Ana SayfaSeyahat İpuçlarıKonaklamaCouchsurfing Nasıl Kullanılır?

Couchsurfing Nasıl Kullanılır?

Seyahat Ederken Ücretsiz Konaklama Şekli: Couchsurfing

Tanımadığınız birinde misafir olur musunuz? Birçoğunuzun tabiki de hayır dediğini duyar gibiyim. Açıkca söylemeliyim ki Couchsurfing’i bilmeden önce bende biraz korkarak yaklaşmıştım.

Couchsurfing, gezginlerin birbirini ağırladığı ücretsiz bir konaklama ağıdır. Bu platform sayesinde insanlar hiç tanımadıkları gezginlere ev sahipliği yapıyor ve hiç tanımadıkları insanların evinde kalıyor. Oldukça ilginç olan bu fikir, küçük bütçelerle seyahat eden, konfor aramayan, yerel kültürle tanışmaya hevesli gezginlerin tercih ettiği bir konaklama şekli. Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bu paylaşım sisteminin 2012 yılından beri aktif kullanıcısı olarak şimdiye kadar dünyanın bir çok yerinden yeni insanlar tanıdım. Tanımadığım insanlarla aynı evi paylaştım, birlikte seyahat ettim. Yaşadığım deneyimi sizlerle paylaşmak için Couchsurfing’i size tanıtmak istiyorum.

Couchsurfing Nasıl Ortaya Çıktı?

couchsurfing nedir

Couchsurfing’in hikayesi 1999 yılında kurucularından Casey Fenton’un İzlanda’da gerçekleştirdiği seyahati ile başladı. Ucuza bulduğu uçak biletinden sonra daha fazla para harcamak istemedi ve İrlanda Üniversitesi’nin sistemini hackleyerek 1500 öğrencinin mail adreslerine ulaştı. Öğrencilere yolladığı mailde şöyle yazıyordu “Akşam sizde kalabilir miyim?”. Bu maile yüzlerce olumlu dönüş aldıktan sonra 5 yılın ardından sistemi geliştirerek Couchsurfing’i hayata geçirdi ve hikaye başladı.

Couchsurfing İle Nasıl Tanıştım?

couchsurfing deneyimi

Paris’te Louvre Müzesi’ni Vietnamlı Hanh ile gezmiştik

2013 yılında Work and Travel yapmaya karar verdikten sonra internette konaklamayla ilgili araştırmalar yapmaya başlamıştım. O yıllarda henüz Türkiye’de çok kullanıcısı olmadığı için deneyim yaşayan bir tanıdığım da yoktu. Ama fikir şahaneydi. İlk yurt dışı seyahatimde Couchsurfing’i denemeye karar verdim. Sistemi incelediğimde ise anladım ki referans olmadan bu iş oldukça zor. Bu yüzden de tanımadığım bir insanla zaman geçirmek nasıl bir duygu önceden bilmeliyim diyerek İzmir’e gelen Mısırlı kardeşler Ahmed ve Aya ile buluştum. Aslında onları evimde misafir de edebilirdim ama ilk başta bende sisteme bir adım geri durdum. Güvenmek o kadarda kolay değil. Bu yüzden onlara şehrimi bir gün boyunca gezdirmeyi teklif ettim. İlk deneme için hiç de fena gelmemişti. Sabah birlikte İzmir’in vazgeçilmezi boyoz yedik, tarihi yerleri gezdik, onlar bana kültürlerini anlattılar ben de onlara. Couchsurfing sayesinde unutulmaz bir deneyim yaşamış oldum. Beni Mısır’a davet ettiler, seneler geçti ben hala gidemedim ama iletişimimiz hiç kopmadı. Biliyorum ki Mısır’da bir evim ve arkadaşlarım var. Bu his bile muhteşem. O akşam eve döndüğümde Amerika’daki yaşayacağım şehirde Couchsurfing kullanıcılarına göz attım ve ilk deneyimden aldığım cesaret ile ikinci arkadaşımı buldum. 70 yaşındaki Amerikalı Judith ile ilk tanışmam havaalanında oldu. Sisteme ilk girişim biraz hızlı ve maceralı oldu, kabul ediyorum 🙂

