizi kurmanız lazım. Daha konforlu bir yer arıyorsanız Pissa Koyu’na yakın işletme Fame Beach’e gidebilirsiniz.
Hayıtlı Koyu
Dikili’de doğanın ve sakinliğin tadını çıkarmak ve Dikili’de kamp yapmak isteyenler için önerim Hayıtlı Koyu. Bademli’den Denizköy’e doğru giderken sağda tabelasını göreceksiniz. Buradan toprak yola saptığınızda bir süre sonra karşınıza çıkacak. Zeytin ağaçlarıyla kaplı bu koyda dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz. Bölgedeki birçok koy gibi, pırıl pırıl bir deniz sizi karşılayacak. Girişi biraz taşlık ama biraz ilerleyince hemen kumluk kısım başlıyor.
Killik Koyu
Dikili’nin incecik beyaz kumu ile en sevilen koylarından biri Killik Koyu. Hem sahilindeki hem de denizin dibindeki beyaz kumlar sayesinde koy gerçekten etkileyici bir turkuaz renge sahip. Küçük Zindancık Koyu’nun komşusu olan Killik Koyu’nun denizi sığ olduğu için özellikle çocuklu aileler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Ayrıca kıyısındaki killeri vücudunuza sürerek doğal peeling yapabilirsiniz. Killik Koyu’nda plaj hizmeti veren birkaç tane tesis ve kamp alanı da bulunuyor. Buradaki tesislerde tüm gününüzü rahatlıkla geçirebilirsiniz.
Dikili koylarına giderseniz lütfen çöplerinizi bırakmadan ve doğayı kirletmeden bu güzelliklerin tadını çıkarın.