Bir Egeli olarak uzun zamandır Kuzey Ege’ye gitmeyi planlıyordum. Bir hafta süren Dikili, Ayvalık, Kaz Dağları ve Assos rotamızda denize girmek için Çanakkale Assos koyları ve plajlarını seçtik. Edremit Körfezi boyunca denize girmek için bizi heyecanlandıran bir sahil göremedik. Bu yüzden Assos koyları, Kuzey Ege’de denize girilecek yerler arasında en sakin ve keyifli yerler olduğunu düşünüyoruz. İşte Assos’un en iyi plajları listesi!
En Güzel Assos Plajları
Assos’ta denize girilecek en güzel plajları keşfetmeden önce koylar hakkında genel bilgi vermek isteriz. Öncelikle en çok sorulan “Assos denizi soğuk mu” sorusuna cevap verelim. Assos’un denizi Ege’nin en soğuk denizi diyebiliriz. Bu noktada soğuk deniz severler ve sevmeyenler olarak tatilinizi planlarken bu bilgiyi göz önüne alabilirsiniz.
Biz soğuk deniz severler olarak Assos plajlarını çok sevdik, denize girince insana bir dinçlik geliyor. Hele ki Temmuz ayındaki sıcak yaz günlerinde bize çok iyi geldi. Kuzey Ege’de deniz sezonu Güney Ege gibi uzun da sürmez. Haziran gibi başlar, Eylül’ün ortalarında buralarda yaz sezonu kapanışa geçer. Ancak yaz sezonunda buraları diğer tatil yerleri gibi aşırı kalabalık göremezsiniz. Sakin tatil yerlerinden biri olan Assos’a Haziran, Temmuz ve Ağustos döneminde gelmek en ideal zamanlar. Ayrıca plajlar hakkında bir diğer bilmeniz gereken konu ise Assos’un taşlık sahil yapısı. Assos koyları genelde taşlık bu nedenle yanınıza mutlaka deniz ayakkabısı almalısınız.
Son olarak listemizde olan yerleri Assos beach tavsiyesi olarak da bahsetmiş olayım. Deneme şansımız olsa da çevrede yaşayanlardan ve araştırmalarımız ile kendimize alternatif bir Assos’ta denize girilecek tesisleri not etmiştik. Mesela, Küçükkuyu Assos yolu arasındaki Les Olives Garden, Assos Moonlight Beach ve Assos Rüya Motel plaj keyfini doyasıya yaşayabilmek için tavsiye edebileceğimiz yerler. Assos’da plajı olan oteller önerisi olarak da bahsettiğimiz yerleri değerlendirebilirsiniz.
Assos Antik Liman
Assos’un göz bebeği ve en turistik noktası diyebiliriz. Behram Köyü’nden Assos Antik Liman’a inerken dik ve virajlı bir yoldan ineceksiniz. Karşınıza eski palamut depolarının restore edilmesi ile ortaya çıkan butik oteller ve restoranların yoğunlukta olduğu bir yer. Genellikle Assos Antik Limanı turistik ziyaretler için tercih ediliyor. Otel ve kamp alanı olarak hizmet veren denize sıfır işletmelerin önüne yapılmış tahta iskelelerden denize giriliyor. İskeleye konulan şemsiye, şezlong ve yastıklar ile rahat bir ortamı var. Ancak Antik Liman kıyı boyu otel ve restoranlar işletmeleri tarafından işletildiği için eğer buradaki otellerde konaklamıyorsanız ücret karşılığı tesise erişim sağlayabilirsiniz.
Sivrice Koyu
Midilli Adası manzarasına karşı, salaş ve kalabalıktan uzak bir koyda yüzmek isteyenler için önerimiz Assos Sivrice Koyu. Behramkale’den Babakale tarafına doğru giderken Bektaş Köy yolundan saparak dik bir yoldan inilerek ulaşılıyor. İnişi tamamladığınızda yol ikiye ayrılıyor. Sol taraftan Sivrice Deniz Feneri’ne doğru, sağ taraftan ise Sokakağzı Plajı’na doğru gidiliyor. Assos Sivrice Koyu sahili boyunca salaş ve şirin pansiyon ve restoran işletmeleri göreceksiniz. Denizin üzerine kurulmuş ahşap iskeleden ya da taşlık sahilinden denize giriliyor. Burası tam kafa dinlemelik bir koy. Sahilde şemsiye ve şezlong kiralayabileceğiniz işletmeler mevcut. Eğer kendi şemsiyenizi ve sandalyenizle sahile yerleşip denize girmek isterseniz de işletmelerin aralarında ücretsiz oturmaya uygun yerler de var. Assos’un serin sularına taşlık sahilinden girecekseniz yanınıza deniz ayakkabınızı almalısınız.
Assos Sokakağzı Koyu
Sivrice Koyu’nun hemen karşısında bir başka kafa dinlemelik koy ise Assos Sokakağzı Plajı. Kumluk sahili ve hemen derinleşmeyen denizi sebebiyle özellikle çocuklu ailelerin tercih ettiği bir yer. Sahili kumluk olsa da denize girişte kısa bir taşlık alan var, sonrası kumluk. Sahil boyunca denize sıfır salaş pansiyonlar, restoranlar ve kamp alanları var. Assos tarafından denize sıfır bir otel arayışınız olursa Sokakağzı Plajı sahilinde birçok alternetif bulabilirsiniz. Buradaki restoranlar ve pansiyonlar tarafından sahilde şemsiye ve şezlong kiralama imkanı var. Sokakağzı Koyu halka açık ve ücretsiz bir plaj olduğu için sandalyenizle sahile yerleşip burada denize girebilirsiniz.
Kadırga Koyu
Assos’dan Küçükkuyu yönüne doğru giderken karşınıza çıkacak ilk koy ünlü Assos Kadırga Koyu. Zeytin ağaçları ve nefis bir deniz manzarası eşliğinde koya iniyorsunuz. Burası uzun sahili ve çok sayıda konaklama tesisi ile Assos civarında deniz tatili için en çok tercih edilen yer. Sahil boyunca otel, pansiyon ve kamp alanları gibi her çeşit konaklama olanağı ve salaş restoranlar mevcut. İşletmelerin sahil tarafında kendine ait alanında şezlong ve şemsiye kiralayıp tüm gününüzü rahatça geçirebilirsiniz. Kadırga Plajı, Assos’un en geniş ve uzun sahili. Aynı zaman da mavi bayraklı bir plaj yani denizin temizliği ve güzelliği tescilli. Sahili ufak taşlık olduğu için diğer koylarda olduğu gibi deniz ayakkabısı şart.
Assos Yeşil Liman
Assos’un merkezi Behram Köyü’nden Babakale yönüne doğru giderken soldan bir sapaktan inişli bir yol ile ulaşılıyor. Burası tamamen bakir bir koy, etrafında hiçbir işletme yok. Çok bilinmeyen bir koy olduğunu için burası kalabalıktan uzak ve sakin koylarda yüzmeyi sevenler için oldukça ideal. Assos sahili boyunca çok sayıda kamp alanları göreceksiniz. Eğer kendiniz kurmak isterseniz de Assos’ta çadır kurulacak yerler arasından en uygun yerlerden biri burası diyebiliriz. Biz bu tarz koyları tesisli koylara göre her zaman tercih ederiz. Yiyeceklerinizi yanınıza alıp, şemsiyemizi kurup tüm günü burada keyifle geçirirsiniz. Sahili ve denizi taşlık olmasının yanı sıra kayalık kısımlarda deniz kestaneleri olduğu için deniz ayakkabınızı yanınıza almayı unutmayın.