Neden Couchsurfing?

couchsurfing nedirEvimde misafir ettiğim Ürdünlü Ola ve Diana ile Alaçatı’yı gezerken

Couchsurfing seyahat ederken hayatınıza bir çok yenilik katabilir. Tanımadığınız insanların evinde kalırken aynı zamanda yerel insanlar ile tanışmanızı sağlar. O ülkenin insanlarının yaşam şekillerini daha yakından görme şansınız olur. Kültür, yaşayış biçimi ve daha bir çok konuda yeni bakış açıları kazanırsınız. Sizi misafir eden ev sahibiniz sayesinde o şehri lokaller gibi gezebilirsiniz. Hatta bazen ev sahibinizin zamanı var ise birlikte daha çok zaman geçirmek isteyebilir. Onun rehberliğinde gezdiğinizde, o şehir hakkında belki de hiçbir yerde bulamayacağınız hikayeler öğrenirsiniz. Evinde konakladığınız kişi ile paylaşımda bulunursunuz, bu bir tabak yemek, ufak bir hediye ya da hayatınızdan bir hikaye olabilir. Geçirdiğiniz zaman sonunda fark edersiniz ki kısa sürede farklı bir ülkeden arkadaşlarınız olmuş. Belki bir gün evinde misafir olduğunuz kişi ülkenize gelir ve sizin evinizde kalır.

Couchsurfing’e Nasıl Kayıt Olurum?

couchsurfing

Seyahat etmekten keyif alıyorsanız ve siz de Couchsurfing ile ücretsiz konaklama sayesinde yeni insanlarla tanışmak istiyorsanız www.couchsurfing.com adresine tıklayarak ücretsiz bir şekilde üye olabilirsiniz. Kayıt işlemini tamamladıktan sonra mutlaka profilinizi tamamlamanız gerekiyor.

Profilimi Nasıl Tamamlarım?

couchsurfing profil

  • Profilinizi mümkün olduğunca eksiksiz şekilde doldurun. Bilgileri ne kadar eklerseniz yüzdeliğiniz o kadar artar. Profilinizi %100 tamamlamanız iyi bir kullanıcı olduğunuzu belirtir. Mutlaka profil fotoğrafı ekleyin. Hatta ilk adımda ne kadar çok fotoğraf koyarsanız karşı tarafa o kadar güven sağlarsınız. Tabi sayıyı abartmayın, ortalama 7-8 tane iyidir. Profilinizde Couchsurfing deneyiminizden olan fotoğrafları eklemeniz daha da güven duygusu yaratır fakat ilk kez kayıt olurken henüz bir deneyim yaşamamış olacağınız için seyahatlerinizden olan fotoğraflarınızı koymanız iyi bir izlenim yaratır. Unutmayın, evinde kalacağınız kişiler sizin nasıl biri olduğunuzu önceden görmek ister.
  • Sistemi daha güvenli şekilde kullanmak için hesabınızı doğrulamanız gerekmektedir. Doğrulama sayesinde limitsiz mesajlaşma, daha güvenli bir kullanıcı olma ve sistemin destek ekibinden faydalanma gibi imkanlar sunuluyor. Ancak bunun için 50 $ ödeme yapmanız gerekiyor ve bu ücreti üyelik aidatı gibi her yıl ödüyorsunuz. Böylece profilinize yeşil bir onay işareti ekleniyor. Böylece diğer kullanıcılar sizin güvenli olduğunuzu anlıyor. Ama Couchsurfing kullanıcısı olmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor. Ben 2012 yılından beri üyeyim ve şuana kadar profilimi hiç doğrulatmadım. Buna rağmen sayısız kez sistemi kullandım. Önemli olan güven sağlayan, açık bir profil sahibi olmanız. Böyle bir hesap, doğrulanmış hesap kadar güven vericidir.

Couchsurfing Profilim Hazır, Şimdi Nasıl Seyahatimi Planlarım?

couchsurfing türkiye

Profilinizi tamamladınız, artık yeni rotanız için planlarınızı yapmaya başladınız. Peki sistemde seyahatinizi nasıl aktif edeceksiniz? Kendimden örnek vererek açıklamaya başlıyorum. Ben seyahatimi kesinleştirdikten sonra hemen sisteme seyahatimi ekliyorum. Yani Couchsurfing’te buna “Public Trip” deniyor. Verdiğim örnekte gördüğünüz gibi gideceğimiz şehir Marakeş’i ekledikten sonra tarihlerimizi ve kaç kişi olduğumuzu ekledik ve genel bir mesaj yazdık. Bu seyahat planımız Marakeş ile ilgili olan bir çok gezgin tarafından görülebilecek yani bunu bir çeşit ben geliyorum duyurusu olarak düşünebilirsiniz. Yayınladığınız bu seyahat duyurunuzu sadece Marakeş’te yaşayan kişiler görmeyecek, aynı zamanda sizinle aynı tarih aralığında orada olacak dünyanın farklı yerlerindeki bir çok kişi de görebilecek.

Seyahat Edeceğim Şehri Arama Sekmesine Yazdım, Peki Sonra?  

couchsurfing

Gideceğiniz şehri arattığınızda karşınıza o şehirle ilgili üç farklı kategori çıkacak. “Local Hosts” kategorisinden Marakeş şehrinde evini gezginlere ücretsiz olarak açan kullanıcılara ulaşabilirsiniz.”Upcoming Visitors” kategorisinde ise sizinle aynı tarihlerde orada olacak kişilerin profillerini görürsünüz. Mesela bir Fransız ile belki bir günü geçirebilirsin, birlikte belirli şehirleri keşfedebilirsin. Özellikle solo gezinler buradan kendilerine yol arkadaşı bulabilir. “Hangouts” kategorisi sayesinde gideceğin şehirde düzenlenen buluşmalardan haberdar olabilirsiniz. Bu buluşmalar etkinliği düzenleyen kişi tarafından belirlenir. Buluşma bir kafede, parkta ya da evde bile olabilir. Amaç yeni insanlar tanımak. Kendini dünyanın bir çok farklı yerinden insanlarla kaynaştığınız bir ortama atmak istersen gitmeden önce buluşmalara bakmayı unutmayın.

Couchsurfing İle Nasıl Kalacak Yer Bulurum? 

Gideceğiniz şehri aratırken “Find Hosts” sekmesini seçerek öncelikle şehirde evini ücretsiz olarak seyahat eden kişilere açan profilleri görürsün. Daha sonra şehirde bulunduğun tarih aralığını ve seyahat ettiğin kişi sayısını seçtikten sonra uygun olan kişilerin profillerini inceleyebilirsin. Genel arama şekli dışında daha özel bir arama yapmak için filtreleme yapabilirsin. Mesela konaklamada sadece özel oda veren kişileri aratabilirsin. Ya da cinsiyet-yaş gibi kriterleri belirleyip arama yapma şansınız var. Profilleri incelerken benim kişisel olarak tercihim referansı olan profillere öncelik tanıyorum. Arkadaş sayısı genelde çok önemli sayılmaz çünkü herkes tanışmasa da arkadaş olarak ekleyebiliyor. Yani sayı yanıltıcı olabilir. Konuştuğu diller kimi zaman belirleyici oluyor çünkü bazı ülkelerde ingilizce bilmeyen kişilerin profilleri olduğuna rastladım. Eğer o kişinin evine gidersem iletişim problemi olabileceğini ön görerek genellikle seçici davranıyorum. Aslında profile ilk tıklamayı belirleyen bence kesinlikle profil fotoğrafı. Güven veren ve samimi bir poz var ise kişinin profiline tıklayarak daha yakından tanıma isteği doğuyor. Ayrıca profili incelerken diğer bir önem verdiğim ise kişinin referansları. Bu konudan detaylıca bir sonraki başlıkta bahsediyorum. Kalmayı düşündüğüm kişinin sahip olduğu referans sayısı kadar bu referansların içeriğine de önem veriyorum. Referans sayısı ne kadar çok ise o kadar çok sistemde aktif anlamına geliyor. Referansları hem misafir olunca hem de evinde misafir edinde kazanabildiği gibi hiç tanımadan ya da sadece günlük hayatta tanıdığı kişilerden de sağlayabilir. Bu yüzden sahip olduğu referansları dikkatlice okuyun. Misafir olduğunda ya da misafir kabul ettiğinde nasıl davranmış, nasıl bir ev sahibi gibi detayların hepsi diğer kullanıcılar tarafından yazılmış yorumlarda saklıdır. Ayrıca evinde kalmayı planladığınız kişinin profilini eksiksiz bir şekilde okumanız da oldukça önemli. Çünkü çoğu zaman profil detaylarında size uygun olmayan detaylar yer alabilir ve eğer bu sizin gözünüzden kaçtıysa ve kalmak için davet attıysanız geçmiş olsun. Belki de size uymayan bu detayı evine gittiğinizde fark edip olumsuz bir deneyim yaşayabilirsiniz. Mesela profilinde bazı kullanıcılar sadece belirli cinsiyeti kabul ettiklerini ya da evde çıplak gezmek gibi alışkanlıklara sahip olduklarını belirtirler. Size uygun olup olmadığını kendiniz değerlendirerek seçimlerinizi yapın.

Couchsurfing Güvenli Mi?

En çok merak edilen soruya geldik. Couchsurfing güvenli mi? Tanımadığım bir insanın evinde nasıl kalabilirim? gibi sorular her kullanıcının merak ettiği konular. Couchsurfing’te eğer iyi bir kullanıcıysanız güvenli. Yani profilinizi eksiksiz doldurduysanız ve kalacağınız ya da misafir edeceğiniz kişinin profilini detaylıca incelediyseniz sorun yaşamanız çok da olası değil.

couchsurfing türkiye

Ben uzun yıllardır Couchsurfing kullanıyorum ve sistem sayesinde şimdiye kadar 50+ kişiyle tanıştım. Bu sayı içerisinde evinde konakladığım, evimde misafir ederek tanıştığım ya da sistem üzerinden buluşarak tanıştığım kişiler var. Profillerini yeterince incelememe rağmen şimdiye kadar iki olumsuz deneyim yaşadım ama buna rağmen hala sistemi destekliyorum ve Couchsurfing’i kullanıyor olmaktan mutluyum.

Couchsurfing Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Noktalar

couchsurfing yabancı misafir

  • Couchsurfing üzerinden tanıdığınız kişilerle tanışmadan önce mutlaka profillerini detaylıca inceleyin. Bu hem sizin güvenliğiniz için önemli hem de o kişiyle görüşmeden önce fikir sahibi olmanız açısından önemli. Mesela profilini incelerken ortak bir hobiniz olduğunu fark ettiniz. Buluştuğunuzda birlikte yapabilirsiniz. Ya da o kişinin konuştuğu diller arasında İspanyolca var ve belki de siz çok öğrenmek istiyorsunuz. Buluştuğunuzda biraz İspanyolca öğrenmek hiç de fena olmaz. Bunun gibi daha bir çok ortak ilgi alanınız ya da merak ettiğiniz alan olabilir. Her birini sistem üzerinden geliştirmek mümkün.
  • Sistem üzerinden tanıştığınız her bir kişiye sonrasında mutlaka referans yazın. Unutmayın ki sistemde güveni sağlayan en önemli noktalardan biri sahip olduğunuz referanslar. Yaşadığınız deneyimi görüşmeniz sonrasında kısaca özetleyerek referans bıraktıktan sonra karşı tarafta sizin için mutlaka yazacaktır. Böylece sizin de profilinize referans eklenecek ve daha sonraki seyahatlerinizde profinizi inceleyen kişiler sistemde gerçekten var olan bir kullanıcı olduğunuza emin olacak.
  • Güven çok önemli! Fakat sistemde dolaşan bir çok sahte hesap ya da gerçekten sistemi amacına uygun kullanmayan kişiler de maalesef var. Düzenli olarak gelen otomatik mesajlara dikkat etmelisiniz. Zaten mesajları okuduğunuzda ve benzeri mesajlar aldığınızda bir zaman sonra bu sahte mesajlara ve profillere alışacaksınız ve aldırış etmeyeceksiniz. Gelen mesajlar genellikle şöyle; İstanbul’dan iş için geliyorum bi gece kalacak yere ihtiyacım var / Şehre yeni geldim yeni insanlarla tanışmak istiyorum gibi basit ve özellik içermeye mesajları dikkate almayın. Çünkü sistem bedavaya kalacak bir yer ya da kahve içeceğiniz yeni bir kız arkadaş sunmuyor.
  • Kalacak yer için arama yaptınız ve bir profile güvendiniz. Bir sonraki adım kişinin profilinde evi ile ilgili yer alan detayları okumanız olacak. Çünkü orada eğer paylaşmak istediyse evine ait fotoğrafları göreceksiniz. Ayrıca eviyle ilgili detayları da paylaşmıştır. Mesela evde üç kedisiyle yaşadığını bahsetmiş ya da evinin şehir merkezine iki saat uzaklıkta olduğunu belirtmiş olabilir. Eğer bu durum sizin için uygunsa kalmak için istek yollayın.
  • Size uygun olduğunu düşündüğünüz profile kalma isteği atarken sistem sizin bir mesaj yazmanızı zorunlu kılıyor. Bu mesajda detaylıca kendinizden bahsedin. Kişinin profilinde dikkatinizi çeken bir hobiden ya da belki de mesleğinden bahsedin ki sizin profilinizi incelediğine emin olsun. Çünkü sistemde kopyala-yapıştır mesajlar oldukça yaygın ve aktif kullanıcılar bundan oldukça sıkılmış durumdalar. Hatta bunun için kimi kullanıcılar profil bilgilerinin içine bir şifre bile eklemiş. O şifreyi de mesajın içine eklenmesini istiyorlar ve eğer eklenmemişse anlıyorlar ki profillerini detaylıca incelememiş bir kullanıcıdan mesja aldılar. Anında red veriyorlar.
  • Konaklama için mesaj attığınız kişilerden çoğu zaman red alabilirsiniz. Kimi kullanıcılar nazikçe gerekçesini belirtiyorlar. Mesela belirtilen tarihte işlerim yoğun ya da o tarihlerde seyahatte olacağım gibi. Ancak kimi zamanda gerekçesiz red alabilirsiniz. Bunun iki sebebi olabilir ya profilde bahsetmeniz gereken bir şifre vardı ve eklemediniz ya da kullanıcı size güven duymadı ve reddetti.
  • Evinizde misafir edeceğiniz kişiler için profilinizin “My Home” kısmına mutlaka evinizdeki kuralları ve detayları paylaşın. Mesela evinizin anahtarını vermiyorsanız bunu mutlaka belirtin. Eev arkadaşlarınız ile yaşıyorsanız onlardan da biraz bahsetmeniz iyi olacaktır. Ya da evinizde belirlediğiniz özel kurallarınız var ise buraya detaylıca yazın ki gelen misafirleriniz bu durumu biliyor olsun.
  • Couchsurfing üzerinden tanıdığınız kişilerin referanslarını detaylıca okuyun. Referans sayısı kadar olumlu ya da olumsuz yazılan referanslar da önemli. Ancak bir olumsuz referans için kişiyi hemen negatif olarak algılamakta yanlış. Negatif yorumu yazan kişinin profiline tıklayarak onun için sizin tanımaya çalıştığınız kişinin ne yazdığını da kontrol edin. Hatta negatif referansın altında eğer varsa savunma kısmını da inceleyin. Kimi zaman o kişinin olumsuz deneyiminden çok karşısındaki kişiye bağlı olarak negatif bir durum gerçekleşmiş olabilir. Tabi birden fazla olumsuz referansı olanlar için çok da olumlu bir pencereden bakmanızı tavsiye edemem.
  • Gideceğiniz şehirde eğer kalacak bir yer arıyorsanız bu işe inanarak profilleri inceleyin. Kimi zaman bir şehir için 100’den fazla mesaj attığımı biliyorum. Kimden olumlu kimden olumsuz cevap geleceği hiç belli olmuyor. Dolayısıyla işinizi garantiye almanız açısından güvenilir gördüğünüz kişilere istek yollayın, kabul şansınızı arttırın.
  • Ev sahibinize küçük hediyeler alabilirsiniz. Böyle bir zorunluluk tabi yok ama küçük bir teşekkür olarak şehrimize ait magnetler ya da kültürümüzü yansıtan Türk kahvesini çoğunlukla yanımıza hediyelik alıyoruz. İlk tanışmada hem bir sıcaklık sağlıyor hem de ev sahibimizi mutlu ediyor. Hatta ev sahiplerimizin sayısından da fazla yanımızda bulunduruyoruz. Bazen planlar şaşıyor ve seyahatimiz sırasında çok daha fazla kişiyle tanışıyoruz. Bizlerden birer anı olarak kalsın diye onlara da minik hediyelerimizden vermeyi ihmal etmiyoruz.

Seyahatlerimle ilgili paylaşımlarımı Facebook ve Instagram hesaplarından takip edebilirsiniz.

18 YORUMLAR

  1. Merhaba, çok faydalı bir yazı oldu benim için. Teşekkür ederim. Bende dünyanın heryerinden lokal insanlarla tanışıp sohbet etmek istiyorum. Bu uygulamayı duyduğumda hem sevindim hemde çekindim biraz hem güvenlik konusu hem de hijyen konuları için. Ama yine de deneyeceğim. Peki bir sorum olacak Türkiye’de ne kadar aktif bu sistem, burdaki iller içinde de böyle tanışmak mümkün oluyor mu bunu yapanlar var mı?

  2. gideceğimiz ülkede, giriş yaparken polis nerede kalacağımızı sorabilir. Bunun için hostellere rezervasyon yaptırıyoruz o kağıdı gösteriyoruz. Peki hostel rezervasyonu yaptırmadan couchsurfing de tanıştığımız kişinin ismini ve telefonunu versek sorun çıkar mı

  3. ben basladım bugun an ıtıbarı ıle pakıstanlı bır karı koca temzı ınsanlar gıbı kapadokyadan buraya antalyaya geleceklermıs cok heyecanlıyım:)))

  4. ucretsiz bir kullanici olarak evime davet ettigim birini iptal ettim.tekrar davet etmeyi nasil yaparim.meaajda you cancelled your offer . yazisi var .bu nu iptal etme tekrar ayni kisiyi davet etmeyi nasil yaparim…yani.cancelled yapilan bi istek nasil geri alinir.tesekjurler

  5. Couchsurfing ile daha önce hiç birinde kalmadım ama pek de cesaret edemiyorum. Kötü bir durum yaşasam beni kim kurtaracak diye düşünüyorum. Bu durumlar nasıl denetleniyor? Bilgi verirseniz çok iyi olur.

    • Merhaba Melek, eğer negatif bir durum yaşarsan Couchsurfing’ten anında şikayette bulunuyorsun ve o kişinin profili kapatılma noktasına kadar ilerliyor durum. Tabi son nokta bu oluyor. Sistem seni bir yere kadar koruyor, gerisi sana kalmış.

    • Merhaba Yunus,
      Haklısın, ilk kez kullananlar için çokta kolay değil. Buluşmalara katılarak ve yeni insanlarla tanışarak referans kazanmak baya işe yarıyor. Hepimize seyahatlerde bol şans 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

POPÜLER YAZILAR